• Anonym (Oroli­ga..)
    Äldre 3 Feb 12:44
    20675 visningar
    35 svar
    35
    20675

    Oroliga för att gästerna ska lägga ut foton från vårt bröllop på internet

    Hej.


    Vi gifter oss i sensommar och är lite oroliga för att gästerna ska publicera foton från vårt bröllop på facebook, bloggar, bilddagböcker etc. Anledningen till att vi oroar oss är för att mina vänner och min blivande mans släktingar har svårt att respektera att alla inte vill finnas på tusen bilder på internet. Har tagit upp detta vid andra tillfällen med några av personerna i fråga, men mest blivit hånad och en vän har jag varit ovän med (ett flertal gånger) pga. detta. Dom frågar aldrig om lov innan de lägger ut bilder på oss och är ovilliga att ta bort bilder de lagt ut när vi ber dem. Alltså, någon enstaka bild brukar vi kunna gå med på (efter MYCKET tjat från deras håll) men när det blir typ "ett helt album" varje gång vi umgås är det INTE okej. Framförallt inte när vi tydligt påpekar detta varenda gång. Vi själva lägger inte ut foton på internet, och OM vi skulle göra det så skulle vi fråga personerna på bilden om lov först. Så nu oroar vi oss för hur det kommer att bli på bröllopet. Varken jag eller min blivande man vill att vårt bröllop ska bli "offentligt" och finnas tillgängligt för alla på internet. Dessutom har jag släkt på min sida som absolut INTE vill bli utlagda på internet.


    Jag undrar om det finns någon annan som råkat ut för samma sak? Eller har tips på hur man vänligt får gästerna att förstå att ens bröllop är en privat tillställning?


    Vi vill absolut inte bli ovänner med dem på vår bröllopsdag, men risken finns att flera av dem kommer bli väldigt sura om vi ber dem före vigseln att inte publicera foton på nätet, eftersom de inte kan leva utan sociala medier. Och om vi inte ber dem före vigseln kommer de ju publicera bilder under vigseln och resten av dagen och kvällen. Så hur ska vi göra? Vi har funderat fram och tillbaka och vi funderade på om man skulle nämna något om detta på inbjudningskorten? Vi har också funderat på att gifta oss i hemlighet utan gäster bara för att slippa allt tjaffs, men det känns tråkigt att känna sig tvugna att göra så pga. att gästerna inte kan respektera att vi inte vill ha vårt bröllop offentligt på internet.


    Vi oroar oss också för framtiden när vi får barn. Dom kommer ju lägga ut massa bilder då med.. vilket inte vi vill!

  • Svar på tråden Oroliga för att gästerna ska lägga ut foton från vårt bröllop på internet
  • Anonym (Oroli­ga..)
    Äldre 3 Feb 13:04
    #2

    Jo visst kan man göra så, men det känns tråkigt att förbjuda våra föräldrar och tex. farmor, mormor osv som bara vill ha fotona som minne. Och om vi säger att ingen får fotografera, kommer nog de flesta i vår närhet ifrågasätta varför. Och hur ska vi motivera det utan att stampa någon på tårna? Dessutom kommer vi ju att ha en professionell fotograf med oss under hela dagen. Min bästa vän skulle säga att det är dubbelmoral. Antingen låter man alla fotografera eller ingen. Men om man skulle säga så, när är rätt tillfälle?

  • Anonym (Oroli­ga..)
    Äldre 6 Feb 15:16
    #20

    Tack så jättemycket för alla tips och era åsikter!


    Angående det där med varför man inte vill få sitt bröllop publicerat på internet så håller jag fullkommligt med Delji. Vi har också bjudit dom närmsta vännerna och släktingarna, dom som betyder nått för oss. - Dom enda personerna vi vill dela denna dag med! Varför skulle vårt bröllop behöva vara offentligt?
    Och precis som flera av er skriver, varför ska man egentligen behöva förklara sig överhuvudtaget? Det är ju vår dag och då kan man ju tycka att gästerna ska kunna respektera vårt önskemål.
    Dejli skrev 2012-02-04 11:07:20 följande:
    Till vårt bröllop kommer vi bjuda människor som betyder något för oss, och då vill vi behålla denna händelse privat för oss själva. Varför ska man behöva ha hela världen som åskådare?
    Jag hade nog skrivit en rad i inbjudan (om de inte skickats redan) där man skrivit nåt i stil med "Vi ber alla respektera brudparets önskan om att inte lägga upp några fotografier på internet" alternativt "Vi ber er respektara vår önskan om att inte fotografera i kyrkan eller på festen. Proffessionell fotograf kommer att finna på plats hela dagen och bilder kan köpas av denne i efterhand" . Kanske även skriva det i programmet i kyrkan, och sedan bett toastmaster eller annan "ansvarig" påminna om det på festen.

    Det där med att skriva om detta i inbjudan är något vi faktiskt funderat på. Frågan är om man ska undanbe all fotografering eller tillåta fotografering med villkoret att inga bilder publiceras på nätet? Precis som jag skrev tidigare så skulle vi gärna vilja låta tex farmor, mormor etc att kunna ta bilder.


    Precis som flera av er skriver så vore ett alternativ att förbjuda all fotografering och att gästerna i efterhand kan få ta del av den professionella fotografens bilder.

Svar på tråden Oroliga för att gästerna ska lägga ut foton från vårt bröllop på internet