• KirsiLaa

    Alkohol

    Vi har funderat mycket på detta med alkohol på bröllopsfesten. Vi känner att vi inte riktigt har råd att köpa en massa sprit att bjuda gästerna på, samtidigt som vi inte vill att det ska vara stelt och tråkigt utan det ska vara festkänsla, inklusive alkoholen. Jag dricker aldrig och min blivande dricker ytterst sparsamt, så det känns naturligt att det ska vara sparsamt med dricka under festen. Efter många om och men har vi beslutat oss för att servera lätt- och folköl/cider till maten, men något starkare bjuder vi inte på. Vi har dock inget emot att folk dricker på vår fest. Vi övervägde att ta betalt för den alkohol som går åt under kvällen, men det känns svårt att hitta rätt mängd att köpa. Min blivande kände dessutom att det var helt fel att gästerna ska behöva ta pengar med sig och betala för något som det vanligtvis bjuds på. Nu när vi har tröttnat på spritfunderingarna, så känner vi mest att fasen, den som vill dricka får väl ta med sig sitt eget sprit! Men.. är det dumt och konstigt att göra så? Att be folk ta med sig sin egen dricka? Då måste det ju stå på inbjudan också...


  • Svar på tråden Alkohol
  • KirsiLaa

    Men, vart tog alla radbrytningar vägen? :|

  • Chicita

    Det är inte ovanligt med betalbar. Så det behöver ni inte känna...

    Vi gjorde helt enkelt så att vi tog 20:- per alkoholhaltig dryck (ett glas vin, ett glas cider, ett glas öl/ en drink -4 cl inga starkare) och allt alkoholfritt var gratis.
    Om ni handlar på systemet så får ni lämna tillbaka alla oöppnade förpackningar inom 2 veckor om ni har kvittot med er, så då behöver ni inte vara oroliga att bli stående med massa saker ni inte vill ha.

    Vi skrev "efter middagen finns en bar med vin/öl/cider och några drinkar till självkostnadspris" i inbjudan.
    Och på hemsidan så förtydligade vi det lite med att det var 20:- per glas och att vi bjöd på allt alkoholfritt.

  • helsingebrud

    beror lite på ert umgänge, m¨nga förväntar sig att det skall bjudas på vin till maten och brudskål i bål eller champagne


    Väldigt vanligt att man bjuder på alkoholhaltig dryck till maten och sedan har en betalbar efter middagen


    Sedan beror det även på er lokal. Håller ni till på restaurang får ju inte gästerna ha med sig eget...


    Våra gäster skulle bli väldigt snopna om det bara fanns lätt- och folköl/cider

  • EmmaLSA

    Vi hade tänkte att bjuda på ett glas til maten, sen ett till uh... "the toast" sen om man vill dricka mer så kan man köpa från baren :D det är inte många som ville det men vi inte vill att folk känner tvingad att inte dricka, men vi ska bjuda på alkoholfritt :) 

  • Rosi

    Vi kommer ha så att man får betala 100 kr för att få fri dryck till Vin, Öl och cider. Alkoholfritt ingår.
    Men sen kommer vi ta betalt för starkspriten 4cl 20kr 6cl 30kr.
    Min vi kommer även att bjuda på Avec till kaffet. Och allt detta medelar vi i in bjudan.

  • Rosi

    Glömde skriva. De som inte vill betala något behöver ju inte komma heller.. Om de inte ska köra bil isf...

  • KirsiLaa

    Betalbar kanske är det bästa alternativet ändå. Om vi nu kan hitta ett sätt att ha en bar på. Vi ska hyra en bygdegård som inte har en färdig bar så att säga, men man kanske kan slänga fram ett bord bara eller så. 

    Det här med att låta gästerna ta med sin egen dricka känns bara dummare och dummare... Då behöver de ju ta med sig det till kyrkan och gå runt med systempåsar och se t som fyllon redan innan festen har börjat. Majoriteten av våra släktingar skulle nog inte ha något emot det dock. 

     Tack för svaren. 


  • Chicita
    KirsiLaa skrev 2012-01-16 07:48:37 följande:
    Betalbar kanske är det bästa alternativet ändå. Om vi nu kan hitta ett sätt att ha en bar på. Vi ska hyra en bygdegård som inte har en färdig bar så att säga, men man kanske kan slänga fram ett bord bara eller så. 

     Tack för svaren. 
    Ett bord funkar utmärkt.
    Om ni vill få en lite mer "bar-känsla" så kan ni köpa breda såna där "rullgardiner" (finns som en sorts matta också) av vass eller bambu och ställa som en skärm framför bordet.
    Annars är det i alla fall rätt smart att hänga ett tyg runt bordet (förutom den sida som "bartendern" står) som går från bordet till golvet, för då kan man ställa "lagret" under där så har man rätt bra koll på det också Flört

    Ett bröllop vi var på förut hade gjort så att dom hade frågat 10 personer om dom kunde tänka sig stå 30 minuter var i baren, och eventuellt en liten stund till om middagen blev kortare än dom tänkt eller festen längre... Tror dom fick en gratis öl/vin/cider/drink för varje pass dom tog i baren och det funkade jättebra Glad
    Ingen behövde stå där hela kvällen, för har man inte inhyrd personal så brukar det ju annars bli så att någon stackare missar festen eftersom han blir stående i baren istället...
  • helsingebrud
    KirsiLaa skrev 2012-01-16 07:48:37 följande:
     

    Det här med att låta gästerna ta med sin egen dricka känns bara dummare och dummare... Då behöver de ju ta med sig det till kyrkan och gå runt med systempåsar och se t som fyllon redan innan festen har börjat. Majoriteten av våra släktingar skulle nog inte ha något emot det dock. 

     Tack för svaren. 
    Ha ha ha, fick en härlig syn!!!

    Har vart på flera fester där man ställt iordning ett bar bord och sedan ställt en skål där gästerna lägger i valfri summa för drycken.
    En del tar säkert utan att betala medans andra säkert lägger en del extra

    På det viset behöver ingen vara bartender

    Ni måste dock skriva det i inbjudan så folk har med sig pengar, inte alla som har det när de ska på bröllop...

    Om man ska bjuda brukar man räkna 1-2 glas vid mingel och skål
    1 glas till varje rätt samt kaffe och avec + ev skumpa till tårta

    Vid buffe kan man räkna 3 glas/p
    tvårätters = 2glas/p
    trerätters= 3 glas/p

    Lycka till
  • KirsiLaa
    Chicita skrev 2012-01-16 10:12:42 följande:
    Ett bröllop vi var på förut hade gjort så att dom hade frågat 10 personer om dom kunde tänka sig stå 30 minuter var i baren, och eventuellt en liten stund till om middagen blev kortare än dom tänkt eller festen längre... Tror dom fick en gratis öl/vin/cider/drink för varje pass dom tog i baren och det funkade jättebra Glad
    Ingen behövde stå där hela kvällen, för har man inte inhyrd personal så brukar det ju annars bli så att någon stackare missar festen eftersom han blir stående i baren istället...
    Ja, personalfrågan har jag funderat på här. Det där är ju ett utmärkt sätt att lösa det på. Tack för tipset!
Svar på tråden Alkohol