Inlägg från: ClaraH |Visa alla inlägg
  • ClaraH

    Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm

    Jag kastar ut mig en fråga. Jag skulle vilja göra en tvåvåningstårta, men det verkar vara jättesvårt att hitta mindre bakformar till tårtbotten. Var har ni fått tag i dem någonstans och vilka mått har era formar?


  • ClaraH
    Chicita skrev 2012-11-12 17:08:36 följande:
    Jag har köpt de formar jag använder till våningstårtorna på tårtdecor (eller var det kakburken kanske).
    Det är sådana där set med 4 formar i olika storlekar. ca 700:- per set
    I någon (eller båda) butikerna så har dom lösa formar i olika storlekar också 
    Mått... tja ca 15 cm för den minsta och 32 för den största och dom ökar med jämna steg däremellan
    Tack för tipset, då ska jag surfa runt lite. Lite dyrt känns det som, men man får ju faktiskt ett helt set.
  • ClaraH
    Chicita skrev 2012-11-12 20:40:36 följande:
    Jo precis, jag bakade i större formar först och skar ut det jag behövde först. Men jag insåg efter ett tag att jag nog skulle kunna ha användning av flera formar i ett set.
    Ibland vill jag ju bara baka en provtårta med någon ny fyllning.
    Och då funkar den där minsta formen perfekt.

    Ibland vill jag göra en stor tårta till många personer och då kör jag den största formen (som enligt många tabeller ska räcka till 25-30 portioner. Men det beror nog mycket på hur höga tårtor man gör också eftersom man tar en mindre bit om det är en hög tårta... 

    Om du gör en våningstårta, hur brukar du då kombinera dem för t.ex. 35-40 personer? Jag hittade på kakburken. De kostade lite över 500, så det var ju rätt OK (men det är lätt att man svävar ut och köper alldeles för mycket på de där sidorna).

  • ClaraH
    CoG skrev 2012-11-12 21:37:14 följande:
    då borde ju 39 kr för en form vara ett bra pris....om det inte känns för billigt?
    Har du tips på någon som kostar 39:- så tar jag gärna emot det. Kollade de andra länkarna också, och där fanns ju några som man köper en och en, det kanske blir billigare eftersom jag redan har en 24 cm. man kan få två för ca 300 ser jag.Kände inte till de sajterna alls, så tack för tipsen!
  • ClaraH
    CoG skrev 2012-11-13 08:37:14 följande:
    En bit upp skrev jag att jag hört att det var en som hittade en mindre springform på Ö&B för 39 kr.
    exakta måtten har jag inte, men det var ett par cm mindre i diameter än en stor.
    OK, det missade jag. Jag har inte köpt någon än, har inte hunnit, men jag håller på och funderar på hur stora jag skulle vilja ha dem.
  • ClaraH

    Chicita: Stagar du med sugrör när du byggen upp våningstårtor, eller använder du något kraftigare?

  • ClaraH

    Chicita! Såg du min fråga om hur du sätter ihop våningstårtor lite högre upp? Använder du sugrör som stödpinnar eller krävs det något annat material? Hoppas du tycker det är OK att jag frågar.

  • ClaraH
    Chicita skrev 2012-11-20 22:15:48 följande:
    Nej det missade jag Skäms
    Det är helt ok att du frågar. Glad

    Jag använder något som heter dowelrods, jag tycker inte att sugrör är tillräckligt stabila.
    Dom dowelrods jag använder är ett grövre plaströr, ungefär tjockt som en tumme. Man bara trycker ner dom i våningen under den som ska stöttas (alltså om det är mer än 2 våningar så i alla utom den översta) och sen har jag såna där tårtfat i papp för varje våning, så att varje lager är självbärande så att säga.

    Nu sist köpte jag dowelrods i bambu istället men har inte hunnit testa dom för den tårtan blev avbeställd.
    Så du kan använda vanliga pinnar i trä eller nåt. Om du ska använda plast så måste du kolla att plasten är livsmedelsgodkänd bara Glad 
    Tack, finns detta att köpa på de vanliga tårtsajterna? Jag verkar inte ha hittat dem där riktigt.
  • ClaraH
    Chicita skrev 2012-11-21 22:50:16 följande:
    Jepp, jag har köpt både på kakburken och tårtdecor

    Dom här har jag använt mest
    www.kakburken.se/product_info.php?products_id...

    Dom här har jag testat men gillar inte. Dom är för tunna och om kakan blir lite för "blöt" eller inte jättefast så "skär" dom rakt igenom kakan om dom inte är exakt lodräta.
    www.kakburken.se/product_info.php?products_id...

    Dom här har jag inte provat än men misstänker att det är samma som dom ovan då dom är lika smala
    www.kakburken.se/product_info.php?products_id...

    Det här är samma som dom högst upp tror jag
    www.tartdecor.se/plastic-dowel-rods.html

    Dom här har jag köpt men inte hunnit testa:
    www.tartdecor.se/bamboo-dowel-rods.html

    Och dom här är nya, har inte sett dom tidigare
    www.tartdecor.se/wooden-dowel-rods.html
     
    Oh, så många tips. Ska kolla dem! Tack!
  • ClaraH


    Nu har jag äntligen fått till min första våningstårta. Jag passade på att testa på vårt glöggmingel igår. Det blev en pepparkakstårta med loingon mousse i. De som åt den tyckte att den var god och saftig. Själv hade jag fullt upp med alla gäster så jag ska ta en bit idag och känna efter. Recept finns här: http://salstamm.blogspot.se/2012/12/pepparkakstarta-med-lingonmousse.html
  • ClaraH
    Chicita skrev 2012-12-23 13:33:08 följande:
    Jättefin ClaraH
    Du är snart ett riktigt tårtproffs Solig 
    Tack Glad Det är himla kul faktiskt. Jag håller på och gör en våningstårta jus nut, men jag får inte glasskrämen tillräckligt hård så vi får se hur det går. Det känns som den pyser ut... Resultatet kommer väl här om ett par dagar.

    God Jul!
  • ClaraH

    Jag håller på att träna smaker på en tårta tills min dotter tar studenten. Det kommer att bli en trevåningtårta täckt med marsipan, rosenknoppar och studentmössa. Men nu var det till ett annat tillfälle så jag gjorde den som en sprinkle cake istället. Det var ite kul och jag lärde mig lite på det. Smaken var limemousse och jordgubbskompott. På studenten kommer jag att ha färska jordgubbar i istället.

    http://salstamm.blogspot.se/2013/05/fodelsedagstarta-till-emilio.html



     


Svar på tråden Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm