Inlägg från: snowstars |Visa alla inlägg
  • snowstars

    Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm

    Okej, nu ska jag bjuda på tårta på lördag. Om allt vill sig väl, vill säga. Och jag tror jag har ungefär tusen frågor, men jag ska försöka få ner det viktigaste.


     


    Först och främst, någon typ av körschema. Ska jag göra bottnarna imorgon, fylla på fredag och så bara garnera på lördag? Funkar det? Kan jag lägga på sockerpastan på fredagkväll? Eller skulle jag ha bakat bottnarna redan ikväll? :P


     


    Sen: Hur kavlar man sockerpastan utan att den fastnar? I mitt kök är det smidigast att hålla till på diskbänken, där är mest utrymme. Häromdagen gjorde jag pizzabullar och fick i princip skrapa lös degen från bänken..


     


    Och visst smakar det bra med en citronmousse och en vaniljmousse? När jag fyllde år senast fyllde vi med lemoncurd och vaniljkräm, så jag vet att det smakar bra men jag skulle nog vilja att nån annan sa det :P

  • snowstars
    Chicita skrev 2013-02-20 20:03:54 följande:

    Först och främst, någon typ av körschema. Ska jag göra bottnarna imorgon, fylla på fredag och så bara garnera på lördag? Funkar det? Kan jag lägga på sockerpastan på fredagkväll? Eller skulle jag ha bakat bottnarna redan ikväll? :P
    Det som bestämmer om du kan lägga på sockerpastan på fredag eller inte är vilken tid du fyller tårtan på fredag. Om du fyller den på morgonen och lägger på sockerpastan på kvällen så funkar det, men mousserna ska gärna stå över natten (dock vet ju inte moussen om det är natt eller inte när den står i kylen, den kan ju inte klockan liksom Tungan ute)


    Så mousserna ska stå ett tag innan man kan lägga på sockerpastan? Ska man spackla med smörkrämen alldeles innan man lägger på locket eller när man fyller den?
  • snowstars
    Chicita skrev 2013-02-20 22:25:19 följande:
    Då kan du få problem eventuellt Flört
    Eftersom många mousser innehåller gelatin så spricker dom ju när man rör i dom. Så då skulle den nog blivit lite ostadig Flört

    Haha, ja ju mer jag tänker på det, ju mer inser jag att det nog är så ;) Har som sagt bara gjort tårtor med typ lemoncurd i förut, och den brer man ju som dit ;)


     


    Jag känner mig lite lugn nu faktiskt, så det kanske kommer gå bra det här. Eller så skiter det sig bara därför

  • snowstars

    Tusen tack för all hjälp med tårtan Chicita! Jag lyckades!Blev nöjd, förutom att jag inte fick till sp:n sådär slät som på konditorer men den låg då där i alla fall. Och både tårtbotten och fyllningarna var jättegoda.


     


    ..dock så tog den slut innan jag hann få fram kameran :P

  • snowstars

    Inte göra om nånting, jag tycker den blev charmig Passar med cake toppern på nåt vis.


     


    Ha en underbar dag imorgon!

  • snowstars

    En liten fråga: hur länge håller sp i frysen? Blir den för gammal eller är det bara så att den torkar? Och kan man göra en liten tårta i en avlång sockerkaksform? Hur mkt smet behöver man då? Haha, svårt att svara på kanske ; )

  • snowstars

    Perfekt. Min har legat sen i februari bara. Hittade den igår när jag letade efter nåt annat. Haha, ja jag kände väl att det var lite som att fråga efter längden på ett snöre ;)

  • snowstars

    Var på ett bröllop för ett tag sen där de hade en sån här tårta med sugarpaste och smörkräm och allt ;)  Skitbra tyckte jag att få smaka en "riktig" tårta så jag kan jämföra med mina egna. Så nu undrar jag hur tjockt lager ni erfarna tårtmakare brukar ha? När jag har gjort själv har jag gjort så tunt som möjligt och jämnt över hela tårtan. Här var det ingen smörkräm ovanpå och ett centimetertjockt lager på sidorna. Krämen var god så det spelade ingen roll, jag blev bara lite förvånad. 

    Funderar också på hur tjock sockerpastan ska vara? För den här var mycket tjockare än vad jag har haft själv de gånger jag har gjort.

    Fattar ju att det är en smaksak men jag vill ändå veta  

  • snowstars
    Chicita skrev 2013-12-02 12:57:46 följande:
    Puffar upp den här tråden.
    Jag söker nämligen "världens bästa recept på lussekatter"
    Har du kanske det jag söker? Solig 
    Läst senaste buffé? Där fanns ett recept där de tydligen testat sig fram till den godaste lussebullen. En kompis hade provbakat dem och jag måste säga att de blev väldigt saftiga.
  • snowstars

    Behöver tips på tårtfyllningar. Jag fyller år här i dagarna och vill öva på att göra tårta. Dock är man ju lite less på allt sötslisk här efter jul så jag undrar om någon har tips på fräscha fyllningar? Tänkte täcka tårtan med swiss meringue butter cream, smaksatt med citron. Någon?

  • snowstars
    Chicita skrev 2014-01-04 23:52:04 följande:
    Vispa grädde och limecurd (eller lemoncurd) ihop.
    om fyllningen känns för lös så kan du ha i lite gelatin Glad 

    Jag har vispat grädde med hallonsylt + gelatin också och tycker att det också brukar bli rätt bra. Speciellt om man sen blandar ner väl avrunna (kanske till och med mosade) hallon i det 
    Funderar på passionsfruktmousse och hallonmousse. Funkar det eller blir det konstigt? Annars blir det nog typ passion och vanilj eller något. 

    Behöver kanske inte ens ha (skärfasta) mousser om jag ska täcka med smörkräm? 
  • snowstars

    Haha, när jag skrev passionsmousse satt jag precis och åt en passionsfrukt som var god men väldigt sur. Var väl därför jag tänkte att det är syrligt  Nåväl, det blir passion och hallon ändå, för nu har jag snöat in på den kombon. Den hallonmoussen jag brukar göra blir inte särskilt söt, och jag kan ju anpassa mängden socker i passionsmoussen. Och annars får det väl bli en söt tårta då, jag gillar ju sött egentligen ;) 

Svar på tråden Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm