Inlägg från: Chicita |Visa alla inlägg
  • Chicita

    Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm

    ungbrud skrev 2012-09-17 23:42:54 följande:
    Test gjorde en tårta idag till min vän som precis fått barn, min första med figurer är ganska nöjd man blir väll bara bättre? :D 
    Tummen upp Solig
  • Chicita
    Krystal skrev 2012-09-26 00:56:26 följande:

    Nu kommer kanske en mycket dumfråga..tycker kanske vissa, men jag måste fråga


    Marsipan och Sockerpasta (sugarpaste), vad är egentligen skillnaden mellan dessa? Har fått för mig att ena ska vara mjuk och den andra ska vara hårdare...men hur fel har jag?


    I princip är väl sockerpasta likvärdig med marsipan bara att den blir kritvit och inte ljusbeige/ivory eftersom den inte innehåller mandel.
    Sockerpasta blir lite mer elastisk också men om marsipanen är färsk så är det ingen större skillnad där 
  • Chicita
    ClaraH skrev 2012-09-27 13:04:50 följande:
    Hittills har jag gjort alla dekorationer i Dekorfondant, och det har väl gååt, men den stelnar inte helt, så jag skulle vilja ha tips på var jag köper en bra flowerpaste/modelleringspasta för att göra t.ex. rosor av?
    Tårtdecor, kakburken, cakedesign, mfl 
    Jag handlar mest från tårtdecor eller kakburken.
    Men det finns många andra bra också Glad 
  • Chicita
    Krystal skrev 2012-09-28 12:08:07 följande:
    Kan man göra rosor i marsipan/sockerpasta och dom håller formen eller ska man ha sån där flowerpaste som någon pratade om tidigare i tråden? Jag funderar på att göra en vit lilja liknande blomma med några rosor runt om och lite murgröna (eftersom detta är vad buketten ska bestå av) och jag vill ju att dom inte ska "vissna" direkt...
    Rosor går jättebra, det enda är att man inte kan göra dom lika tunna som man kan göra när man använder flowerpaste.
    Liljor däremot kan vara svåra att få bra i marsipan om man inte gör dom jättetjocka 
  • Chicita
    Krystal skrev 2012-09-28 19:56:56 följande:
    Chicita: Så du föreslår att jag skaffar vit och röd flowerpaste tills dess då?
    Ja om du vill få dom riktigt tunna och bli mer "äkta".

    En "ball-tool" eller "dogbone" samt en skumdyna kan vara en bra investering också.
    Dock funkar det lika bra att torka blommorna i en äggkartong som att köpa någon dyr specialgrej.
    Det är enbart om du gör blommor med floristtråd för stadga i bladen som du kan behöva torka dom hängande upp och ner. 
  • Chicita

    Jag skulle nog ha gjort en minitårta till födelsedagsbarnet som denne får pilla med bäst hon vill sen.
    Kanske lite extra gottis på den (alltså typ godisfluff i tårtan och godis som dekorationer på den eller vad hon nu gillar (och får äta).

    Till resten skulle jag nog faktiskt kört en lite gammaldags fikabuffé med bullar, olika sorters kakor och kanske gamla hederliga "rulltårtsbakelser" Glad 
    Det är allt för mycket avancerat bak i dag. Sällan som man kan få en riktigt god kaka eller hembakt bulle utan alla ska liksom "bräcka" varandra med avancerade bakverk... 

  • Chicita

    Prova att färga marsipanen / sockerpastan eller vad du använder till bladen med pastafärg istället och sen pensla med pulverfärg, då får du en tredimensionell effekt och löven ser mer äkta ut Glad

    Speciellt om du borstar liksom från kanten och in, då blir kanten mörkare som den brukar kunna vara på löv

  • Chicita
    Krystal skrev 2012-10-06 18:32:13 följande:
    Ska tänka på det. Men jag hade grön sockerpasta till bladen. Men nästa gång tror jag att jag ska ha lite mörkare färg på dom. Nu tog jag samma gröna pasta som jag hade till den förra tårtan. Blanda i karamellfärgen i pastan kanske...så blir det mörkare
    Karamellfärg gör sockerpastan blöt och svår att jobba med.
    Köp en burk pastafärg istället. Den räcker i evighet (så länge att man måste kasta större delen om man inte gör extremt mycket i den färgen) och är inte särskilt dyr.
    Då kan du dessutom använda mindre färg, vilket är bra eftersom att färgämne i större mängd inte är bra att få i sig Glad 
Svar på tråden Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm