Inlägg från: Chicita |Visa alla inlägg
  • Chicita

    Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm

    Krystal skrev 2012-08-15 12:32:47 följande:
    Ja, att det "funkar" smakmässigt Jag är helt B på att "tänka" hur visa smaker passar ihop. Men banan och choklad vet jag ju att det passar. Och det att bananer blir bruna, men jag tänkte att det kan man ju ha på chokladlagret, så är det inte det brunaste i tårtan....eller kanske blanda det i lite vispad grädde, så ser det inte så "slemmigt" ut...
    Ett annat alternativ är att skiva bananerna och doppa dom i pressad citron så håller dom sig snyggare. Det ser bättre ut inuti tårtan.
    Men ja smakerna passar nog bra ihop. Även om jag inte tror att du behöver grädde om du har mousse i tårtan Flört 
  • Chicita
    Mallis12 skrev 2012-08-15 21:00:00 följande:
    Tack för tipset om banan! Fick nämlien en förfrågan med banan i, fast hon ville visserligen har mosad :/
    Men kanske inte gör något, får fråga henne, vill inte det ska se brunt och äckligt ut
    Jag har inte testat att tillsätta citronjuice i mosad banan. Men det borde ju var lätt att testa genom att mosa en banan och röra i några droppar pressad citron och se om det mörknar eller om det håller sig fint
  • Chicita
    malli716 skrev 2012-08-16 08:51:55 följande:
    Jag har en fråga angående muffins. Varje gång jag bakar blir de så fina och höga men när de är färdigbakade och de har svalnat så krymper de ihop till en liten muffins i mitten av formen och släpper från kanterna. Så ser ju inte deman köper ut. Jag har provat massor olika recept men vet inte vad jag gör för fel. Det är så tråkigt att servera dem så och svårt att lägga på frosting eller glasyr. Någon som har tips angående det?
    Bra fråga, det vill jag gärna också veta svaret på. Det är en anledning att jag inte bakar muffins Tungan ute

    Jag vet i alla fall att man ska vara väldigt försiktig med att öppna luckan när man bakar sockerkaka, alltså inte öppna och kika förrän precis i slutänden, och om den inte var klar när man kollade så måste man stänga luckan ytterst försiktigt.
    Jag brukar (om den var nästan klar, men inte helt färdig) slå av ugnen och låta luckan stå aningen på glänt och liksom låta den baka klart på eftervärme. Då blir den högre och luftigare än om man tar den direkt från värmen och ut i "kylan" i köket 
  • Chicita

    När jag gjorde en HelloKitty-tårta häromdagen så köpte jag lakrissnören och använde istället för svart sockerpasta (eftersom jag inte hade sån hemma).
    Så det kan väl vara ett alternativ om du inte hinner få hem svart sockerpasta  

  • Chicita

    Bläh...
    Födelsedagstårtan jag skulle ta med till nya jobbet blev en katastrof.
    Pannacottan (som jag skulle ge en chans till) vägrade stelna i går kväll, så jag lät den stå över natten och tänkte att det väl var tiden som var problemet.
    I morse var den precis lika rinnig.
    Nu pratar vi konsistens som vaniljsås ungefär.
    Så det var ju bara att skrapa bort det mesta, lägga tillbaka botten (som nu fick bli toppen) och dekorera bäst det gick.
    Eftersom den är såpass blöt så spricker ju sockerpastan och det går inte jättebra att fodra med smörkräm.
    (Jag spacklar alltid tårtan, inte locket för det blir så svårt att hantera ett kladdigt lock).
    Men jag tror jag fick till det.
    Dock är den ju sned och vind och inget att visa upp Obestämd 

    Hoppas dock att mina nya kollegor ändå tycker att den är godtagbar.
    Det är ju trots allt en tårta hur den än ser ut 

  • Chicita
    Amor in aeternum skrev 2012-08-24 20:29:15 följande:
    Receptet jag använder på smörkräm är egentligen inte mitt. Men jag minns inte vem jag fått det av.
    Det var en här på BT i alla fall som gav ut det från början. Och jag har fastnat för det...

    1 del vit choklad
    1 del osaltat smör
    1 del philadelphiaost.

    Smält smör och choklad och vispa ner philadelphian

    Jag gör alltid tårtorna dagen innan, ibland 2 dagar innan så jag kan dekorera dagen innan jag ska ha dom Glad 
    Så länge som ingredienserna har bra hållbarhetsdatum så är det inga problem. Den blir oftast saftigare av att få stå ett tag också Glad 
  • Chicita
    Amor in aeternum skrev 2012-08-24 20:34:21 följande:
    Tack så jättemycket för ditt svar, min dag är räddad!
    Lycka till med tårtan Glad
  • Chicita
    gea skrev 2012-08-25 17:13:31 följande:

    Hej!


    Jag skulle behöva hjälp...är det någon som har ett bra recept på smörkräm som man kan spackla tårta med. Glömde köpa florsocker...och har ingen philadelfia hemma heller...tänkte jag skulle slippa åka till affären igen...


    Tack på förhand!


    I princip kan du spackla med rent smör.
    Men blanda ut det med något som du har hemma helt enkelt.
    Lite vaniljsocker kan göra det godare, eller blanda med kakao om du har något som det passar med.

    Googla recept på marängsmörkräm annars (om du har ägg och vanligt socker hemma). 
  • Chicita

    Enda anledningen till att man blandar ut smöret är ju för att det smakar inte så gott med rent smör.
    Så bara du kan smaksätta det så det passar med tårtan så är det ju lugnt liksom Glad 

  • Chicita

    Fin drake Sara120707 Glad

    Och din tårta var också bra gea Glad
    Ett starkt tips är att tunna ur rosens blad i ytterkanten för ett bättre resultat.
    Man kan göra det rätt ok bara genom att pressa med fingrarna, men bäst resultat får man med en sån där skumdyna och ball-tool eller dogbone.

    nixteina Till att börja med så måste man ha en skärfast fyllning om man ska ha en staplad tårta.
    Dvs en lite fastare mousse eller liknande mellan tårtbottnarna.
    Detta för att man sätter en typ av "osynlig ställning" i tårtan genom att använda "pinnar".
    Man gör varje våning som en separat tårta som står på ett eget engångsfat (finns att köpa på tårtbutikerna. Pappersfat i guld eller silver. Men färgen spelar ingen roll för dom ska vara lika stora som tårtan så dom inte syns när man monterar ihop det).
    Alla våningar utom den översta får sen pinnar (dowelrods) nedstoppade.
    Så pinnarna funkar som stöd, så att inte tårtan rasar ihop.
    Men om fyllningen är för lös så kan pinnarna börja glida inuti tårtan (har hänt mig en gång) och då rasar tårtan.

    Om du ska göra tårtan själv och är osäker på hur du ska få till fyllningen så köp hem färdigt moussepulver från webbutikerna och använd det.

     

Svar på tråden Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm