• Jane

    Det stora JULRACET! Vinn fina priser i Bröllopstorgets jultävling 8/12

    Hej
    Vi brukar göra ett julgodis inspirerat av ett riktigt recept.
    Grejen med bakning är egentligen att de flesta bakverk blir godare när man inte går exakt efter recept, utan lägger till lite saker på måfå och går efter känslan.
    Därför skriver jag inte exakta mått på julgodiset.

    Rocky'Road-liknande godis

    ca. 100-150 g Hackade marshmellows
    3 stora händer russin
    ca 50 g hackad choklad
    ca. 4 stora händer hackade jordnötter
    3 stora händer hackade torkade aprikoser
    ca 100 g hackade dumlekolor

    200 g blockchoklad
    3-5 matskedar jordnötssmör

    (med handmåttet menas att man tar tag med handen i ingrediensen så att handen är full. Ibland får man i lite mer utav en ingrediens i skålen och mindre utav något annat, men det gör ingenting. Bra med frihet)

    Blanda alla finhackade ingredienser i en skål. Smält 200g blockchoklad i vattenbad eller mikron. Vill man så kan man ha i en margarinklick i chokladen så att den blir glansig. När blockchokladen har smält och man tagit bort/ut den från spisen/mikron, blandar man i jordnötssmöret. Sedan häller man över den smälta chokladen med jordnötssmöret över de alla andra ingredienserna i skålen och blandar. Det är viktigt att choklad-jordnötsmassan är något flytande annars blir det jättesvårt att blanda och hantera smeten.

    När allting är blandat så hittar man en passande plåt eller bakform, ca. 30X30 eller större beroende på hur du vill att godiset ska se ut senare. Har man en stor plåt eller bakform så blir godiset tunnt och knaprigt. Har man en mindre form så blir det tjockare/högre. När man valt en form så klär man den med bakplåtspapper och brer sedan ut smeten. Låt godiset svalna i kylskåp, eller lägg på något lock över plåten och ställ den ute i det kalla vädret.
    När godiset är stelnat och klart så skär man godiset i fyrkanter ca. 5x5cm eller så kan man bara bryta den i olika stora storlekar. Har man då haft en liten plåt så är godiset rätt så högt och när det är skuret så får man en fin "marmorerad"-effekt. 

    Motivering: Gör man ett eget godis och får "gå loss" när det gäller måtten eller har chansen att lägga till egna passande ingredienser, så blir resultatet jättemumsigt. Det gäller att tycka att det är kul och ha att ha en känsla för bakning. Godiset jag brukar göra är så gott att en plåt lätt går åt inom en timme! Glad


Svar på tråden Det stora JULRACET! Vinn fina priser i Bröllopstorgets jultävling 8/12