Inlägg från: Anonym (M) |Visa alla inlägg
  • Anonym (M)

    PCO & PCOS

    Hej TS!

    Så som du ser i tråden är allas erfarenheter väldigt olika. Men viktigast tycker jag är att du inte låter det nedslå dig för mkt.

    Jag fick min diagnos PCOS för 5 år sedan, jag hade då mens 4 ggr om året och så hade det då varit ngt år då och fortsatt så även efter det. Jag är helt normalviktig och aldrig haft viktproblem. Dock mkt acneproblem upp i vuxenålder och en del ökad behåring i ansiktet och fötterna (dock kritvitt så inget jag lider av, jag är galet blond ;) ). Också haft gränsvärden på ämnesomsättningsproverna (sköldkörteln) som man följt upp  men ligger nu helt normalt.

    Initialt bara grät jag, så orolig för att jag inte skulle kunna få barn nånsin. Min kära mamma fick trösta mig. Jag tänkte: Här har jag tillbringat flera år med att vara orolig för att bli gravid och så kanske jag inte ens kan bli det! Strax därefter träffade jag min numera make och under årens lopp har jag fått små ångestperioder när jag tänkt att vi aldrig kommer kunna få barn och han har fått lugna mig ;). Vi har hoppat preventivmedlen nu sedan några veckor  men bestämt att vi inte ska stressa ngt. Känns bra.

    PCOS är en av orsakerna till att vissa kvinnor inte blir gravida men faktum kvarstår dock att kvinnor med den diagnosen blir spontant gravida varje dag. Jag har själv jobbat på akut-gyn i 2 år och träffat många ;) Det är också så att den hormonbehandling som är första steget för ngn men PCOS har väldigt bra resultat och kan hjälpa väldigt många. Det finns ju dock de som det inte löser sig för liksom man för 1/3 av alla par som har svårt att få barn aldrig kan hitta ngt fel men ändå funkar det inte. Vi vet mycket men inte allt när det kommer till barnalstrande ;) Jag har valt att se det som ngt positivt att ha precis PCOS av alla de orsaker som kan ställa till det när man vill få barn för där vet vi iaf var problemet ligger (sällan ägglossning) och vi har då den extra behandlingen med ägglossningsstimulerande medicin att ta till.

    Det går inte innan att säga hur det kommer gå för dig och din man med att bli gravida, men ta inte ut en massa negativt i förskott för det behöver inte bli så.

    Lycka till!

Svar på tråden PCO & PCOS