Inlägg från: Aleta |Visa alla inlägg
  • Aleta

    Hur går man in när det är ojämnt?

    123ost skrev 2011-09-12 22:36:49 följande:
    Oops! Marsalker kanske det heter Flört

    Det kanske får bli så att lillebror går först själv, tätt efter tärnorna och där efter marsalkerna och sen dom viktigaste.. vi! Skrattande
    Marskalker om man ska vara petig.

    Traditionellt är det nog som Pinkgrape gjorde, att tärnor och marskalkar kommer efter brudparet men  näbben/näbbarna före.
    Det jag tänkte på var att ni  får kanske ha ett litet mellanrum innan ni går om tärnorna och marskalkerna ska gå före er, för annars skymmer de er.

    Själv tycker jag annars att de viktigaste går först och sedan kommer följet. Det hörs ju lite på namnet, följe = följer efter.  
  • Aleta

    En liten godbit saxad ur etikettboken "Hur man uppträder korrekt" från 1949. "Kyrkbröllop
    Och så kommer själva bröllopsdagen. I god tid ha tärnor och marskalkar, kyrkmarskalkar och brudnäbbar utsetts. Naturligtvis är det inte nödvändigt med hela denna uppvaktning, brudnäbbarna kunna undvaras och tärnornas och marskalkarnas antal varierar. Kyrkmarskalkar utser brudgummen bland sina vänner, och deras uppgift är, att visa inbjudna gäster tillrätta i kyrkan och svara för ordningen vid festmåltiden. Övriga marskalkar samt tärnor utses bland brudgummens, resp. brudens vänner och bilda en hedersuppvaktning för brudparet. Brudnäbbarna utgöras av två barn, en gosse och en flicka, vilka gå före brudparet i kyrkan som ett slags skyddsvakt mot onda önskningar. Marskalkarnas klädsel är frack, tärnornas balklänningar i vitt eller ljusa pastellfärger men alla tärnorna bära enhetliga klänningar. Marskalkarna hämta vanligen tärnorna i deras hem, varvid varje marskalk överlämnar en tärnbukett och får i utbyte en marskalkkrans, en myrtenslinga med vita och röda band att fästa på vänstra rockuppslaget. Alla tärnors buketter och marskalkarnas kransar böra vara lika.

    Bruden bära vitt, vit klänning, vita handskar (som inte tages av i kyrkan, ringen trädes utanpå), vita skor, lång vit slöja samt myrtenkrans men sällan några smycken. 
    Vid borgerlig vigsel bruka klänning och slöja vara kortare och myrtenkramsen ersättes av en slinga.

    Vanligen anträdes färden till kyrkan av bruden och hennes föräldrar utan brudgum. Denne väntar dem vid kyrkan. Och där står nu vår brudgum, agronomen Allan Tistelblom, med sin brudbukett av röda rosor med vita band, något nervös är han kanske, ty - aj, fingrarna glida ner i västfickan - nej, tack och lov, där är den, ringen - tänk, om han hade glömt den! Den är likadan som förlovningsringen men med följande gravering inuti: "Allan 16/11 1949 Eva"." 

    (Vi hade väldigt roligt med den boken i en hel tråd för ett par år sedan. www.brollopstorget.se/Forum-1-4/m3292559-1.html )

    Förresten, så kan tärnor och marskalkar gå i par också, tärna-marskalk och tärna- marskalk, istället för tärna-tärna och marskalk-marskalk.

Svar på tråden Hur går man in när det är ojämnt?