• niamh

    Vi med budget på under 40 000. Hur gör man? tips idéer bilder :-)

    Vi gifter oss nästa sommar och har en budget på omkring 20.000:- och kommer att bjuda mellan 60-85 gäster ungefär. Från början tänkte jag att det borde bli en baggis att klirra allt på den budgeten, eller kanske till och med mindre, men jag fick snabbt lära mig att med ordet "bröllop" stiger också priserna på precis allting ganska rejält!

    Det har diskuterats hej vilt på många trådar här på BT, och en del håller inte med mig, men mitt första och främsta tips för dig som planerar med en liten budget är att helt enkelt inte nämna att vissa saker är till ditt bröllop. På så sätt kan man hålla kostnaden nere på ganska många grejer.

    Vi är långt ifrån klara med allt, men så här långt har ser vår budgetuppdelning ut som följer:

    Brudklänning: Är high street och kostade 499:-, men betalades av min snälla mor. Behöver altas lite när det kommer till kjollängd och axelband, detta fixar min vännina (som studerar mode/design/textil - lovely!) gratis.
    Näbbklänning:
    Är inte införskaffad än, men vi har hittat den perfekta på H&M av alla ställen. 249:-.
    Tärnklänningar:
    1 har jag lånat av min mor, 1 har jag fått av svärmor & 1 är en gammal personlig favorit. Alla är köpta på high street; Topshop, Primark och Joy.
    Brudgummens klädsel: Han har fortfarande inte riktigt bestämt sig för om han vill bära kilt (han är skotte) eller något enklare. Kilt får vi köpa eller hyra ny i sådana fall, vilket blir lite dyrare. Annars har han hittat en rolig skjorta på H&M's rea för 99:-, en skitsnygg blazer från Cheap Monday för 60:- & ett par matchande byxor för detsamma. Till detta vill han ha röda converse, vilka han i sådana fall får köpa nya (gör vi i UK, för det är billigare!).

    Ringar: Mina ringar lyckades vi komma över till stöldpris, under 1000:- för båda. Funderar dock på att byta ut den ena mot en helt slät ring. Fästmannen har ingen förlovningsring då det oftast inte används av män i UK, så för hans del är det en slät ring i titanium (= inte så dyrt) som ska införskaffas innan bröllopet.
    Festlokal:
    Den vi funderar på för tillfället går på ca 3000:- i hyra (ink. stolar, bord och scen).
    Dekorationer: Samlar vi second hand. Har hittills kanske lagt ut 400:- på detta.

    Save the Dates:
    Har vi gjort egna, digitala. Kostnaden för dessa är cd-skivorna som de bränns ner på (runt 200 allt som allt?) och porto.

  • niamh
    ElinFalk85 skrev 2011-09-14 14:29:55 följande:
    som favor tänker vi köpa via unicef gåvoshop för 500kr och skriva med det i festhäftet. 
    Åh, vad är detta för något? Nyfiken! :)
  • niamh
    ElinFalk85 skrev 2011-09-14 15:06:24 följande:
    det är när man köper, säg 500 doser vaccin, vaccinet går till dom som behöver och så får jag ett gåvokort hem.
    unicef.se/gavoshop
    Aha, då är jag med! Tummen upp för det, en gåva som uppskattas från båda håll :)
  • niamh
    Drömmer - Vet inte om du fick något riktigt svar ang. tull, men så länge värdet på paketet inte överstiger en 1400:- när man beställer från ett land utanför EU så behöver man inte betala någon tull. Ofta när man handlar från Asien och det står i annonsen att saken är värd en viss summa, så skriver de ändå ett lägre pris (tillverkningspriset antar jag?) på paketet. Om jag är osäker på vad slutsumman för paketet kommer att landa på brukar jag maila säljaren och fråga vad de kommer skriva på paketet och förklara att jag undrar pga. tullen.

    Så här står det förresten på deras hemsida (OBS! Denna information är om du handlar från ett land utanför EU och endast ämnar använda varorna för privat bruk)

    "Tullsatsen varierar från 0—20 % beroende på varuslag. Tullsatsen beräknas på varans inköpspris med tillägg av frakt och eventuell transportförsäkring. Om försändelsen innehåller varor med ett sammanlagt värde på högst 1400 kronor behöver du inte betala någon tull. Befrielsen gäller inte för tobaksvaror, parfym, luktvatten eller för varor som kräver införseltillstånd exempelvis alkoholhaltiga drycker."
     
  • niamh
    annapanna88 skrev 2011-09-17 19:57:23 följande:
    Angående det här med att beställa från utlandet... Jag beställde ett par skor från Kina för 400 kr, någon tull tillkom inte men däremot en importavgift på 230 kr, vilket det inte skulle gjort om de kommit från ett land inom EU som jag har förstått det (men jag kan ju ha fel...)

    Rosi: Visst är det bra! Jag köpte 73 knoppalakan för 700 igår :) Känns som man kommer lite närmre varje gång man gör ett inköp till bröllopet :)
    Vad konstigt? Jag har köpt saker från både Japan, Kina, Korea, USA & Australien i många år via både E-bay och Etsy, men aldrig någonsin råkat ut för tullavgifter. En gång beställde jag grejer för över 3000:-  från Japan som kom i en stooor låda, men behövde inte betala något för det heller. Det kanske handlar mycket om tur när vi snackar såna summor, men det där med "importavgift" har jag aldrig hört talas om. Taskigt! :/
  • niamh
    RedHead skrev 2011-09-18 14:44:14 följande:
     Bara bygdegprden vi ska hyr i fyra dagar betalar jag bara 300kr för, då ingår glas, porslin, bestick, fullt utrustat kök, bord och stolar till 50 personer + Scen.

    Sen slänger inte jag en massa pengar på bordsdekorationer utan köper stora vaser och sätter i blommor från trädgården, Ist för ljuslyktor ska jag gröpa ur ovansidan av gröna äpplen så man kan sätta värmeljus i. Billigt och simpelt.


     


    Wooooah!! Vart sjuttsingen ligger den bygdegården någonstans? Det föll inte bort en 0:a från 300? Galet billigt i såna fall ju, vilket kap!

    Vi kör också på mestadels blommor från trädgården, det är inte bara billigare men jag tycker faktiskt det är finare än stora arrangemang också :) Äpple-grejen var ju supersmart!
  • niamh
    Kattpoet - Det är jag visserligen medveten om, med tanke på att jag från början själv kommer från en "håla" (där tyvärr både kyrka, församlingshem & bydegård var upptagna under vårt bröllopsdatum), men jag har aldrig varit med om några sådana fantastiskt billiga summor som 300:- för det. I min håla kostar det 1000:- att hyra bygdegården under ett dygn, 500:- extra om man vill hyra porslin & sådant. Hela helgen kostar 2500:-. Jag skulle gråta av glädje om jag kunde hitta ett ställe lika billigt som ditt och ReadHeads!
  • niamh
    augusti2012 skrev 2011-09-18 15:22:03 följande:
    Sitter med en tår i ögat.. Jag blir så himla ledsen på mina föräldrar. 
    Min syster gifte sig när jag var 11 år. Hon var då 22 år. Hon fick ett bröllop med hyrd klänning, blommor, limousine och tre rätters middag på en restaurang och bröllopsnatt på hotell av mina föräldrar. 
    mamma hade då fått ett rätt stort arv. Jag fick mitt rum renoverat. Med skrivbord, säng, tapeter etc. 
    Nu står jag här som 28 år och ett bröllop nästa år. Frågade snällt mamma hur dem hade tänkt sig. Och dem skulle hjälpa mig med klänningen. Blev chockad.. Men tänkte i mitt stilla sinne.  Klänning gentemot ett helt bröllop.
    Och här sitter jag och letar fynd.
    Så ringer jag mamma och pappa och berättar om mitt fynd. Och sa då att ni kanske kan betala 1600 för lokalens hyra. När jag fyndade klänningen så billigt. Så sa mamma att det var klänningen vi sa och inget annat. 
    Blev så ledsen att jag sa: ni gör mig så ledsen och så la jag på. Ringde upp efter några minuter. Pappa svarar och berättar varför jag blev ledsen. Sa var glada över att jag fyndade och att ni har lärt mig att behandla alla lika. Och det gör ni verkligen inte mellan mig och syrran. Att var det bara 400 kr dem skulle hjälpa oss med så kan jag  betala dem också. Frågade pappa om dem trodde jag skulle vara ungmö hela livet!??? Hade uppskattat ett slitet rum och att dem hade betalat bröllopet. Varför ska föräldrar vara sådana här!??? 
    Vi får inte ett öre av mina föräldrar till bröllopet och det skulle jag aldrig förvänta mig heller, men jag förstår din känsla i och med att de ställde upp såpass mycket ekonomiskt för din syster. Hade jag varit i din situation hade jag eventuellt kört på en liten fuling och sagt att klänningen visst kostade xxxx:- och sedan använt dem till att betala lokalen i alla fall. Om det bara är själva ordet på vad pengarna ska gå till som är problemet liksom. Var inte ledsen! Vänta tills du lugnat ner dig lite grann och känner att du kan prata igenom saken med dem på ett ok sätt, och förklara att du uppskattar att de vill hjälpa till över huvud taget, men att du samtidigt känner dig lite orättvist behandlad.
  • niamh
    RedHead skrev 2011-09-18 15:36:35 följande:

    Nej bara 300kr. Vi är med i samhällsföreningen men för utomsocknes så kostar det tror jag han sa 500kr för en helg. Vill jag ha ett bröllop för 100 000kr så får jag det, men varför ska jag lägga så mycket pengar på ett bröllop när jag ist kanske kan få en längre och finare bröllopsresa, sen har vi köpt hus med ganska nyligen och håller på att renovera det. Själv personligen tycker jag att intima bröllop är det bästa! För då får man en egen personlig touch på det hela. Jag fick hyra en kock om jag vill för 13000kr per måltid. Men ist valde jag att ha snittar och pajer som förrätt, ´midsommarbuffé till HR och ingen efterrätt då tårtan är ganska mäktig. Sen älskar jag att pyssla!
    Säger inte det bara till dig utan till resterande i gruppen.


    Jag vet inte om ni missuppfattade mig nu, men jag tycker alltså det är helt fantastiskt med ett sådant pris! Om det hade funnits lokaler i den prisklassen här där jag bor så hade jag bokat utan att blinka! Tyvärr kostar även bydgegårdar långt över tusenlappen i mitt område, så vi har valt att lägga bröllopet ca 1,5 timma bort där vi betalar samma pris för en finare lokal än bygdegårdarna man kan hitta här. Jag är som sagt också en utav dem som har en liten budget att fixa bröllopet på, och jag säger tummen upp för allt som är enkelt, men gjort med kärlek! :)
  • niamh
    Sara1291 skrev 2011-09-18 17:42:58 följande:
    "TUMMEN UPP FÖR ALLT SOM ÄR ENKELT MEN GJORT MED KÄRLEK" :)

    Håller med 110%
    All you need is love ;)
  • niamh
    Sara1291 skrev 2011-09-19 16:01:11 följande:
    Nu har jag bestämt mig för färgtema! Ljusrosa (pudorosa) och mörkrött (vinrött). Med rätt typ av respektive färg kan man få en jättefin kombination Har äntligen bestämt mig!!
    Det kan nog bli riktigt fint! Jag är inget fan av rosa, men ÄLSKAR just pudertonerna. Så fint!
Svar på tråden Vi med budget på under 40 000. Hur gör man? tips idéer bilder :-)