Inlägg från: Tärna 2011 |Visa alla inlägg
  • Tärna 2011

    Ni som tar kuvertavgift...

    Hanna05 skrev 2011-10-22 10:54:36 följande:
    Men jag ser det som en självklarhet att betala om min släkting , eller nära vän gifter sig! Vad är så jobbigt med det? Jag är mammaledig och har inte alls mycket pengar men oftast får man ju inbjudan långt innan så då hinner man väl spara ihop sin del ? 100 kr /mån kan väl alla lägga av??

    Vill man inte betala, då kan man stanna hemma! Då vill man inte heller fara kan jag tycka. För vill man så fixar man det!
    Hm, nja, riktigt så enkelt är det inte för många. Tycker inte att man ska förutsätta att alla har ekonomiska förutsättningar att kunna tacka ja. Det är kul för dig om du har den möjligheten, tyvärr kan det se det väldigt, väldigt olika ut.
  • Tärna 2011
    Guffi skrev 2011-10-22 20:27:29 följande:
    Det är lite underligt detta måste jag säga...
    Vi kan skriva milslånga önskelistor på vad vi önskar oss, kräva en viss klädsel och ett visst engagemang.. Och räknar blint med att det görs för "det är en ära" att bli bjuden på bröllop.

    Men när man, i och med en kuvertavgift, specificerar att DETTA vill vi ha och inget annat - då blir det jättediskuterat. Egentligen är det - i mina ögon - samma sak som att säga att vi önskar oss bidrag till bröllopsresan. Alla ger ju nåt bidrag, eller?!

    Är det för att det är en fast bestämd summa som det blir liv? Hade det varit bättre att säga att vi önskar oss bidrag för mat och dryck? Och sen är det upp till var och en att bestämma vad man tycker att maten är värd?

    Jag säger varken bu eller bä- vi avvägde kuvertavgift men då min släkt reser över halva sverige för att vara med och har omkostnader där så skippar vi kuvertavgiften. I så fall skulle vi ha stått för deras resa och boende och det hade inte fungerat för vår ekonomi.
    Men att kuvertagiften har blivit ett sånt omdiskuterat fenomen finner jag intressant :) I mina ögon är det bara en väldigt specifik önskan om bröllopsgåva, för det förutsätts ju ändå att man ger någon sådan.
    Intressant resonemang, håller med dig. Tror också det blir så "livat" när man sätter en "gräns" på hur mycket som är minimum att betala. En present kan man lätt knåpa ihop själv för inga pengar alls, vilket gör att ALLA har möjlighet att komma. Just när det blir en avgift på en bestämd summa, verkar det som att diskussionen är igång. Eftersom alla har olika förutsättningar, tror jag att det nog är lätt att man känner sig utestängd om man inte har det lika bra ekonomiskt.
  • Tärna 2011
    daniiel skrev 2011-10-24 13:43:14 följande:
    Självklart väljer man själv att ha en fest och gästerna väljer själva om de vill komma eller inte. Vi erbjöd våra vänner, familjer och vår släkt att dela bröllopsfesten med oss och de valde att göra det.

    Återigen, INGEN tvingar någon att ta en kuvertavgift eller att gå på ett sådant bröllop. Jag föreslår att denna diskussionen läggs ned nu, innan det går överstyr (vilket det lätt gör) och bara kommer överens om att vi inte är och inte kommer bli överens i denna frågan.
    Det knepiga med det resonemanget är att det blir bakvänt. "Välkommen på vårt bröllop med mat och fest. Kuvertavgift 300 kr. Kan du inte betala? Då är du inte heller välkommen". Nej, ingen är tvingad till det ena eller det andra, men det känns lite kyligt att bortförklara det så enkelt som att "kan du inte, måste du inte". För mig känns det som att man öppnar upp dörren till gemenskap och glädje, men sen stänger lika fort bara för att någon inte har samma ekonomiska möjlighet.

    Det härliga med diskussioner är väl just att vi alla är olika, och alla olika erfarenheter och synpunkter som man tar del av. Varför måste det bli så känsligt när man tycker olika?
Svar på tråden Ni som tar kuvertavgift...