Inlägg från: förlovadflicka |Visa alla inlägg
  • förlovadflicka

    Har kärlek och bröllop en åldersgräns?

    Jag kommer vara 19 när jag gifter mig och för mig funkar det bra, däremot är det olika för alla, jag har jämnåriga kompisar som förvarar sina kläder på golvet tex och då kanske man inte är mogen... :)

  • förlovadflicka
    baby freeze skrev 2011-07-13 17:11:39 följande:
    Prrrrrfff!
    Jag är 31 och har kläderna var jag vill! Och jag gifter mig om jag vill också! :-P
    Sorry ;) Menade mer att de inte kan ta ansvar för någonting över huvud taget, de kan knappt fixa mat till sig själva liksom :P (Hoppas att du inte tog illa upp, menade verkligen inte så!)
  • förlovadflicka
    baby freeze skrev 2011-07-13 17:11:39 följande:
    Prrrrrfff!
    Jag är 31 och har kläderna var jag vill! Och jag gifter mig om jag vill också! :-P
    Skit vilken klantapa jag känner mig som, förlååååååt! xD
  • förlovadflicka

    Måste bara inflika en grej jag tänker på ganska ofta när jag läser här, angående eventuell omognad vid ung ålder. Det är inte säkert att den omognaden någonsin går över! Det hänger en del människor här som är mycket äldre än mig och som ska gifta sig, men ändå visar tecken på omognad... Menar definitivt inte att hänga ut någon, för jag menar ingen speciell, men till exempel om man har problem i sitt förhållande, varför frågar man främmande människor på nätet om hjälp istället för att prata med sin partner?? Och vet man inte att det är heeelt fel att ta tillbaka inbjudningar? Och varför kan man inte (iaf försöka) hålla sams med sina svärmödrar? (även om de säkert är ragator :P) Läste precis en tråd om favours där massa folk hoppade på pinkgrape för att hon ville ha favours fastän att de har kuvertbröllop, men snälla någon, vem är så fånig och barnslig att den skulle bli stött för att brudparet lagt ut en hundralapp på favours och låtit dem betala en tia extra?


    Och ni som såg fyra bröllop, hur omogna var inte alla som dansade bröllopsvalser för att sedan övergå i världens fulaste och töntigaste dans?


    Kom inte och klaga liksom, mognad behöver inte ha med ålder att göra :P

  • förlovadflicka
    Dejli skrev 2011-07-14 12:40:34 följande:
    Ta tillbaks inbjudningar tycker jag dock man ska ha rätt att göra, men kanske inte av anledningen att kompisen bestämt sig för en svart klänning, tärnan lever och andas inte bröllop 24/7, svärmodern som betalar hela kalaset vill gärna ha med sin syster men "det är MIN dag och JAG bestämmer". Det kan ändå finnas tillfällen när det kan var befogat.
    Det var det jag syftade på :) Är det någon som mordhotat en tycker jag att det går bra :P
  • förlovadflicka
    baby freeze skrev 2011-07-14 13:53:21 följande:
    Jag tror att man kan få dispens om man tex har redan har barn ihop. Sånt kan ju faktiskt hända även om man är under 18.
    Ja, och om man är hotad av att bli utstött från sin familj och hedersrelaterade saker som är svåra att rå på skulle jag tro.
  • förlovadflicka
    Silketuss skrev 2011-07-14 15:24:39 följande:
    När jag skulle gifta mig första gången, fick jag prata med länsstyrelsen först, eftersom jag var under arton. De var väldigt noga med att det inte fanns något tvång bakom från tex våra föräldrar. Allrahelst blivande makens, eftersom hans föräldrar är Jehovas Vittnen. Faktum är, att de hade tjatat riktigt mycket på oss, och ville att vi skulle gifta oss, men det var inte därför jag ville gifta mig, inte heller blivande mannen. Anledningen till att JAG ville gifta mig innan jag fyllde arton, var att jag var gravid, och ville vara gift innan barnet föddes. Jag tycker att det är bra att man inte får gifta sig hur som helst om man är ung. Det finns inget som säger att det håller för att man är äldre, men det är ett obestridligt faktum, att det är svårare att mogna tillsammans om man är väldigt ung när man träffas. Jag var tex femton, han var arton.

    Det enda negativa jag har att säga, när det handlar om stor åldersskillnad, är att det nog märks mest när man börjar bli lite äldre. Innan är det sällan några problem. Men tex en bekant till mig, har en man som är drygt femton år äldre, och nu när hon är snart femtio, är han redan pensionär. Först de senaste åren har det blivit tydligt hur mycket det faktiskt skiljer mellan dem. Min morfar var fjorton år äldre än mormor och de levde tillsammans livet ut. Visserligen fick hon många år som änka, av naturliga skäl. Men de fick även många fina och även slitsamma år tillsammans.
    Konstigt att hans föräldrar tjatade, i våra församlingar rekommenderas det att man absolut som yngst är 18 och att man ska vara mogen och kunna ta hand om sig själv, kunna sköta ett hem och ett jobb osv, har aldrig hört om några som uppmuntrat en femtonåring att gifta sig, det låter väldigt speciellt... :) (bara för att förtydliga för att förebygga fördomar, för det där är ett väldigt ovanligt fall) :)
  • förlovadflicka
    Dejli skrev 2011-07-14 16:22:10 följande:
    Desto större anledning att inte tillåta bröllop då tycker jag! Det är ju totalt vansinne att godkänna ett sådant (förmodligen arrangerat) bröllop bara för att det finns idioter som tycker det är okej. Det kanske drabbar några oskyldiga längs vägen, men för the greater good så ska man verkligen inte falla för hot om våld. Jag tror definitivt inte du kan få dispens om du kommer och säger att du är hotad av hedersrelaterade brott annars. Det finns t o m fall där man inte godkänt utländska bröllop som legitima i Sverige därför att en eller båda i brudparet inte är myndiga.
    Vet inte hur det fungerar, men skrev att jag skulle tro det. Usch, det är knepigt med sådant alltså, man kan vara glad som kan gifta sig av kärlek utan något krångel :)
  • förlovadflicka
    Kattpoet skrev 2011-07-14 19:40:54 följande:
    Det har blivit mycket mer restriktiva eftersom i Sverige finns det ingen laglig eller social anleding att gifta sig om man är gravid, det anser att man kan vänta de två åren som de oftas gäller.

    Och jag kanske är korkad men jag tycker det är bra att en 16 åring inte kan gifta sig.

    Och att göra någon gravid vid 16 års ålder och om man över 30 räknas som utnjyttande av minderårig, fakiskt det räcker med att man själv är i 20 års åldern.
    Nej, det är inte korkat, man kan ju inte vara hur ung som helst och det är väldigt få sextonåringar som kan ta det ansvaret som äktenskapet innebär. Men det finns självklart fall i andra kulturer där det funkar utmärkt, men då har de redan vuxit in i sin roll som kvinna, och det är det inte många svenska 16-åringar som har...
  • förlovadflicka
    Kattpoet skrev 2011-07-14 23:00:35 följande:
    Visst gör det !

    Men har i Sverige bör man hålla sig till Svenska lagar och regler och som samhället är idag så nej, då går det inte att gifta sig vid 16.

    Den dagen barnen har ett fast jobb vid 13 och jobbar 45 timmar i veckan så kommer det att funka att gifta sig tidigt.
    Mm, men så är det ju på vissa ställen i världen (ev utbytt mot hårt arbete hemma), därför jag menar att det funkar, inte att det funkar för dataspelande gymnasieungdomar som inte ens kan göra sina läxor... Omgivningen formar en otroligt mycket...
  • förlovadflicka
    Kattpoet skrev 2011-07-14 23:11:21 följande:
    Men även i vissa av dessa länder försöker de stoppa bröllop mellan barn under 17 eftersom man har insett att kvinnokroppen inte är redo att föda barn ännu. Betänk att dessa tjejer har inte möjlighet att få den vård vi har eller mat i vissa fall.

    www.fistulafoundation.org/
    Ja, jag menar inte att det är bra, absoluta gränsen tycker jag går vid 18 (fast helst när man gått ut skolan, jag menar, det är rätt gött att ta studenten utan att ha barn hängandes i hasorna...) Men jag menar att man nog är mer mentalt och mognadsmässigt redo när man har vetat hela sitt liv att man ska gifta sig vid den åldern. :)
  • förlovadflicka
    Kattpoet skrev 2011-07-14 23:26:23 följande:
    Åldern gör att man mindre spontan, mindre benägen att ta risker och inte tänka på morgon dagen, tjejers hjärnor mognar fortare än killars.
    Hehe, jo, det har vi alla märkt ;)
  • förlovadflicka
    Silketuss skrev 2011-07-15 10:18:37 följande:
    Förlovad flicka, jag tror att jag behöver komma med lite mer info, för att det ska bli begripligt. Det här var ju på åttiotalet, med andra ord läääänge sedan! Men på den tiden, var det faktiskt väldigt vanligt med påtryckningar från föräldrar som var JV, att deras ungdomar skulle gifta sig tidigt. Därför hade Länsstyrelsen som uppdrag att förhindra att unga med tvång eller starka påtryckningar, gifte sig utan att egentligen vilja det. Det är ju jättebra att det är främmande för alla JV nu!

    Och det var inte förrän jag fyllde sexton som, framför allt svärmor, började tjata om giftermål. Då hade vi varit tillsammans i ett år, och hon insåg att vi hade "en intim relation"...du förstår vad jag menar?? Vi hade hela tiden pratat om att vi skulle gifta oss när jag fyllde arton. Det enda som förändrade det med några månader, var att det inte tog ett halvår att bli gravid, efter att man slutat med p-piller, utan endast ett par veckor!!! Vårt giftermål och graviditeten var alltså planerade.Vi flyttade ihop efter bara ett par veckor, först bodde vi hemma hos mina föräldrar, sedan bodde vi i egen lägenhet, och slutligen i hus. Men nu blev jag nog väldigt ot.
    Ok, det är ju bra att det har blivit bättre då :)
  • förlovadflicka
    PDVD skrev 2011-08-17 15:57:21 följande:
    Pedofili innebär i min värld att man tänder på förpubertala barn. Det här är extremt gubbsjukt men knappast pedofili.
    Ja, det är konstigt och allt men inte pedofili...
  • förlovadflicka
    darkHorse skrev 2011-08-17 21:48:01 följande:
    Faktiskt tror jag att man definierar pedofili så:
    "Pedofili (av grekiska pais, genitiv paidos, "barn" och philia, "kärlek", "vänskap") är en beteckning för en vuxen människas sexuella dragning till prepubertala barn och barn i tidig pubertet (vanligtvis 12 år eller yngre)"
    Wikipedia

    Detta gör dock inte alls att det är ok att utnyttja en välutvecklad 13-åring! Juridiskt sett går det under våldtäkt av barmn skulle jag gissa.
    ja, det är klart att det inte är ok! Men det är ju stor skillnad på en sextonåring och en tolvåring...
Svar på tråden Har kärlek och bröllop en åldersgräns?