• nippja

  Någon som lyckats få sin partner att sluta röka?

  Min sambo röker, har gjort det under hela den tid jag känt honom. Det stör mej ofantligt mycket dels för att det stinker så förbenat illa och dels för att det är ohälsosamt. Att det kostar pengar är inte något problem, jag vet ju att jag sätter ut säkert lika mycket på godis, tidningar m.m.


  Men den där stanken... Ibland är det så illa att jag inte vill vara nära honom, t.ex. om vi sitter och myser på soffan måste jag svänga mej så att han inte andas på mej. För att inte tala om att kyssas. Jag har förstås talat med honom om detta men han tar det liksom inte riktigt på allvar.


  Vi har talat om att försöka få barn och då har det också varit tal om rökandet. Han har sagt att han slutar röka när vi får barn, men jag tvivlar på det. Som det är nu har han ingen motivation att sluta, men kanske motivationen kommer när jag blir gravid. Han har sagt att han egentligen inte vill sluta röka och att han inte är rädd eller oroar sej för eventuella hälsoföljder av rökandet.


  Jag förstår att det är svårt att sluta, själv röker jag inte, men jag brukar jämföra det med att banta. Jag tycker i varje fall att eftersom detta är en så viktig sak för mej så skulle han väl åtminstone kunna försöka. Är det för mycket begärt? Eller är det jag som borde skärpa mej och inte bry om lukten?


   

 • Svar på tråden Någon som lyckats få sin partner att sluta röka?
 • Anonym

  Varje gång han köper en pkt  cigg, lägg undan  lika mycket pengar  i en burk, i slutet av månaden så visar du honom det och säger, detta är hur mycket  du rökt på en månad.

  För att göra det mer verkligt för honom, räkna ut hur mycket han röker på ett år dvs månads konstanden gånger 12  och sedan jämnför med saker och ting som han verkligen vill ha.

  Många killar blir chockade över att de röker  upp en  x box eller två per år.

  Sedan kan du ta honom till en hälsoundersökning för  att kolla hans lungor och hår dåligt kroppen mår av hans rökande.  Men du måste nog säga det som att Han ska bevisa för dig, att hans rökande inte utgör någon fara genom att  göra detta.  Detta är bara för att bevisa för dig att han är frisk och för att lugna dig.

  När han  sen upptäcker hur lilla det är brukar folk  oftas vakna till liv och försöka  komma på ett sätt att sluta.

  Detta är de enda två tipsen jag vet men han måste vilja själv annars går det inte. 

 • 4everwe2

  Han måste själv vilja sluta röka. Det hjälper inte att tjata. Vet själv som fd rökare. Det som kan hjälpa är att köpa hem mörötter och be han ta en innan han ska gå ut och röka.  Då har suget oftast försvunnit
  Annars är det bara att peppa honom. Min sambo har nu varit rökfri några dagar nu med hjälp av peppning, morötter och en massa tuggummi

 • Minuz

  Man kan bara sluta om man själv vill, inte för att någon annan vill.
  Och jag kan säga att man kan inte jämföra med bantning....... Banta ör 100 ggr lättare. Du kan ju prova med att sluta äta godis tex, så ser du snabbt skillnad och kanske förstår honom bättre. Jag rökte själv i ca 14 år och vet vilket helsike sdet är att sluta. Jag bytte ciggen mot godis och blev därmed sockerberoende och det är lika jäkligt det........ Jag tog hjälp av tabletterna Champix och lyckades då bli av med mina cigg.......
  Har nu varit rökfri 3½ år och suget kommer fortfarande emellanåt

 • nippja

  Jag uttryckte mej väl lite dåligt angående bantningen. Jag försöker nämligen själv jämt minska på godis, chips, kex m.m och vet precis hur svårt det är. Så jag menade att jag förstår hur svårt det är att sluta med något som man hålligt på med i flera år och tycker att är gott/lugnande/tröstande. Det är inte så att jag tror att "det är ju bara att låta bli att äta/röka".


  Sen så har vi räknat ut vad hans cigg kostar per år, men det verkade inte heller riktigt ha någon inverkan på honom. Och så "känner" han många som rökt och levde länge, och såna som var jätte hälsosamma och dog unga....


  Jag brukar liksom inte tjata på honom för jag vet att det har exakt motsatt verkan, men alltid med jämna mellanrum kommer detta upp till diskussion. T.ex då han påpekar om någon av mina dåliga vanor kan jag säja att jag bättrar mej den dagen han slutar röka.

 • fru i augusti

  Min kille slutade faktiskt röka när jag blev gravid. Jag rökte också då och då innan jag blev med barn. Och han visste att blev jag gravid så skulle jag sluta helt och för att inte fresta mig så lovade han att också sluta. Han började snusa i stället i och för sig och jag vet att han då och då tar en cigg på jobbet eller på fester. Men han röker aldrig hemma på ballkongen längre. Vi pratade mycket om det innan vi skaffade barn. Han vet att jag tycker det är fruktansvärt att utsätta barn för passiv rökning och han köper helt mitt resonemang kring det. Men helt rökfri tror jag aldrig att han blir. Om din kille vill ha barn, vilken inställning har han till att barnet utsätts för passiv rökning eller att barnet så småningom själv börjar röka? Det är frågor som verkligen uppmuntrade min kille till att (till största delen) lägga av med ciggaretterna.

 • baby freeze

  Ja, min kille fick mig att sluta röka. Visst, det var jag sjäv som ville också, men om han inte hade visat att han var emot det så hade jag nog inte fått tummen ur lika lätt.

 • Evillina

  Oj detta var inte lätt det inte. Jag förstår precis hur äcklad du är. Jag blir själv precis lika äcklad = jag tål inte alls rökning! Huvva! Jag kräks nästan av lukten = gammal inrökt person. Dock har min kille aldrig rökt men snusat och det slutade han med när vi åkte till Finland en sommar = där kunde man inte köpa snus. Så då fick han bara lov och sedan när vi kom hem igen så köpte han inget mer. Visserligen var det inte så lätt heller. Han köpte nikotintuggummin och de funkade på honom. Din kille kanske borde testa vad som funkar bäst för honom? Om han nu vill? Först måste han vilja och det är väl det som är kruxet.

  Men rökning och försöka bli med barn har inget samband då? Kan förmågan att få barn försämras eller så? Kollat upp det?

  Riktigt svårt det där med att hitta viljan. Annars kan du ju alltid testa åka till ett land där man inte kan köpa cigg. =) Om nu det finns?

 • baby freeze

  En motivationsfaktor:
  Sex blir bättre! Mycket bättre faktiskt. Det är många orsaker som spelar in:
  1) Ens partner tycker att man är superfräsch att hångla med
  2) Man har mer ork
  3) Personligen upplevde jag det som att min lust ökade i takt med att mitt blodttryck balanserades.

 • Maid of honour

  Jag har tjatat och tjatat på min sambo. Men så en dag så beslutade han sig själv, och då gjorde jag en paketkalender.

  Från det att han varit rökfri 1 månad till 4 månader, får han öppna ett paket varje lördag.

  Och när han varit rökfri i 4 månader får han en liten större present.

  Röker han en cigarett åker alla saker han fått :)

  Inte ett sätt att få honom att sluta, men inte börja igen...

 • SnuttisSessan

  Min blivande slutade röka samma dag som vi träffades eftersom jag på telefon berättat dagen innan vi träffades att jag aldrig skulle vara tillsammans med en rökare ;)


  Sedan dess har han rökt en halv cigg förra midsommarafton när vi blev lite tjuriga på varandra :)

 • wahlstrm

  Rökning är lätt som en plätt att sluta med.. Godis däremot.. Herregud :)

  ca 6 000 000 människor dör, enligt senaste statistiken jag såg, varje år av rökning.
  Tobak i sig är ju inte så skadligt, men all skit man stoppar i den för att göra folk beroende är inte bra.
  Bara tanken på att det sitter folk på möten och försöker komma på hur dom ska få mig att offra mitt liv för att dom ska tjäna mer pengar får mig rätt avtänd på att köpa deras produkter..

  Var dessutom och hälsade på min kompis mormor på sjukan häromdagen,
  hon har rökt sönder sina lungor och kan knappt andas längre.

  Känns inte värt det.

  Be honom se den här filmen och hoppas att insikterna kommer av sig själv :)
  video.google.com/videoplay

 • marinaxe

  Jajamen! Skrattande  Vägrade helt enkelt pussa, kyssa eller krama honom när han varit ute och rökt. Tungan ute Han ville sluta själv också, men mitt beteende skyndade på beslutet och gjorde det lättare, säger han.

 • duochjagmotvärlden

  Jag tror inte på att få någon annan att sluta.... valet MÅSTE komma inombords ifrån... Min sambo snusade tidigare och han tjatade ofta om vad jag tyckte och "förväntade sig" att jag skulle ha åsikter om snusandet (vilket jag såklart hade.. men aldrig sa)... mitt svar var bara, du gör dina livsval. jag gör mina... en vacker dag när jag kom hem från jobbet berättade han att han hade slutat.. det är nu 2,5 år sedan!!! sååååå skönt!

 • Blivande fru Swärdh

  Min man hade rökt i 15 år när vi träffades. Dagarna då jag var hos honom kunde jag inte sluta hosta för all röklukt (även om han rökte vid fönstret när jag var där). Tål inte rök.
  Dagen då jag flyttade in hos honom sa jag "vill helst inte att du röker om vi ska bo ihop. Det är äckligt, ohälsosamt, dyrt och jag tål inte det". Samma dag jag flyttade in slutade han röka rakt av.
  Det handlar om att vilja sluta för sin egen skull men har man en morot som att det "skadar" den man älskar så borde det vara ännu enklare.

Svar på tråden Någon som lyckats få sin partner att sluta röka?