• 120530

    Om brudparet inte vill ha presenter?

    BrudiMaj2012 skrev 2011-07-11 11:26:41 följande:
    Tack så mycket, detsamma säger jag!
    jättefint att du också tänker som vi,
    jag skulle tycka att det kändes jättebra med en sådan gåva på bröllopsdagen,
    att de som behöver hjälp också kan få en liten del av firandet av vår kärlek :)
    Det kommer på posten innan/ efter bröllopet.. :)
    Tycker det verkar som en bra ide sål änge det göra diskret, och det skriver du ju tydligt att ni ska göra. Jag hade blivit glad! Det här är inte emningen
    majflicka skrev 2011-07-11 11:44:27 följande:
    Tycker personligen inte att det är att inte visa respekt för brudparets önskan utan att det bara är trevligt o god ton att komma med ngt för att fira den stora högtiden!
    Det här är inte meningen som kritik, och ta inte åt dig om jag helt missuppfattat dig: Jag tycker det är väldigt konstigt när folk tar sin egen uppfattning av "god ton" och gör det till lag. Brudparet får väll helt själva bestämma hur de vill ha sitt bröllopsdag oavsett vad gästerna tycker är god ton eller inte?
  • 120530
    Vi2alltid skrev 2011-07-11 12:04:41 följande:

    fast det är ju inte en egen uppfattning om god ton, det är en allmän artighet att ha med sig något när man blir bjuden på fest..


    Jag förstår hur du menar att brudparet ska kunna få bestämma saker, det kan få bestämma mycket över sin börllopsdag, men inte allt! Det är tyvärr en vanlig missuppfattning att man får bestämma allt när det är ens egen bröllopsdag, tyvärr finns vissa saker att följa, både etikettregler och tex kyrkans regler. I de flesta fall kan man ha önskemål, men det är allt


    Fast jag tycker nog att man får bestämma allt! Det är ju väldigt olika hur folk väljer att tolka ettikettsregler och vilka av dem man följer och vilka man struntar i. Välkända exempel där man gör olika är ju om man automatiskt bjuder respektive, om man delar på ogifta par, vilka som sitter vid honnörsbordet, vilka som håller tal osv. Där är det väldigt olika vad man tycker är god ton, men det är i slutändan brudparet som bestämmer hur det blir. Sedan kan man ju inte bestämma vilka som skall tacka ja till inbjudan, det är såklart upp till gästen. Vad det gäller kyrkan får ju brudparet bestämma själva om de vill föja kyrkans regler eller gifta sig någon annanstans.

    I min och min mb2:s familjer finns det väldigt olika uppfattningar om "allmänt accepterad god ton" och skulle alla köra sitt race skulle det absolut inte bli den bröllopdag vi önskar oss och drömmer om. Därför hoppas jag verkligen att de accepterar att det är vi som bestämmer över vår dag.

    Majflicka: Jag skulle inte heller bli vansinnig om jag fick en salladsskål, fast att vi önskat oss bidrag till bröllopsresan eller upplevelser Flört Jag menar rent allmänt att jag inte delar upfattningen om att det är ok att agerar efter sin egen syn på god ton, oavsett vad brudparet önskat.
  • 120530
    majflicka skrev 2011-07-11 13:44:24 följande:
    Jag förstår hur du menar men tror vi får "agree to disagree" ang detta exemplet  på "god ton" :)
    Då gör vi det Glad
  • 120530
    Vi2alltid skrev 2011-07-11 15:02:30 följande:

    Nej jag tycker inte att man får bestämma allt. När det gäller kyrkans regler kan man naturligtvis skippa kyrkan helt, men man kan inte bestämma hur en kyrklig vigsel ska vara - finns massor som vill gifta sig i kyrkan men vill även bestämma innehållet!
    Man kan tex inte dela på gifta par. Man kan inte bestämma att alla gäster ska ha med sig pengar i present. Man kan inte bestämma att alla ska komma i gröna klänningar. Man måste vara på det klara med att man kan ha en mängd olika önskemål, men vissa saker kommer man få kompromissa med. Det är det jag menar med att vissa saker får bestämmas, men inte allt.


    När jag skriver att brudparet får bestämma allt menar jag såklart de valen som faktiskt finns. Jag förstår att man inte kan bestämma att man skall gifta sig i ovala rummet eller att drottning Silvia skall vara vigselförättare. Man kan inte tvinga någon att göra något, men så länge man inte begår något brott kan man välja att ha sitt bröllop precis hur som helst. Sedan är det upp till varje gäst att välja om de vill deltaga eller ej.

    - Vill man inte följa kyrkans regler kan brudparet bestämma att man inte skall vara där.
    - Gifta par har man delat på på alla bröllop jag varit på, så det går alldeles utmärkt.
    - Man kan bestämma att alla gäster skall ge pengar i present, det kallas kuvertavgift.
    - Man kan bestämma att alla skall komma i gröna klänningar, man kan bestämma att de skall komma i medeltidskläder för att man vill ha ett temabröllop. Men som jag skrev tidigare är det valfritt att gå på bröllop.

    Nu säger inte jag att jag tänker göra såhär på mitt bröllop. Vad jag menar är att jag tycker alla skall respektera brudparets önskningar (eller tacka nej till inbjudan) och inte strunta i det de kämpat med att formulera i sin inbjudan och självmant bestämma sig för att det är min version av god ton som gäller. När det gäller "god ton", vad som är "brukligt", hur man "borde bete sig i sverige"  och hur ett "riktigt bröllop" skall gå till tycker alla olika och på brudparets dag är det brudparet som bestämmer.

    Så tycker jag och så kommer det vara på min bröllpsdag. Då kommer jag få det precis som jag vill Glad Du får tycka precis som du vill och göra precis som du vill på din bröllopsdag.

  • 120530
    Vi2alltid skrev 2011-07-11 16:04:56 följande:

    Ja vi tycker uppenbarligen olika. Det är väl tur att vi inte är likadana allihop! :)


     


    Summan av detta är ändå T.S måste kunna ge en present till brudparet dagen efter utan att få en utskällning för det :)


    Ja, på båda dessa punkterna är vi överensFlört
Svar på tråden Om brudparet inte vill ha presenter?