• MrsT2011

    Hur definierar man en dålig attityd?

    Är det inte hög tid att vi alla slutar ta åt oss så fort någon har en avvikande åsikt? Det är stor skillnad på att ägna sig åt personangrepp och att argumentera för sin åsikt. Detta är ett diskussions-forum, inte en plats fylld av rosa ludd där alla bara ska sitta och hålla med varann hela tiden. Visst förekommer det (ganska ofta) att det blir elakt och att vissa ägnar sig åt påhopp och personangrepp, därför är det jättebra att BT granskar alla inlägg och tar anmälningar på allvar.

    Men man måste samtidigt lära sig skilja på sak och person, har någon en åsikt som man inte delar är det betydligt mer konstruktivt att argumentera för sin egen åsikt än att bara bli förbannad och anklaga den andre för att ha en dålig attityd. Vem kan egentligen avgöra om någon har en "dålig attityd" i ett skrivet inlägg? Man har inga ansiktsuttryck och inget röstläge att gå efter, man får helt enkelt bara bedöma det som skrivs utifrån vad som skrivits.

    Jag är utless på alla anklagelser om dålig attityd så fort man inte håller med folk. Det gäller framför allt i mitt yrkesliv, där folk ofta blivit helt rabiata bara för att jag ställer frågor och kommer med nya infallsvinklar. Men det gäller även i mitt privatliv och här på BT.

    Jag önskar alla jag möter allt gott men tänker inte be om ursäkt för att jag står för mina åsikter och värderingar. Det är ingen konst att ha ett stort hjärta och stark empati samtidigt som man är duktig på att argumentera för sina åsikter.

  • Svar på tråden Hur definierar man en dålig attityd?
  • MrsT2011
    Darling Daisy skrev 2011-07-07 10:32:55 följande:
    (Sen finns det ju i alla internetforum personer som mest är ute efter att provocera och därför väljer att skriva inlägg därefter! Men jag tror inte att det var dessa du menade, TS?)
    Nja det där får du tyvärr utveckla. Hur vet du om någon argumenterar för sin åsikt eller om de "bara är ute efter att provocera"? Jag kan inte se vad skillnaden är, men tar tacksamt emot tips på hur ni andra bedömer detta.
  • MrsT2011
    Mirjami skrev 2011-07-07 11:10:59 följande:
    Skulle behövts en "gilla-knapp" som på Facebook. Hade tryckt på den för dig då :D
    Tummen upp funkar fint! Flört
  • MrsT2011
    Darling Daisy skrev 2011-07-07 11:20:09 följande:
    Jag tänkte på de som brukar kallas för "troll".
    Och, ja, det är skitsvårt att veta vad som är menat att provocera och inte.

    Därför anser jag att det är jätteviktigt att man tänker sig för när man formulerar sig, så att det inte gör någon ledsen helt i onödan. 
    Troller känner man ju igen eftersom det de skriver inte har någon som helst leverans, vare sig för bröllopsplanering eller annat som pågår i användarnas liv. Typ tråden "har ni strumpor hemma på sommaren eller är ni barfota?" Annars tycker jag att ämnesrubriken "övrigt" fungerar väldigt bra, där vädrar vi ju bland annat problem som "mitt jobb är en katastrof" eller "vi kan inte få barn".

    Mitt tips om man tar illa upp är att först fråga "hur menar du nu"? Då kanske personen slätar över sin klumpiga formulering och vips är problemet ur världen. Det är som sagt mer konstruktivt att ställa frågor och/eller framföra sin egen uppfattning än att direkt ta åt sig och bli förbannad i onödan.
  • MrsT2011
    knyttan skrev 2011-07-07 12:54:39 följande:
    Oh the irony.  Eller du kanske har glömt bort att du kallade mig värdelös, misslyckad och önskade att jag skulle vara steril häromsistens? På grund av att jag har andra åsikter än du i vissa frågor...
    Dessutom vände du dig inte till mig direkt utan "diskuterade mig öppet här på BT" med andra deltagare. Trots att du inte "känner mig och mina val"... Det är lite värre än att säga att ngns klänning är ful in my humble oppinion.
    Sorry att jag drar upp gammalt groll, men det var bara lite väl magstarkt detta.
    Jag håller med dig!
  • MrsT2011
    Silketuss skrev 2011-07-07 12:14:55 följande:
    Jag kan nog förstå vad du vill säga, och jag håller till stor del med dig. Men det kan också väldigt lätt gå för långt. När man sitter i en relativ anonymitet, kanske det är lättare att låta hårdare, och att inte tänka sig lika noga för som irl. Ibland kan man ha en dålig dag och kanske vara extra känslig eller retlig. Men så har vi även de som faktiskt alltid verkar vara kaxiga, stöddiga och inte bryr sig om hur de uttrycker sig. De där som alltid verkar vilja göra andra på bt sårade, ledsna och arga. Och jag skulle iaf önska att de kunde ta och tagga ned lite, när det gäller att kritisera eller tex ifrågasätta hur andras moral överhuvudtaget ser ut. Det tycker iaf jag är väldigt onödigt. För även om man håller till på bröllopstorget, så kan vi vara väldigt olika ändå. På både insidan och utsidan. Respekt kräver respekt, om ni förstår hur jag menar? Och hur någons moral ser ut, avgörs INTE av var man köper sin brudklänning. Iaf inte mer än hur man uppför sig mot andra på en sajt som denna...  

    Ts, jag skulle vilja fråga om det är ofta som du blir anklagad för att ha dålig attityd? För om det är så, kanske du ändå behöver fundera på HUR du framför dina åsikter. Vi har rätt till våra åsikter, men om man ofta uppfattas ha en dålig attityd, så kanske det ändå är något som inte riktigt fungerar så smidigt som det skulle kunna? Hoppas att du inte tar illa upp, jag vill bara försöka hjälpa dig nu.

    Det är också viktigt att man försöker respektera vad som skrivs i en trådstart, tycker jag. Det är en sak om någon vill ha åsikter om hur tex en klänning ser ut, brutalt och ärligt...en helt annan om man inte ens frågat om andras åsikter utan ville något annat med sin tråd. 
    Det är bara att gratulera om ditt liv IRL är så behagligt att alla du möter tar fram silkesvantarna så fort de pratar med dig. Så ser inte min verklighet ut, vare sig IRL eller på BT. Jag upplever det snarare som att du är väldigt känslig, och vill i all välmening, precis som i trådstarten, uppmana dig att inte ta åt dig och tolka allt folk skriver som "hårt" och "okänsligt".

    Det mest intressanta med yrkeslivet är att chefer alltid omger sig med "ja-sägare" så att de ska få igenom sina förslag. Och sen när allt är genomfört och inget funkar, vilka får stå till svars då? Jo samma ja-sägare, chefen undrar såklart varför ingen förklarade tidigare att det inte skulle funka! Därför är jag en sådan som påpekar från allra första början att det inte kommer att funka. Gissa om man blir betraktad som obekväm och jobbig? Men jag föredrar ändå min metod, cheferna erkänner ofta i efterhand att jag hade rätt.

    Man kan inte tassa på tå genom livet och bara säga det folk vill höra hela tiden. Är din bästa väns man en skitstövel som behandlar henne illa, då kan du på ett fint sätt ta upp det och låta henne göra vad hon vill med den informationen. Man kan inte knuffa folk i rätt riktning men man kan vara ärlig och i bästa fall få dem att "vakna till".
  • MrsT2011

    Som ett generellt tips måste jag säga att det var en briljant grej av någon (minns inte vem) att starta tråden "Jag stör mig på..." Där kan alla som ogillar att diskutera och försvara sig bara få kräka av sig det som man tycker är jobbigt här på sajten (och i verkliga livet), utan att folk svarar emot. En "fri-zon" helt enkelt, i övrigt får man leva med att det man säger blir föremål för debatt, det är ju som sagt ett diskussionsforum vi alla valt att engagera oss i, inget "hålla med"-forum.

  • MrsT2011
    Silketuss skrev 2011-07-07 14:30:59 följande:
    Det är precis tvärtom!!! Jag försökte ju fråga dig om du har funderat på om det kan finnas ett samband med att du uppfattas som någon med dålig attityd både i yrkesliv, privatliv och även på bt!!   Om man uppfattas som så, borde det föranleda en självrannsakan. Om man inte medvetet är ute efter att provocera och reta upp folk, men ändå gör det...så skulle iaf jag börja fundera över hur det blir så, gång på gång. Det ligger inte alltför långt borta att tänka att det kanske ligger hos en själv, då. 
    Och med det resonemang du själv för här på forumet så skulle jag alltså bli så himla ledsen nu att jag skulle anmäla dig för påhopp? Glad
  • MrsT2011
    Loche skrev 2011-07-07 14:33:06 följande:
    Om någon väljer att känna sig förolämpad av någon annas åsikt, som t ex att "det är omoraliskt och etiskt fel att köpa kina-klänningar", så är det den personens problem.

    Om jag, däremot, väljer att kalla någon idiot och andra tillmälen, för att personen i fråga uttrycker en åsikt, då är det jag som har problem.
    Mycket bra formulerat!
  • MrsT2011
    Silketuss skrev 2011-07-07 14:37:31 följande:
    Nej, verkligen inte! Jag hade aldrig skrivit så till någon som jag uppfattade som känslig. Du skrev rättframt om hur du uppfattas, och jag bemötte det på ett värdigt men rättframt sätt. Skulle ha kunnat skriva mycket mer plumpt och elakt, men ville försöka hålla en bra nivå.   För mig är det en tydlig gräns på när man "måste" vara ärlig och säga precis allt man tycker, och när man kan låta bli att säga riktigt allt. Tycker inte du?
    Här börjar vi verkligen nå pudelns kärna, mycket intressant. Det betyder alltså att jag inte får uttrycka min åsikt baserat på åsikten i fråga, utan det beror på VEM jag framför åsikten till? Det är lite detta jag menar med den här tråden, man kan inte tassa på tå för vissa användare bara för att de råkar vara mer känsliga än andra. Vi måste alla vara sakliga och lägga fram våra åsikter på ett smidigt sätt, men den som läser åsikten och väljer att kommentera den måste också vara saklig och ta ansvar för att först reda ut eventuella missförstånd innan man blir förbannad. Aleta uttryckte det bäst av alla tycker jag:
    Aleta skrev 2011-07-07 13:55:08 följande:
    Väljer man något kontroversiellt så måste man väl kunna stå upp för det och sakligt argumentera varför man tycker att: "så ska man göra" istället för att genast ta det personligt.
    "Hon menar mig! Hon säger att det är dumt att handla från Kina - alltså säger hon att jag är dum och!"
    För det är så det känns som om ett stort antal människor reagerar - drar likhetstecken mellan saken och sin egen person!

    Ännu värre tycker jag det är när man börjar hojta åt andra att hålla truten och ägna sig åt något viktigare så fort åsikterna inte passar! Det tyder verkligen på (i mina ögon) att man har dåligt samvete för något och har totalt slut på argument. 
  • MrsT2011
    Forumvärd skrev 2011-07-07 15:09:10 följande:
    Intressant och viktig TS!

    Lägger den i mina favoriter och följer diskussionen!
    Tack! Roligt att ni som ansvarar för sajten är positiva, det är ju tillsammans vi skapar ett konstruktivt forum med nyttig information!
  • MrsT2011
    Aleta skrev 2011-07-07 16:27:01 följande:
    Ja, det är bra. 

    Det är inte ovanligt att jag skriver ett riktigt upprört inlägg med spydigheter och vassa kommentarer.
    Sedan läser jag det och säger: "Ha, där fick de!"
    ...och sedan raderar jag det, läser om i tråden och försöker förstå istället innan jag skriver det riktiga svaret.
    Så gör jag också! Glad

    En annan grej jag funderat över är detta med curling-föräldrar och en skola som lär oss att vi kan bli preciiiiis vad vi vill? Kanske är det så att vår generation är så vana att få som vi vill att vi blir helt rabiata så fort vi stöter på patrull? Jag själv är verkligen inget undantag, mina föräldrar tycker att jag är bäst i världen och jag har genom åren ofta tyckt att hela världen ska tycka som jag och anpassa sig efter mig. Men nu har jag äntligen mognat tillräckligt för att inse följande:

    1. Alla tycker inte som jag och måste inte göra det heller.
    2. Jag måste inte bemöta allt som jag inte håller med om, men OM jag bemöter det måste jag uttrycka mig sakligt utan att angripa personen i fråga.
    3. Ingen människa är genuint elak men man kan bli elak när man känner sig hotad.
Svar på tråden Hur definierar man en dålig attityd?