Inlägg från: Cantaton |Visa alla inlägg
  • Cantaton

    Tidsåtgång för vigsel?

    En vigsel tar normalt 30-45 minuter (närmare 30 än 45) om den inkluderar två solosånger och två psalmer (baserat på det 20-tal vigslar jag är på per år). Det som varierar mest är hur långt prästens vigseltal är; vissa präster har inget alls och andra kan prata på hur länge som helst... Säger man bara precis det som står i handboken tar en vigsel inte särskilt lång tid. Så om jag vore du skulle jag fråga den präst som ska viga er och fråga hur lång tid hennes eller hans vigslar brukar ta.

    Rollon, jag tror inte att det är rimligt att alla de vigslar du varit på tagit en timma inne i kyrkan (om det inte varit katolska vigslar eller liknande, de är längre). Vissa kyrkor har ju som dagsprogram att en ny gudstjänst börjar varje hel timma och då ska ju ett gäng hinna iväg, nya psalmsiffror ska upp på tavlan, det ska plockas iordning och ett nytt gäng ska in i kyrkan innan nästa vigsel börjar. Det funkar ju inte teoretisk om varje vigsel skulle ta en timma, men uppenbarligen fungar det praktiskt...

    Och ja, det är klockringning innan ingångsmusiken börjar!

  • Cantaton

    (Vigseln jag var på i helgen började 15.00, det var två solosånger och när brudparet hade gått ut var klockan exakt 15.30 på min telefon.)

Svar på tråden Tidsåtgång för vigsel?