Inlägg från: 1700tal |Visa alla inlägg
  • 1700tal

    Medeltidsveckan och andra medeltidsevenemang

    Chicita skrev 2012-02-29 12:37:09 följande:
    Jag tänkte be er här inne om lite tips på vad man kanske kunde kalla ett företag om jag nu kommer att börja sy och sälja kläder...
    Tycker att alla bra är tagna *hihi*

    Vad är det för bra namn du tänkt på som är upptagna då? Var ska du sälja då, webshop, faktiskt butik eller på medeltidsarrangemang?

  • 1700tal

    Mm. Du kan ju antingen gå åt mytologihållet eller det historiska hållet där du associerar till faktiska personer/platser/händelser... Personligen skulle jag ta det sista med tanke på det utökade intresset på den fronten sista åren. Dessutom skulle jag helst hålla isär vikingatidens mytologiord och medeltiden, vilket du nu vill ägna dig åt. Tror det finns mer pengar i medeltidsaktörerna. Nu spånar jag bara utifrån mig själv och mitt eget syande (du kanske tänker mer åt fantacyhållet) men jag skulle döpa det till "Anno 1300", "Kung Birgers skrädderi", "Butik Anno", "Skrädderi Anno"... Bara lösa tankar...


     


    Just "anno" associerar nog de flesta snbbt till medeltid, det gäller ju att haka på befintliga trender.


     


    Tänkte starta en verksamhet jag med förr om åren med insåg snabbt att det inte skulle generera några större summor. Men även hobbyverksamhet kan ju drivas på detta vis. Men jag siktar åt trädgårdshållet istället.


     


    För övrigt verkar det som det inte blir nån MV för oss... Kanske en helg om vi får ihop det!

  • 1700tal

    Ja men att göra det som hobby till att börja med är ju inte fy skam. Det är ju ett stort och roligt projekt i sig, oavsett i vilken form. En webshop är nog smart. Nätet är ett underskattat sätt att nå kunder. Kanske ställa ut med litet marknadsstånd på MV 2013? Som en inkörsport till klientelet?


     


    Det låter jätteroligt hursom, tummen upp för att följa sina drömmar och sin kreativitet!

  • 1700tal

    Jag tror absolut du är på rätt spår, du resonerar precis som jag gjorde. Det är nog sunt att "undvika" hardcore-folket, de syr sina egna kläder!


     


    Då är det tre kundkretsar kvar;


    1. Hela familjer som är tillfälliga besökare på dessa evenemang som vill klä sig hyfsat och enhetligt men har noll koll på historia, material och passform.


    2. Yngre människor som är mer modemedvetna och vill ha tajtare kläder med mer smickrande form (gärna med klockärmar för tjejer, piratärmar och pösbyxor för killar), gärna i linne.


    3. Föräldrar (som inte klär ut sig) med bortskämda barn som vill klä ut sig som riddare och prinsessor och som är beredda att betala för det.

  • 1700tal
    Chicita skrev 2012-03-01 19:52:01 följande:
    Jag fastnade lite för Anno 1300.
    Men det blir nog Anno 1311 i så fall. Glad

    Varför just 1311?
    Vi gifte oss 2011 och vi hade sagt till vår toastmaster att vi tänkte förlägga bröllopet och middagen till 1300-talet i princip och att dom gärna fick anknyta till det på något sätt för att förstärka temat och sätta stämningen.

    Dom började med att rulla upp två textrullar (en var) som dom hade tillverkat genom att klistra ihop pergamentfärgat papper och rulla ihop.
    Och den första toastmastern började läsa "Året är 1311. Ute i världen pågår korstågen mot de farliga Saracenerna och i dalarna... osv...

    Jag var också inne på Nornorna ett tag. Men nackdelen med att plocka något från nordisk mytologi är ju precis det ni säger - det blir vikingatid, inte medeltid. Så därför backade jag både från Yggdrasil, Nornor och Asagudanamn...

    Me like! Anno 1311... Rullar bra på tungar och är lätt att komma ihåg (till skillnad från om du hade tagit typ 1357 ).


    Sen finns det ännu ett skäl till att hålla sig borta från nordisk mytologi och fantasy - vi vanliga döda med stort medeltidsintresse associerar inte till det.

  • 1700tal
    Chicita skrev 2012-03-03 11:50:08 följande:
    Åh jag beklagar sorgen Rynkar på näsan
    Men du är väldigt livlig för att vara död måste jag säga... OskyldigFlört
    nej nu ska jag sluta retas Tungan ute
    Ja det är aningen störande på medeltidsveckan när man kommer ikapp någon i en "medeltida polyesterklänning" eller tjejer som klär sig som en medeltidspojke, eller "alvöron" Tungan ute
    Sen tycker jag ändå på något sätt att det är kul att dom försöker. Speciellt dom som köpt någon billig maskeradkostym och går med. Men det är lättare att "inte se" de vanligt klädda än dom som "inte är helt rätt"...

    Hahaha, satt länge och funderade på vad du menade!


     


    Men jag måste ändå slå ett slag för det absolut (i mina ögon) värsta värsta inslaget på MV är... *trumvirvel* ...piraterna! Jag menar, hallå?! Nu trampar jag säkert på flera tår i tråden (eller andra sneak peakers) men jag fattar inte grejen! 1700-talet i all ära (som höres på mitt fagra namn) men det är ett århundrade låååångt ifrån 1300-talets visby! En Jan Guillou-bok och gotland kryllar av tempelriddare (men de får godkänt), en ynka insats av Johhny Depp och hela visby invaderas av pirater och en liten Bilbo Baggins och alla medeltida handelsmän får plötsligt alvöron!


    Annars är jag ganska tolerant faktiskt, det är mest kul att folk anstränger sig faktiskt. Hellre pirater och hobbits alver än modernt klädda turister som åker dit enbart för att titta på oss knäppskallar. DET är osolidariskt om något...

  • 1700tal

    Men hur skriver jag? Och var tog alla radbrytningar vägen?

  • 1700tal

    Haha, det där känner man ju igen! Vi blir fotade mkt eftersom både blivanden (och mitt ex innan honom ) och jag är ganska överdådigt klädda. Han har full ringbrynja och vapendräkt och jag har ull- eller brokadklänningar med långa släp, mkt knappar, egendesignade ärmar (varje års uppdrag för mig, att hitta på nya coola ärmar som inga andra har ) och rätt avancerade huvudbonader. Men rekordet på fotofronten var ett helt busslass (eller båt-) vars reseledare uppmanade oss att stå still och posa medan alla deras kunder fotade oss i tur och ordning. Vi bara fnissade, de trodde nog vi var inhyrda statister som fick betalt för att visa upp oss! Men vi har inget emot att fotas, det är bra PR för svensk turistindustri.


     


    Haha, alltid kul med bortkomlingar på clematis! Så länge det varade... Måste erkänna att jag brukade också känna mig lite fin i kanten den första kvarten innan man lämnar den moderna världen helt utanför. Det bär mig alltid emot första tuggan med bara händer. Men när man väl börjat, då är det bara att hugga in!


     


    Och den söta långkokta vitkålen gör vi här hemma då och då. I clematis ära...

  • 1700tal

    Nu ska jag kanske inte överdriva mina kläder heller, jag har mina slappardagar på MV då jag går i bekväma linneklänningar jag också. Men jag anses nog vara rätt insnöad, hihi... Och har en garderob som räckte till att klä de andra vi åkte med förra året. Men det ÄR så roligt, kan inte sluta sy klänningar!


     


    Konstigt egentligen att folk associerar medeltiden till säckväv. :-/ Men du var ju så fantistiskt duktig som sydde alla fina kläder till gästerna. Och lite avis är jag på ert tema, det var ju även min plan, sedan många år innan jag ens träffade blivanden.


     


    Har inget recept från clematis eller så men vi bryner bara kålen på lång värme under tiiimmar... Och med sjukt stora mängder honung. Gäller att se till att den är ganska "blöt" dock, så den inte får brynfärg och blir torr. Hälla i lite buljong (riktig då alltså, typ på kyckling som man spar i frysen och tar fram på påse när man behöver) god den väldigt saftig och god. Vi gör ganska mkt på kål här hemma, blivandens sida av familjen gör ungerska långkok på kål som han älskar. "Lagom" gott men principen går att applicera på honungsvitkålen från clematis.

  • 1700tal

    Uh, spännande! Leta då efter riktigt tunn ull, det blir inte alls så varmt som man kan tro. Trodde jag skulle svettas ihjäl i min första ullklänning men det var faktiskt inte värre än en tjockare linneklänning. Även det supertunna linnet är ju svårt att få tag på i bra nyanser så det är ingen större skillnad. De flesta av mina linneklänningar är i tjockt linne och det är faktiskt riktigt varmt det med!


     


    Ett tips, för värmens skull, är att göra underklänningen i nopprigt siden (vad heter det nu? *hjärnsläpp*) istället för tunnt linne. Inte för utseendets skull (även om sidenet ser grovt och fint ut) utan för att det är SÅ mkt svalare när man har ull! Så åk och handla i Sundbyberg nu till nästa nivå! *Tummen upp!*


     


    Mantlar är ju jättefint men har faktiskt lagt av med dem för några år sen. Blivanden är dock förtjust i dem ännu. Han har faktiskt sytt ett par st alldeles själv. <3

  • 1700tal

    Nää, inte thaisiden. Sorry, råsiden menar jag! Thaisiden är ju det blanka tyget med "dragna" trådar i. Väl? Nej, det siden jag pratar om är grovt, ser nästan ut som ull och ser mer ut som siden gjorde då. Thaisiden är ingen jag personligen skulle använda till medeltidskläder, hm. Men om du bildgooglar råsiden så kommer det iaf upp en del bilder på det tyg jag menar. Om du känner igen det? Det brukar tyvärr inte finnas i vanliga tygaffärer. Korps har en hel del råsiden (om du tar svängarna i östergötland nån gång), har köpt det mesta sidenet där. Har flera underklänningar, både "smutsvita" och färgade och när man gått från linne till siden - you'll never go back! Sidenkarlsson i sthlm har också råsiden i massa färger.


     


    Ja, fuskärmar är bra. De gillas när det är riktigt varmt!


     


    Ah, muslin... Intressant. Har aldrig tänkt i de banorna till medeltidskläder. Men var får man tag på sånt? Letade när jag sydde 1800-talskläder men det var svårt att hitta.


     


    Hehe, tycker du ska va seriös och täcka håret nu som sig bör en gift kvinna! Nevars, de flesta tummar ju på det där med huvudbonad. Det gör jag oxå ibland men då lägger jag massa krut på en lika avancerad håruppsättning istället. Men det är mest för jag tycker det är så roligt. Tycker det är viktigare med kläderna egentligen, både för oss och de andra aktörerna. Jag stör mig inte på nån med hyfsat långt utsläppt hår. Är i så fall förundrad över korthåriga kvinnor med glasögon som lägger massa krut på kläderna med glömmer huvudet helt...

  • 1700tal
    Chicita skrev 2012-03-09 19:51:56 följande:
    Sådå.... nu har jag varit på Textilcentrum i Sollentuna

    Köpte 10 meter blågrönt brokadtyg (vävt ton i ton, lite nästan aqua-färg men mer grön. Relativt ljus)
    7,5 meter ylle till mantlar (två sorter 4 + 3,5 m)
    5 meter brunt råsidentyg till en underklänning
    19 meter dekorband
    två mantelspännen och tråd.

    4229,50:- Solig

    Skulle jag beställt samma ylletyg så skulle det kostat 1800:- ca inklusive frakt. (jag betalade 1278,50)
    Brokadtyget kostade 69:- metern. Bredare brokader kostade 99:- metern.
    Här hemma skulle samma tyg ligga på 275:- / meter...
    Råsidenet var det dyraste och det har jag inte koll på om det var ett bra eller dåligt meterpris. 269:- / meter låg det på hos dom... Men det kanske 1700-tal kan svara på om det var vettigt eller inte Glad
    Med tanke på vad jag fått för pengarna så känns det som ett klipp i alla fall.

    Mantelspännena kostade 15:- styck (paret alltså)

    Uuuh, trevliga inköp! Och mkt prisvärt måste jag säga! Sidenet är nog ganska normalt, du betalade inte för mkt iaf.


    Men sollentuna.. Inte det i sundbyberg? Är sundbyberg i sthlm?

  • 1700tal
    Chicita skrev 2012-03-12 15:43:26 följande:
    Förresten är det någon av er som vet vart man skulle kunna hitta ett hårnät i metall?
    Jag skulle fläta ett själv i så fall. Har tänkt göra ett med två bullar på sidorna (du fattar nog ) men har inte gjort klart den. Har sett det gjort så det går.
  • 1700tal

    Däremot har jag gjort flera renessansnät av modistflor, det blev riktigt bra faktiskt. Inte riktigt samma modell kanske men principen är ju densamma. Jag hade förmånen att jobba i en av Sveriges äldsta hattaffären när den stängde och fick en drös antika flor i "avskedsgåva".

  • 1700tal

    Åh, chicita vilken underbar klänning du har sytt!!! Är den ljusblå, det ser så ut? Eller grå?


     


    Är så vansinnigt sugen på att åka några dagar men vet inte alls hur det skulle gå till... Och förutom bröllopet så verkar det som att ett husköp kommer i stöpet veckan före mv. Och så bröllopet veckan efter. Känns som det inte är meningen att vi ska dit i år... Men VILL!

  • 1700tal
    fayefaye skrev 2012-07-16 14:57:19 följande:



    Fast de där är ju renassansmålningar föreställande medeltid. Det är inte så bra källa heller.
Svar på tråden Medeltidsveckan och andra medeltidsevenemang