• Pinkgrape

    Favors till gästerna? Jag velar..

    Jag har hela tiden hävdat att "Nej, vi ska definitivt inte ha favors!" och tyckt att det har varit totalt onödigt. Nu vet jag inte längre. Jag har börjat vela kring det där...

    Vi bytte till en lokal där de gör allt, dukar och dekorerar och sånt. Det finns inte längre kvar något pyssel till mig, så det kanske är därför jag börjat snegla på detta men favors nu och nästan har tänkt om.

    Ni som kommer ha det, vad har ni för något och hur har ni förpackat det?
    I påsar, små lådor? Har ni godis, en tvål, ett ljus eller vad?
    Hur mycket pengar har ni spenderat på det?

    Det känns som att det är ju totalt onödigt om det inte tillför något till bordet och ifall det inte är något som förhoppningsvis kommer uppskattas av de flesta gästerna.


    augustibrud.bloggplatsen.se, lösenord när det behövs: Pinkgrape
  • Svar på tråden Favors till gästerna? Jag velar..
  • MammaKarin

    Varför ska man behöva ge favours som tack för att gästerna har kommit? De får en tre-rätters middag, mycket alkoholhaltiga drycker, tårta, underhållning. Är det inte tillräckligt?

  • Pinkgrape
    MammaKarin skrev 2011-05-16 00:28:33 följande:
    Varför ska man behöva ge favours som tack för att gästerna har kommit? De får en tre-rätters middag, mycket alkoholhaltiga drycker, tårta, underhållning. Är det inte tillräckligt?
    Jag kan ju enbart svara för mig själv, men för min del handlar det främst om att jag vill ordna något som sätter en personlig prägel på det hela, för min egen skull antar jag. Om det då blir något som gästerna uppskattar, så är väl det bara bra? Jag kommer inte ha en hand med i något angående dukningen i övrigt, förutom att välja färg på blommorna och då tänkte jag att det kunde vara ett sätt att göra dukningen mer personlig för min del. Ja, jag ska väl inte sticka under stolen med att jag, om jag väljer att pyssla ihop något, helst gör något som jag tror många gäster skulle uppskatta.
    augustibrud.bloggplatsen.se, lösenord när det behövs: Pinkgrape
  • GeneralElectric
    Ankis88 skrev 2011-05-15 20:49:15 följande:
    Favours är inte enbart en amerikansk tradition.

    I Italien kallas de för bomboniere och det brukar vara små föremål av silver eller porslin. De brukar vara i små askar tillsammans med mandlar med sockertäcke. Det är närmast regel att de är med.

    I Italien är det ganska vanligt att även bekanta människor som inte är bjudna på bröllopet ger en present till brudparet, typ kollegor till föräldrarna etc, och då ger man bomboniere till dem också, förutom en för varje familj som är på bröllopet.

    Sorry, det var lite OT, jag reagerar lite när det står att grejer är amerikanska traditioner bara för att de inte förekommer i Sverige. Brudöverlämning till exempel, inte bara anglosaxiskt! 
    Håller med Ankis88. Läser just nu en amerikansk bröllopsbok, som lär de amerikanska brudarna att traditionen att ge gåvor till gästerna kommer från 1500- och 1600-talets Frankrike och Italien.
  • GeneralElectric
    GeneralElectric skrev 2011-05-16 03:42:05 följande:
    Håller med Ankis88. Läser just nu en amerikansk bröllopsbok, som lär de amerikanska brudarna att traditionen att ge gåvor till gästerna kommer från 1500- och 1600-talets Frankrike och Italien.
    Det är också, enligt boken, stor skillnad på hur vanligt det är med gästgåvor i olika delar av USA, och varierar en hel del mellan olika befolkningsgrupper. Tydligen är det mest vanligt bland amerikaner med italienska rötter.
  • Jag han

    Vi skulle inte haft något till våra gäster först. Men så fick jag en smart idè att köpa chokladhjärtan med guldfolie runt. Tänkte att man kunde skriva gästernas namn på dem så det placeringskort och favours i ett..

    Men de var för små att skriva namn på. :(
    Så det blir till att köpa placeringskort ändå..
    Hur som helst tror jag det blir jättefint att ha dessa små hjärtan att ha ex, på tallriken eller bredvid.
    Finns på nätet att köpa i olika färger..

  • helsingebrud

    Om jag skulle ha favours så skulle jag vilja ha något egetgjort
    Gillar inte de färdiglöpta påsarna och köpe godis
    Blir liksom inte personligt då utan känns mer som om man har de för att alla andra har det

    Egengjorda tvålar och egen gjutna ljus gillar jag
    kanske ett litet ljus med gästens namn kan vara något

    Gillar något annorlunda
    Kanske hitta en mall för att vika /göra egna påsar istället för alla lådor som cirkulerar

    Helst vill jag (om jag ska ha) ha något som gästen kan ha nytta av senare

    Kanske små kryddpåsar eller doftpåsar
    ( doftpåsar sydda i fint tyg med örter du plockar i sommar )
    eller gör lite eget örtsalt  och kryddig pepparmix som ni kan ha i fina cellofan påsar

  • Chicita

    Ja varför ger man gästerna presenter? Favours är inte rätt ord för mig tycker jag, för det är en gåva från oss till gästen helt enkelt... 
    Och det här är vad vi ger och varför:

    Vi kommer att ge ut ett halsband, eller rättare sagt ett hänge. (vi kommer troligtvis att ha läderband till dom, men det är hänget som är det viktiga så att säga)
    Det knyter an till vårt tema genom att det är ett trollkors (vilket har sitt ursprung från medeltiden då det i och för sig först bara var tänkt för att skydda byggnader)

    Här är en tjej som bloggade om trollkors, finns bild också
    http://lilitha.blogg.se/2010/november/mitt-trollkorshaxkors.html

    Våra är smidda av en smed som bor ett par hus bort från oss. och vi har fått ett superbra pris, så det är verkligen värt det...
    Tanken för oss är att vi  vill ge gästerna något som dom kan använda på festen. Och som även har en historia.
    Alla får med en liten lapp med förklaring om vad ett trollkors är.

    Det var väldigt viktigt för oss att kunna ge en present med lite värde i om vi skulle ge något.
    Och då menar vi både pengamässigt och värde för gästen. Om man inte använder halsband och inte gillar detta så kan man hänga det innanför dörren exempelvis om man tror på skyddsamuletter.
    Men vi hade aldrig kunna ge den här gåvan i äkta format (vi experimenterade lite med att göra själva med sån där cernitlera från panduro). Om inte smeden hade gett oss en rabatt på ca 85%. 

    Till TS Jag tror som jag sagt tidigare, inte att gästerna tar illa upp över en gåva från dig och din make. Speciellt inte om det är något hemgjort och omtänksamt.
    Ok, man kanske skulle dra öronen åt sig om man fick ta med sig vinglaset hem, vilket var graverat med era namn och datum osv... alltså en dyr gåva...
    Men en liten ask med karameller eller tvål eller kryddor eller liknande kan nog ingen tycka illa om.
    Och om dom gör det... så behöver ni ju inte ha så mycket mer med dom att göra i framtiden då Tungan ute
     

  • queenelin

    Jag velar också lite fram och tillbaka! Jag tycker att favors är jättefint och tycker om att ge bort en liten sak till mina gäster i vanliga fall. Så jag vet faktiskt egentligen inte varför jag velar.

    Jag har tänkt att smaksätta svart te med rosenblad och torkade bär, smultron, hallon och blåbär, allt ska jag plocka i sommar (är alltså gratis). Téet har jag fått i present, jag fick egentligen burken, men tét följde med, typ en liter svart ceylon te som jag aldrig kommer hinna dricka upp innan det blir smaklöst. Min syster kommer att baka små lavendelbisocottis där jag plockar lavendel hos mina svärföräldrar (också gratis och ingridienser till biscotti kostar inte många kronor). Sedan har jag köpt små celofanpåsar, 100 stycken för ca 100 kr och två påsar blandade sidenband (restband, kostade 15 kr styck). Till tepåsarna ska jag ha små toppers, som jag gjort av restpapper som jag hade hemma. Runt biscottipåsarna sätter jag sidenband.

    Summa sumarum, inte så dyrt, lite tidskrävande, roligt och fint, tanken är att det ska vara en liten frukost till dagen efter där man kan minnas gårdagen.

  • queenelin

    Vill också göra ett inlägg om små gästgåvor, utöver mitt ovan. Jag har en vän med marockansk påbrå, jag har varit på hennes förlovningsfest och bröllop, båda gångerna gick jag därifrån med ett litet fat med olika vackra kakor, inslagna i cellofan. På förlovningsfesten fick jag dessutom en liten påse med sockertäckta mandlar. När hennes son sedan skulle "döpas" missade jag det, när jag träffade henne första gången efter dopen hade hon två små fat med kakor sparade till oss, mig och min sambo (som hon vid den tiden inte ens träffat).

    Det är alltså inte BARA ettt amerikanskt påhitt! Utan även italienskt (som Ankis88 skriver) och marockanskt och säkert hur många andra länder som helst!
    Jag tycker inte det finns några som helst fel att importera trevliga traditioner från andra länder. Vissa grejer tycker jag är bättre här (typ O.S.A., vilket t.ex. inte amerikaner gör, som jag förstått det. Eller det faktum att ens föräldrar bjuder in folk man inte känner till sitt bröllop, som i min marockanske väns fall). Däremot en helt fantastisk hennafest med alla kvinnor från bröllopet dagen innan bröllopet med mat, fniss, dans och hennamålning, som jag upplevde inför bröllopet i Marocko, skulle jag gärna ta hit.
    Små trevliga gåvor, som man tar hem OM MAN VILL och som kanske har anknytning till bröllopets tema eller brudparets historia, tycker jag är jätteroligt. Självklart inte nödvändigt, men heller inte störande och det bidrar, tycker jag, till en fin enhet där omtanken till gästerna syns.

    När jag förbereder inför en konferans brukar jag lägga pennorna åt samma håll vid varje plats. Det är det såklart ingen som direkt lägger märke till, men om jag sängt ut dem lite nonchalant vid varje plats hade nog många tyckt att det såg hafsigt ut.

Svar på tråden Favors till gästerna? Jag velar..