• Amejuli

    Är det "löjligt" att skapa ett nytt efternamn?

    Jag tycker inte det är löjligt.

    Ibland finns behov av att gå vidare i livet på grund av sin historia. Det blir svårt att börja spekulera i varför någon väljer att ta ett helt nytt namn varför det också blir svårt att dömma ut det som löjligt o.s.v. enligt min mening.

  • Amejuli
    Blivande fru Swärdh skrev 2011-05-31 04:48:34 följande:
    Känner ingen som hittat på ett nytt efternamn, första gången jag stöter på detta. Undrar mest: vad gör att ni skäms så mycket/vägra över att heta t.ex. ett -son namn? Varför är det så viktigt att ha ett annorlunda efternamn? Klankar inte ner på nån, är mest genuint nyfiken. Jag är inte född i Sverige och skulle aldrig skämmas över mina rötter (även om jag var hel svensk) så mycket att jag vägrar ta ett efternamn som visar vart jag kommer ifrån. Jag och M2B ska ta mitt som mellannamn och hans efternamn.
    Hej.
     Som jag skrev tidigare. Ibland finns det behov av att gå vidare i livet på grund av ens historia. Tar man ett nytt så behöver det inte handla om att försöka vara anorlunda eller att man skäms på grund av sitt ursprung, utan helt enkelt att man av olika personliga anledningar inte vill heta som sin mamma eller pappa för att man kanske inte har en så trevlig historia med dem och inte vill bli påmind om den var gång man säger sitt namn.
    Att man sen tar ett helt nytt och inte ett som redan finns kan ju både ha ett symboliskt värde för nystarten och/eller helt enkelt för att det kan vara väldigt krångligt att få heta något som flera redan heter.

    Så som sagt, det kan ju finnas en del andra känsliga anledningar än de du nämner.
  • Amejuli
    Thessa01 skrev 2011-05-31 23:17:44 följande:
    Många här skriver att man inte får ta ett "taget" namn, typ Sjöö, men kan det stämma? Gäller inte den regeln bara adelsnamn?

    Om jag t ex heter Gustavsson och vill heta Andersson får jag då inte "ta" Andersson då det definitivt är upptaget?

    Vi har hittat på ett namn, och det verkar inte finnas någon i Sverige som heter det, men i USA verkar det existera.
    Jag har förstått det som att är det ett namn som väldigt många heter som exempelvis Johansson så går det bra att ta det. Men är det ett lite ovanligare namn som bara några få heter så måste alla först ge sin tillåtelse. Men reglerna står på prv:s hemsdia tror jag.
Svar på tråden Är det "löjligt" att skapa ett nytt efternamn?