• Anonym (Rädda­d)
    Äldre 11 May 09:17
    10273 visningar
    24 svar
    24
    10273

    Psykiskt misshandlade - FRIA idag!

    Tänkte starta en tråd för oss som blivit psykiskt misshandlade men på något sätt kommit ur det hela och med förståndet i behåll (någorlunda i alla fall).
    Berätta gärna era historier!

    Här är min (en smärre novell, men det är första gången jag skriver ner den):
    Jag träffade honom (kan kalla honom för E), E, på en internetdating-sida. Han bodde 120 mil ifrån mig, men vi började ändå prata och han ringde och var alldeles sockersöt över telefon. Vi bestämde ganska snabbt att han skulle komma upp och hälsa på. 
    Han kom den 31 december på morgonen, och vi fick låna min mammas sambos lägenhet som stod tom (med möbler) under tiden. Det var pirrigt att träffas och vi åkte buss ca. 1 timme för att ta oss till min bostadsort. I bussen höll vi händer och jag fnittrade och hade fjärilar i magen. Det kändes så bra. Jag var då 18 år, skulle fylla 19.

    På kvällen gick vi på nyårsfest och jag presenterade honom för mitt kompisgäng. Han visade inget intresse överhuvudtaget för att försöka prata eller umgås med mina vänner och satt helt tyst i ett hörn och såg uttråkad ut. Detta ledde såklart till att jag fick dåligt samvete och satt med honom hela kvällen istället för att själv prata och ha kul med mina vänner.
       När vi kommit hem från festen hade vi sex, och när vi låg i sängen och kramades efteråt så sa han att han älskade mig. Jag svarade att jag inte kände honom nog mycket för att säga det tillbaka. Han drog sig undan och vände ryggen åt mig och sa att det var ett misstag att komma upp hit. (jag förstår inte varför jag inte redan här såg varningsklockorna!?).
    Jag bad honom att stanna och att jag säkert skulle börja älska honom snart. Han verkade nöjd med det svaret och vi somnade.

    Han stannade i två dagar till och vi höll oss inomhus hela tiden. Pratade, kramades, hade sex. När dagen kom och han skulle åka hem och sa han återigen att han älskade mig och att han nu visste att jag kände detsamma. Av ren automatik så sa jag att Ja, jag älskar dig också.

    När han hade åkt hem hade vi tät telefonkontakt i en vecka innan vi bestämde att jag skulle åka ner och hälsa på honom över en helg. Sagt och gjort, jag åkte ner och den helgen flöt på utan några större händelser.
    När jag skulle åka hem lovade han mig att han skulle göra allt i sin makt för att se till att vi kunde vara med varandra. Vilket tillslut ledde till att han flyttade upp till min bostadsort och in i min lägenhet. Från att vi träffades och flyttade ihop hann det gå 1 månad (!!).

    Första veckan var allt frid och fröjd. Jag kom hem från jobbet och han hade städat och lagat mat, vi såg på TV och var som vilket sambopar som helst. Jag försökte hjälpa honom att hitta ett jobb och han fick faktiskt ett jobb på samma arbetsplats som mig. Jag slutade dock på arbetet eftersom jag gick sista året på gymnasiet och hade en massa annat som skulle hinnas med, vilket betydde att jag var beroende av honom rent ekonomiskt.

    Medan tiden gick så förändrades han. Han pratade med mig så lite som möjligt, slutade hjälpa till hemma och sjukskrev sig från jobbet trots att han inte var fysiskt sjuk. Jag försökte fråga vad det var men han blev mest irriterad så jag försökte att göra allt i min makt för att inte göra honom upprörd.
    I början kunde jag umgås med vänner hur mycket jag ville, men efter ett tag så var han alltid sur när jag kom hem från att ha umgåtts med vänner. Han uttryckte sig så som att jag valde vännerna framför honom, och att jag skulle passa mig för det för då skulle han lämna mig. Möten med mina vänner rann ut i sanden eftersom jag inte ville bli lämnad och jag ville inte att han skulle vara sur på mig.

    Jag kommer ihåg att varje morgon jag vaknade upp så kändes det alltid som om jag hade gjort något fel bara genom att ha öppnat ögonen. Och jag hade ingen att vända mig till eftersom han sett till att jag inte kunde umgås med mina vänner. Samma år under sommaren ville han att vi skulle flytta ner till hans hemstad. Jag tänkte att hans underliga beteende kanske kom från att han saknade sin egen trygghet så jag gick med på det med förhoppningen att allt skulle bli bra igen.

    Vi flyttade ner, jag hittade inga jobb men han fick jobb direkt. Vi bodde i en fin liten tvåa med balkong och öppen spis. Jag inredde den med stor kärlek och jag tapetserade till och med om i kök och sovrum.

    Slutet av sommaren närmade sig och han hade fortfarande inte förändrats till det bättre. Han hade nu börjat spela en massa onlinespel, vilka såklart krävde pengar för att kunna spelas. Han blev som beroende och halva lönen gick åt att spela på internet.
    Vid den här tidpunkten hade han helt slutat prata med mig. Han gick ut på helgerna och festade med sina vänner, men jag fick absolut inte följa med eftersom hans vänner kanske skulle bli kära i mig och det gick ju inte. Jag hade inga vänner, ingen familj, fick i princip inte lämna lägenheten och på det så pratade min sambo inte med mig. På kvällarna gick jag och la mig själv, han kom där runt 3snåret ungefär, jag fick gå upp själv på morgonen, han klev upp runt 12 och satte sig och spelade dator direkt.

    Kommande vår så köpte vi en hundvalp som jag skulle träna med, jag tänkte att det kunde vara bra för mig att få komma ut på brukshundklubben och träffa människor som jag kanske kunde bli vän med.
    Men inte. Vi hade inga pengar till övers eftersom min sambo spelade upp allting så jag fick hålla mig till hemmaträning.

    När jag hade bott i denna stad i ett år var hela mitt liv förstört.
    Jag hade inga vänner kvar - INGEN hörde av sig till mig och jag fick inte höra av mig till dom.
    Jag hade inga egna pengar så jag tog mig ju ingenstans.
    Jag kände mig som en dålig människa eftersom min sambo så tydligt visade att allting jag gjorde var fel - hur skulle någon annan kunna tycka annorlunda?

    Augusti 2009 så hade jag slutat gå ut ur lägenheten överhuvudtaget. Jag rastade valpen på balkongen, eller struntade i om den kissade inne. Min sambo klagade på mig flera gånger per dag vilket betydde att jag bröt ihop i ångestattacker och grät som ett litet barn varje gång och då stängde han in mig i sovrummet. Om vi hade planerat något roligt - som att åka på utflykt så hotade han alltid med att ställa in det om jag skulle fortsätta bete mig som ett barn. Jag förstod aldrig vad jag gjorde för fel.

    Samma augusti när mamma ringde en dag så uttryckte hon sin oro eftersom hon inte hört av mig på flera månader. Hon sa att hon hade bokat en tid hos en läkare i min stad och att jag borde gå.
    Jag smet iväg en dag när sambon var på jobbet och träffade denna läkare. Vi pratade i en kvart och jag grät under hela samtalet, jag skämdes så. Hon skrev ut anti-depp piller åt mig och jag gick hem strax efter det.

    Jag ringde pappa på eftermiddagen och berättade att jag träffat en läkare och fått utskrivet piller. Han blev orolig direkt och hans fru som är gestaltterapeut tog över telefonen. Hon frågade om jag ville vara kvar där jag bodde eller om jag ville att dom skulle komma och hämta mig nu. Då brast det och jag kände att detta var min enda utväg, annars skulle jag aldrig kunna bli hel igen.

    Två dagar senare kom min pappa och styvmor och hämtade mig. Jag minns bara fraktioner av dagen, men har fått återberättat att jag mest låg i fosterställning i soffan och grät eller sov.
    Jag sa inte ens hejdå till min sambo utan klev bara in i bilen och åkte. Har aldrig haft kontakt med honom efter det.

    När jag äntligen fått komma hem och slippa honom, E, så var jag som ett skal. Tom.
    Jag var hemma en månad sen försökte jag hänga mig, men min far kom in och "räddade" mig.
    Då blev jag inskriven på psykiatrisk vårdavdelning och låg inne med akut övervak och suicidprevention som det så fint heter, i tre månader. Jag blev diagnostiserad med bipolär sjukdom samt posttraumatisk stress.
    Till min bakgrund hör också att jag redan innan jag träffade denna karl, hade en trasig själv. Blev sexuellt utnyttjad när jag var 13 och var med i tsunamin när jag var 15.

    Det har tagit lång tid, flera samtalssessioner, några självmordsförsök, självskadebeteende, flera kilo medicin och blod, svett och tårar men idag är jag helare än jag någonsin varit.
    Hunden vi skaffade har jag kvar och han är den största anledningen till varför min rehabilitering har fungerat.
    Idag är jag dessutom förlovad och ska gifta mig nästa sommar. Bor i en tvåa tillsammans med en underbar karl som finns för mig oavsett vad.

    Jag blir fortfarande orolig och har lätt att få ångest om jag ser att min nuvarande spelar spel på internet, fast jag vet att det inte är på samma sätt. Jag kan få ångest ibland när jag pratar med honom och han inte hör, då blir jag rädd att han ignorerar mig. Såna där småsaker som ritter i ryggmärgen, men jag hoppas att det växer bort med åren.

    Det GÅR att komma levande ur psykisk misshandel, men det är absolut inte lätt. 

    TACK för att du orkade läsa!
     
  • Svar på tråden Psykiskt misshandlade - FRIA idag!
  • Anonym (Livet­s käftsm­äll)
    Äldre 11 May 09:28
    #1

    Får tårar i ögonen när jag läser din berättelse. Jag har åxå liknande att berätta,,, orkar inte idag, men ska skriva så snart jag känner att jag orkar. Skönt att du kommit ifrån det, beklagar dock djupt att du och att någon över huvud taget ska behöva uppleva nåt liknande!!

  • Anonym
    Äldre 11 May 10:04
    #2

    Har själv varit i ett liknande förhållande så vet hur tufft de är.      Men önskar dig all lycka i framiden o djur hjälper verkligen en i svåra tider  !!!!!Hjärta

  • Jessik­ad
    Äldre 11 May 14:24
    #3

    Hej! Fy sjutton vilken hemsk historia och jag hoppas verkligen att du mår bättre idag! Det verkar ju så ia lalf all, och det är jag glad för.
    Jag skulle vilja fråga dig en sak, privat. Kan du mejla mig?

    devert@hotmail.com

    Vill du inte så är det också helt ok!
    Hälsningar
    Jessika

  • Zelmah
    Äldre 11 May 16:56
    #4

    Stora kramar till dig. Började gråta när jag läste din historia. Vilken tur att du fick hjälp att ta dig därifrån och att terapi har hjälp dig. Grattis till att du nu träffat en bra kille och att det ska bli bröllop!

    Kram

  • Debe
    Äldre 11 May 18:18
    #5

    Usch och fy vilken hemsk historia. Men som många andra så känner jag igen mig tyvärr.
    Mitt ex spelade också dessa hemska internetspel. Han ljög om att han jobbade och när jag kom på honom hade det pågått i månader! Är det ett tecken kanske? Att man måste fly så mycket från verkligheten?
    Det värsta för mig var att jag slutade "klaga" hos min familj/mina kompisar eftersom jag alltid gick tillbaka till honom och kände mig så dum då. Så tillslut så höll jag allt för mig själv. När jag väl tog mod till mig och gjorde slut så kom allt upp till ytan.
    Efter flera år så drömmer jag fortfarande mardrömmar och är rädd att springa på honom på stan...


    Börjar ett förhållande dåligt så blir det ALDRIG bra/bättre. Jag lovar.


  • Äldre 12 May 00:51
    #6

    Jag var tillsammans med mitt ex i femton år från det jag var 20 år till jag var 35 år och jag brukar säga att jag önskar att han hade slagit på mig i stället för då hade jag gått med en gång. I stället stannade jag i femton år.
    För det blev ju normalt och vanligt det vi hade för det var ingen utomstående som reagerade eller jo det var de men jag lyssnade inte kom vi på efteråt.
    Exet hade för vana att tala om för mig hur värdelös jag var på allting, att jag inte klarade av någonting själv osv osv att det var ingen annan som skulle kunna vara intresserad av mig utom han naturligtvis (hm det visste jag iofs att det inte var sant för jag var otrogen mot honom två gånger) han bröt ner mig sakta men säkert ,de sista åren hade jag fått panikångest och social fobi (men ändå klarade jag mig bra när han var i väg och jobbad utomlands i flera månader åt gången) Vi hade skaffat oss en ny hobby och fått nya vänner som tyckte om oss bägge men inte tyckte och framför allt inte tyst accepterade att exet behandlade mig som en andra klassens människa. Så om jag försvarade honom att han nog inte hade sagt så att jag hade missuppfattat honom så rättade dom mig, Framför allt behandlade dom mig annurlunda och fick mig att inse att jag var värd något annat än det jag hade.

    Så ett och ett halvt år efter vi gått med i den föreningen hade jag flyttat till min första egna lägenhet.
    Men jag bär inte på något hat till mitt ex tvärtom han är ingen dålig människa det var vi två ihop som inte var bra och vi älskade varandra en gång i tiden.
    Men i dag är jag omgift med en av dem som hjälpte mig ur mitt förra äktenskap, som gav mig tillbaka mig själv om ni förstår vad jag menar. Men han har fått ta emot en hel del skit på vägen, där han erbjuder sig att hjälpa mig med någonting så gör han det av kärlek och för att han är rädd om mig, när exet gjorde var det för jag var ju så klantig så jag bara förstörde sakerna ändå så det var bäst han gjorde det från början.

    Så min nuvarande får ibland lite skit  fortfarande efter tio år fast jag borde veta bättre.

  • Anonym (been there)
    Äldre 18 May 22:57
    #7

    Usch, Jag är hemskt ledsen för din skull att du fick gå igenom detta men är så glad över att du träffat en som behandlar dig väl! Hjärta

    Själv var jag fast i ett förhållande där jag blev psykiskt misshandlade i 3,5 år.
    Alla i min omgivning försökte säga det till mig men jag ville inte lyssna.
    Förhållandet ledde till att jag hamnade i en djup depression och fick anorexia men om jag inte varit tillsamms med honom så länge så hade jag aldrig träffat min m2b!

    Jag är nu lycklig tillsammans med min käraste som jag ska få gifta mig med om 1 år, då vi varit tillsammans i 5 år. Jag har tagit mig ur mina ätstörningar och är starkare än innan!

    Stor kram till alla som gått igenom samma sak, men även en stor kram till alla er andra! :)

  • Beauti­ful Disast­er
    Äldre 18 May 23:29
    #8

    Har också suttit där, tyvärr. Dock varade det förhållandet bara i fyra månader, men kan säga att det räckte gott och väl för att knäcka mig. Ett totalt kontrollfreak som skulle hålla koll på minsta rörelse jag gjorde, vilka jag pratade med och varför..

    Kommer aldrig kunna tacka mina föräldrar och mina systrar nog för att de satte stopp för det hela genom att trycka ner mig i en stol och trycka i mig sanningen. Nu i efterhand undrar man hur man kunde vara så dum och inte se det själv.

    Idag är jag världens lyckligaste. Gifter mig med världens underbaraste i augusti.
    Hade aldrig drömt om att jag skulle hamna här

    Dock kan jag hålla med om att ångesten fortfarande finns om min blivande inte hör vad jag säger eller så. Samt att jag får hjärtklappning när jag ser en bild på honom på FB, och mardrömmarna ska vi nog inte ens prata om..

    Stor kram på er alla! 

  • Anonym (Kharm­a tog honom)
    Äldre 19 May 09:29
    #9

    Mitt ex insisterade länge innan jag ens började dejta honom. Till slut lyckades han och vi flyttade ihop efter knappt ett halvår. Redan då hade han slutat ha sex med mig och sakta men säkert började han fälla kommentarer som "om du ska ha den där på dig tänker jag inte synas med dig", om jag skulle träffa en killkompis frågade han "har/vill/ska du knulla honom?" och dem få ggr vi var ute och festade tillsammans presenterade han inte mig och kunde säga att jag skämde ut honom om jag skrattade högt t.ex. Resulterade alltid i fyllebråk. Han var ute och festade VARJE helg så länge vi höll ihop (1,5 år).
    När vi flyttade ihop fick jag packa upp allt själv. Jag fick inte ha tavlor på väggarna och fick tjata till mig att köpa hem växter. Han hade aldrig pengar trots att han hade eget företag som gick hyfsat bra. Han hjälpte knappt till i hemmet och vi hade ingen närhet. Han jobbade eller hängde med sina polare hela tiden.
    Han gjorde min värld grå och fick mig att känna mig så ensam och ful. Aldrig mått så dålgt i hela mitt liv. Redan efter 8 månader tillsammans började jag tänka att jag måste ta mig ur denna helvetes förhållande. Ingen i min närhet reagerade på hur ledsen jag var för när vi var hos mina föräldrar t.ex. så höll båda masken. Mamma var den första som började inse och det var en lättnad.
    Jag gick runt och funderade på att ta mitt liv när han skulle iväg på affärsresa men knappt 3 dagar innan han reste svimmade jag i hemmet och landade på ansiktet/mun så ni kan nog förstå hur jag såg ut.... Den natten var hans kommentar efter att ha hämtat is åt mig:  "jag ska jobba imorrn bitti så kan vi gå och lägga oss?". Istället för att köra mig till akuten (jag blödde, hade hjärnskakning och hade slagit 2 tänder ur sin plats)  så ville den jäveln gå och lägga sig! Det var droppen och det som fick mig att hata honom ännu mer och vilja bli fri. Då började jag förbereda mig psykiskt ordentligt. Dagen efter tog jag mig själv till sjukhuset och tandläkarn. På sjukhuset bröt jag ihop och berättade att jag ville dö. Dem ordnade en kurator åt mig som jag gick hos varje vecka i 1 års tid tills jag hittade KBT. (KBT blev min stora räddning.) Jag gav honom ultimatum, han kom hem med en kattunge och pratade om att vi kanske skulle skaffa barn. 7 månader efter att jag svimmat dumpade jag honom äntligen, länsade lägenheten (då jag ägde i princip allt vi hade) och det var sån frihet!! Jag saknade inte honom en sekund då jag hade haft så lång tid på mig att bearbeta känslorna, jag bodde med någon jag hatade så innerligt. Han var tyvärr skyldig mig massa pengar så var tvungen att se honom varje löning under 3 månaders tid då jag hämtade en del i taget. När jag fått alla mina pengar var han äntligen ute ur mitt liv.

    SEN KOM KARMA OCH TOG HONOM REJÄLT:
    2 veckor efter att jag flyttat ut hade han redan ny flickvän.
    Han var tvungen att flytta ut från vår förra (nybyggd) lägenhet för han hade inte råd med hyran själv, han fick sälja 52 tums TVn och 2 motorcyklar för att klara hyran under uppsägningstiden.
    Hans företag gick i konkurs knappt ett par månader efter att jag lämnat honom.
    Hans nya tjej dumpade honom också.
    Hans ytliga kompisar slutade umgås med honom. (Alla bara utnyttjade honom för den business han hade.)
    Sin stora fina bil fick han också sälja då han inte hade råd att ha kvar den.
    Han flyttade in i en hyresrätt som blev ombildad till bostadsrätt, han kunde inte köpa den heller så hans kompis köpte den så plötsligt sov han på soffan eftersom han inte ägde sin egen lägenhet och det mest tråkiga är att hans snälla mamma dog oväntat i vintras... R.I.P.

    Nu är jag lycklig, KBT räddade mig ur alla depressioner jag nånsin haft och ska gifta mig i år! med världens bästa man Man lär sig av alla misstag och dåliga erfarenheter och jag tänker också numer "hur kunde jag stanna så länge?". Önskar att jag hade pratat mer med mina vänner om hur jag mådde. Aldrig mer! Nu är jag fri! Tack för att du orkade läsa.

  • Anonym
    Äldre 19 May 09:55
    #10

    Jag har också varit i ett liknande förhållande, men jag var så ung så vi bodde inte ihop som tur var. Jag fick inte träffa mina vänner, han fick mig att känna mig dum, jag blev otroligt osäker och fick dåligt självförtroende. 2 år stod jag ut men sen berättade jag hur jag hade det åt min bästa vän (nu min blivande man) och fick styrka att ta mig ur förhållandet.

Svar på tråden Psykiskt misshandlade - FRIA idag!