Inlägg från: darkHorse |Visa alla inlägg
  • darkHorse

    Hur tänker kring namnbytet??? Vilket namn tar ni??

    Alla som väljer att ta mannens namn av tradition är väl medvetna om att det var 1920 som det blev lagtvång för kvinnan att ta mannens namn vid giftemål, och att det innan dess var vanligt att man hette "Andersdotter" efter sin pappa, eller ett gårdsnamn efter var man kom ifrån. Detta namn behölls även efter giftemålet.

    Det var 1963 som denna lag förändrades så att även kvinnans efternamn kunde bli gemensamt, eller att paret behöll sina namn. 1982 blev namnlagen helt neutral och män och kvinnor kan (nästan) fritt välja vilka namn de själva och deras barn ska ha..

  • darkHorse
    Felinne skrev 2011-07-04 23:39:52 följande:
    Ja det här med namn är verkligen inte lätt. Jag har ett ovanligt namn ( vi är 8st i Sverige /världen som heter det) och min bm har ett vanligt son namn. Det känns alltså lite tungt för mig om vi inte tar mitt men samtidigt är det jag som har föreslagit att vi båda ska byta för det känns mest rättvist. Även om min bm har ett vanligt namn så tycker han också att det känns tråkigt att byta eftersom ingen av hans systrar eller kusiner kommer hålla kvar namnet. Plus att han doktorerar och därför han publicerat handlingar i sitt namn. Vet inte hur vi ska göra men vi måste bestämma oss snart!
    Kan han inte ha kvar sitt namn som mellannamn då? och om han heter tex svensson och du blomblad kan han publicera nya artiklar med svensson-blomblad (eller svensson blomblad) för då bör man ju kunna hitta honom hur som?
  • darkHorse
    MalinÄlskarAndreas91 skrev 2011-09-19 08:38:17 följande:
    Vi går efter den gamla traditionen då kvinnan byter till mannens efternamn.
    Plus att jag trivs inte med mitt.
    Och det blir jobbigt att skriva under papper med både hans och mitt :P
    Tillräckligt jobbigt med båda dom jag har nu. Haha
    Det är helt ok att byta efternamn, men jag vill bara understryka att det inte är en gammal tradition. I Sverige bytte inte majoriteten efternamn innan det blev lagtvång på att kvinnan skulle byta efternamn på 20-talet.
Svar på tråden Hur tänker kring namnbytet??? Vilket namn tar ni??