• bruden

    Hur tänker kring namnbytet??? Vilket namn tar ni??

    Vi har velat fram och tillbaka på efternamnet. Först skulle vi ha sambons nuvarande efternamn men så kom vi fram till att vi vill ha hans mammas efternamn också. Hon har ett dubbelnamn varav ena delen är hans nuvarande och en del är hennes flicknamn. Sååå, det blir lite pysslande men jag slipper i alla fall mitt übervanliga efternamn. Okay, jag gillar det för det går hem överallt, inget man måste stava till utan säger det och det blir rätt. Men jag vill ha ett udda efternamn så det får bli som det blir nuGlad

  • bruden
    darkHorse skrev 2011-06-08 21:25:16 följande:
    Alla som väljer att ta mannens namn av tradition är väl medvetna om att det var 1920 som det blev lagtvång för kvinnan att ta mannens namn vid giftemål, och att det innan dess var vanligt att man hette "Andersdotter" efter sin pappa, eller ett gårdsnamn efter var man kom ifrån. Detta namn behölls även efter giftemålet.

    Det var 1963 som denna lag förändrades så att även kvinnans efternamn kunde bli gemensamt, eller att paret behöll sina namn. 1982 blev namnlagen helt neutral och män och kvinnor kan (nästan) fritt välja vilka namn de själva och deras barn ska ha..
    Låter konstigt det där.
    Min sambos mamma giste sig 1959 och fick då en kombination av sitt flicknamn (det är delat, varav hon tog första delen) och sedan mannens efternamn vilket då blev dubbelnamn med bindestreck. Deras son, min sambo, född -63 fick bara pappans efternamn, alltså inte det dubbla som hans mamma har.
    Om det vore förbjudet så hade hon ju aldrig fått ha sin kombination men det fick hon utan protester. 
  • bruden

    Det är inte förbjudet nu heller. Vi byter till ett dubbelnamn med bindestreck emellan, inga problem enligt Skatteverket.

  • bruden
    förlovadflicka skrev 2011-06-09 14:14:19 följande:
    Jaså? Har alltid hört att man inte kan det nu :O Men vad bra :)
    Pratade med Skatteverket senast igår om detta och det är inga problem med bindestreck. Det enda som kan ställa till det är ifall man får för sig att dela efternamnet av någon anledning. Om man t.ex heter Karlsson-Eriksson och sen bara vill ha Eriksson måste man först ansöka till PRV om att dela efternamnet. När det väl går igenom så kommer Karlsson att strykas så man kan aldrig mer ta det efternamnet.
  • bruden

    Velputtarna här.. Vi har bestämt oss för sambons efternamn. Varför vet vi inte men det blev så och nu är det bekräftat också

Svar på tråden Hur tänker kring namnbytet??? Vilket namn tar ni??