Inlägg från: BlackWIngedAngel |Visa alla inlägg
  • BlackWIngedAngel

    Hur tänker kring namnbytet??? Vilket namn tar ni??

    förlovadflicka skrev 2011-05-05 18:59:50 följande:
    Jag vet inte om det är någon skillnad på efternamn och mellannamn så, båda är ju efternamn... Min mamma gifte sig för 20 år sedan (oj, om drygt en månad, måste köpa present! :P) och hon skriver alltid under med båda namnen :) 
    Som svar till hela diskussionen om mellannamn tänkte jag försöka svara lite:
    Mellannamn är inte detsamma som ett efternamn.  Ett mellannamn behöver man inte skriva med i informella sammanhang, men man kan göra det om man vill. I formella sammanhang ska däremot även mellannamnet vara med. 

    Namnlagen ändrades 1982 och tidigare kunde man ha dubbla efternamn, men efter att lagen förändrades så kan man alltså bara ha ett efternamn och istället ha ett mellannamn utöver det. De som då hade dubbla efternamn fick göra om dessa till ett efternamn med bindestreck ex: Andersson-Larsson.

    Den största skillnaden mellan ett efternamn och ett mellannamn är att barn inte kan ärva mellannamn. Om föräldrarna däremot har olika efternamn så kan man välja att låta barnet få den ene förälderns efternamn som mellannamn.  

    Ang arbetsansökningar så kan folk skriva nästan vad de vill. En del ljuger ju t.o.m. om tidigare erfarenheter och sådant. Men generellt sätt så är det mellannamnet som är frivilligt, inte efternamnet så ska man gör en ansökan korrekt så ska man ha med sitt efternamn.
  • BlackWIngedAngel

    Och ang TS fråga så behöver man alltså inte skriva ut mellannamnet i de flesta sammanhang, men det kommer stå på alla officiella papper du får hem och dina barn kan inte få ditt mellannamn.

  • BlackWIngedAngel
    brolencarlsson skrev 2011-05-06 12:55:36 följande:

    Min sambo vill inte byta sitt namn så det blir hans efternamn vi tar och det vill jag oxå....men ja kommer då ha mitt nuvarande som mellannamn....då behöver jag inte skriva hela namnet om ja t ex ska skriva under på ett kvitto eller liknande????

    Då är det ju lugnt...ja vill bara att mitt namn ska finnas kvar hos mig då det är ett sällsynt efternamn....finns bara 2 släkten i svergie som heter så :)

    Pratade med min sambo om det igår...och tycker inte om riktigt att ja ska ha kvar mitt namn....förstår inte varför riktigt....det är ju bara ett mellannamn....men han tror att det blir 2 efternamn och att ja måste skriva ut hela då!!

    Går det att läsa nånstans...på skattteverkets hemsida kanske om hur det är med mellannamnen???


    Nej det tror jag inte står på skatteverkets hemsida, men när det gäller ens egen namnundskrift så kan man ju skriva precis hursomhelst! Det finns ju folk vars underskrifter är helt oläsliga, men så länge de använder samma varje gång så är det ju ändå en identifikation av dem. 

    Och visst, lite som två efternamn blir det ju, för det står med på bankpapper, skolpapper, och en del räkningar. Men du behöver aldrig själv presentera dig med det annat än när fullständigt namn ska uppges. (Men då fyller man ju i andranamn och sådant också.) 
Svar på tråden Hur tänker kring namnbytet??? Vilket namn tar ni??