• misscat81

    Våningstårta, hur många räcker den till?

    Ska göra egen tårta till bröllopet, det blir ca 40 gäster, och hade väl tänkt att göra 3 eller 4 tårtor á 24 cm i diameter. Funderar nu på om jag skulle våga mig på att göra våningstårtor. Har aldrig provat det innan, är det svårt? Alltså är det stor risk att man sabbar sig?
    Om man skulle göra tårtor med två våningar där den undre är på 24 cm och den övre på 20 cm, skulle det räcka med 2 sådana till 40 gäster tro?

  • Svar på tråden Våningstårta, hur många räcker den till?
  • Chicita

    Om du ska göra våningstårtor så gäller det att fyllningen är skärfast (alltså när man skär så får man en fin kant även på fyllningen. Den rinner inte ut alltså).
    Och att du gör bottnarna lite tjockare än normalt så du kan ha någon sorts pinnar (grillpinnar brukar vara standard, själv använder jag en sorts plaströr).

    Mycket hänger på hur höga tårtorna är. Jag har gjort en tårta till en personalträff där vi var 15 personer. Och jag trodde inte att tårtan skulle räcka, men den blev 12 cm hög... (20 cm i diameter ca) och vi kunde ta två bitar var *hihi*

    Jag skulle tippa på att du klarar dig med två  våningstårtor till 40 gäster.
    Men för att inte behöva vara orolig (som jag var med första bröllopstårtan jag gjorde) så kan du alltid göra en reservtårta och låta stå kvar i kylen. Då behöver du ju knappast göra en våningstårta. Utan det räcker med en vanlig enkel tårta Skrattande 

    Överbliven tårta kan man för det mesta frysa också.
    Du plastar in ordentligt i gladpack, pressa ut så mycket luft du kan. Och sen fryser du in den bara...
    Tina långsamt i kyl så är den klar att äta sen :)  

  • misscat81

    Jag funderar nu på att försöka mig på att göra en trevåningstårta, för då borde det räcka med bara den till 40 gäster, om nedersta botten är 24 cm. Kan tillägga att vi kommer ha efterrätt också, så det kommer nog inte gå lika mycket tårta som annars.

    Men är det vågat att ge sig på en trevåningstårta om man inte gjort våningstårta innan? Jag har läst om hur man gör, och i teorin låter det ju inte supersvårt, men det är ju säkert flera moment som kan krångla till det, kan jag tänka mig. Jag har gjort några "vanliga" täckta tårtor innan och dekorerat, så jag vet ju hur den biten går till, det är bara själva våningbyggandet som jag känner mig lite osäker på...

    Håller nu också på att vela om vad jag ska ha för smak på tårtan. Hade ju som sagt tänkt ha red velvet cake med cream cheesefrosting, men när jag läser om alla smarriga fyllningar så blir jag ju förstås sugen på att ha i en massa andra fyllningar. Frågan är om red velvet-botten funkar bra med vilken fyllning som helst? Jag gillar ju den botten för att den är så saftig. Men vilka smaker passar till? Jag är ju väldigt förtjust i vit chokladmousse, och det borde ju funka bra till. Sen har jag blivit sugen på att testa rabarbermousse, men är lite osäker på hur det smakar ihop med red velvet-botten som ju har choklad i?
    Förslag någon?


    Åh, vilket lyxproblem man har!

Svar på tråden Våningstårta, hur många räcker den till?