Inlägg från: Lommila |Visa alla inlägg
  • Lommila

    Vi som vill ha ett pampigt borgeligt bröllop!!

    Styrka skrev 2011-08-10 20:51:16 följande:
    Så till krukset. När jag läst härinne har jag fått små uppenbarelser om hur fin vårt bröllop hade blivit med en borgerlig vigsel istället. Vi får utforma den precis som vi själva vill, själva skriva hela vigselakten om vi så vill. (bortsett från de obligatoriska juridiska delarna.) Vi slipper bibeltexter om "därför ska en man lämna sin mor för att bilda familj med sin kvinna" och psalmer om att "jag lever mitt liv genom dig, o herre" (jag lever mitt eget liv, tack.) Dessutom är min sambo transperson och kommer inom några år att byta kön. Väljer vi en kyrklig vigsel kommer prästen säkerligen vilja tilltala Bernie som "kvinna" och "hon" medans Bernie själv skulle bli mycket lyckligare av att bli kallad 'han'.

    Några råd, några input? Är lite villrådig här. Inga beslut måste ju fattas än på ett bra tag (gifter oss juli nästa år) men det hade varit skönt att få andras perspektiv. Några fördelar/nackdelar jag inte tänkt på än?
    Hej!  Jag känner lite som dig, dv sjag är delad, o har velat fram o tillbaka något år.
     Själv tillhör jag kyrkan men är långt ifrån dess bästa barn. Min sambo däremot tillhöt inte kyrkan, så en helt kyrklig vigsel skulle det inte kunna bli.
     Därav borgeligt, vilket jag kanske inte sett så högt på... Men efter att en kompis gift sig borgeligt med föräldrna o syskon närvarande o sagt att detta var mer stämmningsfullt än den välsingnelse som ordnades efteråt i kyrkan( här var det då klänning bukett frack o hela köret i kyrkan o den borgeliga delen i stillhet ett par dagar innan..),så känner jag mig ganska säker på att borgeligt är bäst för oss också. 
    Senaste bröllopet jag var på var mer av det religiösa slaget o där pratade prästen om i den personliga delen av vigseln om hur dom skall tacka gud för att han sammanfört varandra o att de skall tacka honnom för allt i livet osv.. då kände jag krftig avsmak, m jag skulle stått vid altaret då skulle jag gått ut. Mitt äktenskap är ju trots allt mellan mig o min man, ingen tredje part är där inblandad.
    nåja där kom jga kanske inte med något nytt. dedär hade du tänkt på redan...
    Men jag tror kanske att vi är så inskränkta i vårt sätt att se (iaf. jag då) att vi ser kyrklig vigsel som det enda rätta och att en borgerlig är lite ett B-alternativ. det är den inställningen vi borde komma ifrån.
    Ex kom inte en av mina mostrar då mn kusin gifte sig borgerligt "för det var ju inte på riktigt".
    Så nu tror jag o hoppas på att den borgerliga vi håller typ nästa år är minst liak bra som alal dessa kyrkliga.
  • Lommila
    Kattpoet skrev 2011-08-23 09:00:13 följande:
    Om du tillhör kyrkan så kan ni gifta er  i kyrkan, bara en part av förhållandet måste vara med i kyrkan för att få gifta sig.

    Men jag förstår varför du väljer borgligt, jag har också gift mig borgligt. 
    jo tack jag vet, men i vårt fall skulle det snarare bli att jag skulle släpa min M2B dit, för att jag vill gifta mig kyrkligt. Han har bokstavligen tagit avstånd till kyrkan, o i såna fall skulle det kännas som allt var på mina villkor.
    Men jag är så inrotad i gamma seder att beslutet med borgerlig vigsel inte var lätt att ta
  • Lommila
    Aniara4 skrev 2011-08-23 09:08:26 följande:
    Känner man så ska man absolut välja borgerlig vigsel! En kyrklig vigsel är en vigselGUDSTJÄNST som man ber kyrkan hålla för en, och, ja, det är svårt att ta bort "gud" ur "gudstjänst".
    mmm men det finns olika varianter på hur "helig" man gör vigseln. det finns även den kyrkliga varianten på 15 min. då hinner man inte mycket mer än in o ut:P
Svar på tråden Vi som vill ha ett pampigt borgeligt bröllop!!