Inlägg från: skruttisOmuffis |Visa alla inlägg
  • skruttisOmuffis

    Fantastisk vigselförrättare (i Stockholm)!

    Vi ska också ha Helena!

    Hon är jättefin. Man kan säga att vi har varit bekanta sen jag var liten och hon vigde mina föräldrar för ca 12 år sedan så det blev ett naturligt val att fråga henne.

    Som TS nämner så håller sig Helena till länstyrelsens regler också och tar inte betalt. Hon vill bara ha betalt för resekostnaden...

    Jag tycker det är fult av de som tar betalt av brudparet. De får ju sitt arvode från länstyrelsen och om de inte är nöjda med det får de väl bråka med dem eller helt enkelt avsäga sig uppdraget.
    Om en präst var missnöjd med sin lön skulle han/hon verkligen inte säga till brudparet att de fick casha in lite extra om de ville ha en minnesvärd ceremoni...

  • skruttisOmuffis
    Jeez skrev 2011-02-17 22:30:04 följande:

    Ni vet om att arvodet de borgerliga vigselförrättarna (i Stockholm i alla fall) får från länsstyrelsen är 110:- (30:- per ytterligare vigsel samma dag)? Det enda de är skyldiga att göra för den summan är enligt protokollet, dvs de 3 minuterna. Om några sedan väljer att ge mer gratis är väl det fantastiskt, men inget man kan kräva.

    Jag har inte sett eller hört tidigare att de inte får ta betalt för ytterligare service de väljer att ge. Finns det brevet som ni hänvisar till någonstans att läsa?

    Skillnaden från en präst tänker jag är att vi har lön för alla timmar vi lägger ner på vigseln (förutsatt att vi gör dem i tjänsten).


    Om vi ska prata siffror så kan jag berätta att nämndemän får 250:- per halv dag och 500:- för en hel dag.
    Med andra ord har ju vigselförättaren ett ganska bra arvode om man jämför.... 110 spänn för 3 minuter! Jävligt bra arvode enligt min åsikt.
    Jag har då aldrig varit med om att en vigsel tar mer än 40 min allt som allt. Borde vara rimligt att en vigselförättare åtminstone kan ställa upp 15 min med ett standard-tal.
    Har man tagit på sig ett uppdrag, men tycker att det genererar för lite pengar...då kanske man inte är rätt person för uppdraget helt enkelt.
  • skruttisOmuffis
    Cantaton skrev 2011-02-18 22:33:57 följande:
    Okej, om det är en 3-minutersvigsel, men så fort vigselförrättaren går med på att hålla en längre ceremoni ingår ju en hel del planeringstid tillsammans med brudparet och för egen del. Planeringstiden och tiden personen i fråga lägger ner på samtal med brudparet glöms så ofta bort i många serviceyrken...
    Ursäkta att jag tjatar om nämdemän, men man måste ju ha en referensram Flört
    Nämndemännen skall ju läsa igenom alla papper om brottsmålet el dyl. innan det blir dags för rätten... Dessutom är de mer tidspressade. Tror de brukar få en vecka på sig och dessutom får de inte själva tacka jag eller nej hur som helst.
    Finns det någon rimlig anledning till att vigselförättare ska få en högre ersättning än andra grupper som får arvode?

    Ser man det som en chans att tjäna extra pengar eller gör man det för att det ligger i ens intresse? Jag vill tro att länsrätten menar att det sistnämnda bör vara det rätta alternativet. Det finns ingen heller som bör gå "back" med tanke på att man får begära ersättning för resekostnaderna.

    Jag vill också påpeka att det faktiskt inte är ett yrke. Det är ett frivilligt uppdrag.
  • skruttisOmuffis
    Cantaton skrev 2011-02-18 22:52:58 följande:
    Sedan är frågan om nämndemännen är rätt referensram...
    Tycker jag absolut med tanke på att vigselförättaren på sätt och vis redan får större arvode per uppdrag.
    Jämför tyngden i uppdragen. Tycker det är lite löjligt att vigselförättarna surar då...
    Om man inte kan tänka sig att skriva ett fint tal tex om kärlek och använda det som standard och sedan avvara 15 minuter för 110:- ...då är man bra kinkig. Dessutom får man betalt för resan dit och hem igen....

    Helena Valentin är som sagt ett fantastiskt exempel på vigselförättare. Hon är obotlig romantiker. Hon tycker att det är roligt. Hon gör det mer än gärna. Det är förmodligen ett hedersuppdrag för henne. Inte ett sätt att tjäna pengar.
  • skruttisOmuffis

    Att hon säger "gåva" visar ju glasklart att det inte är okej.

Svar på tråden Fantastisk vigselförrättare (i Stockholm)!