Inlägg från: Willowfield |Visa alla inlägg
  • Willowfield

    Är det DÅLIG STIL att ta kuvertavgift? Varför? Varför Inte?

    En sak som slår mig när jag läser denna tråd, och när jag läst andra trådar om samma ämne. Varför, Varför är bröllop ett ämne med så många tabun? 
    Inför eller till ett bröllop får man inte göra si eller så. Mycket av det som är tabun är gamla seder och bruk som inte längre gäller i vårat tidsskede,  
    Förr i tiden var det föräldrarna som betalade dotterns bröllop, tillräckligt långt tillbaka i tiden kunde det vara så illa att en flicka inte fick ngt bröllop pg a fattiga föräldrar eller så fick hon ett sk "dåligt" gifte,
     Förr fick du inte gifta dig med vem du ville. Du skulle vara oskuld osv osv. Av alla dessa olika seder och bruk har vissa fallit bort andra valts att plockas bort, medans vissa av ngn outgrundlig anledning fått leva kvar.
    inte bara leva kvar utan även vänts och vridits på för att passa in på dagens normer.
    Normer som verkar gå ut på att, är du inte klok, frisk nog eller har möjligheten att spara pengar är du inte värd att ha bröllop, påminner mig om flickan som hade fattiga föräldrar eller av ngn annan anledning inte kunde betala en bra hemgift.
    Normer som egentligen inte står skrivna någonstans, normer som mera verkar vara skrivna av välborgna och moral predikande medmänniskor.
    Sprit kan de minnsan betala för gästerna, men inte maten!  Varför då? För att sprit är "fult" att dricka och maten nödvändig?
    Anna  och Per ordnar ett bröllop i Lappenjärvi, de tar inte betalt för maten minnsan för den bjuder man på, spriten får gästerna betala ja och så resan, ca 100 mil, men de har ju faktiskt ordnat boeende till en billig penning,ca 500-1000:- natten  totalkostnad, inkl present. för gästen ca 4500:-
    Lisa och Oscar hyr föreningslokalen i staden där de bor ordnar billigt boeende för dem som behöver på vandrarhemmet och hos vänner och bekanta, de tar ut en kuvertavgift på 250:-/p  
    Totalkostnad  (utan vandrarhem och resa) 250:- + eventuell present.

    Märkliga är att Anna och Per gör helt rätt medans lisa och Oscar borde skämmas enligt dem flesta forumfolk här på bröllopstorget.

    Nu säger jag inte att alla fakta stämmer i min expempel, detta var inte meningen med dem utan snarare hur vi/man tänker...

    Så som svar på din fråga, Ja jag anser det är helt ok att ta ut kuvertavgift, finns egentligen ingen skillnad på kuvertavgift eller ta ut avgift för sprit eller boeendekostnader.
    Sen får man hoppas att vi alla använder sunt förnuft och rimliga tankar ang vad ett bröllop får kosta hur mycket man tar i avgift.

     

  • Willowfield

    @ waterwilly Känner att du missar poängen med hela mitt inlägg. Skrev just att det handlar inte om exakthet utan snarare om moral och predikningar. Alternativt vad vi väljer att spara på i seder och bruk visavi hur vi väljer att se på omvärlden och våra medmänniskor.
    Därför jag försökte påpeka just detta. Gå inte in i exemplen utan försök se utanför ramarna utanför den stora massan. hitta individen, och låt var människa bli salig på sin tro, begär inte av andra att de skall leva efter din moral utan försök se godheten i varje människas val och möjligheter. 

  • Willowfield

    Snälla Water Lily, det märliga i detta är att mitt inlägg inte var riktat till dig överhuvudtaget utan mera generellt,  till allt och alla eller till ingen nämnd eller glömd.
    De meningarna som du valt att skriva ihop var faktiskt 2 olika meningar, i två helt skilda stycken.
    Och ja, oftast är det människor som har det gott ställt som tycker att så här borde det vara.. observera jag skrev oftast, och som tidigare nämnt inte riktat mot dig.

    Sen undrar jag faktiskt varför det anses fult att betala för mat men inte sprit? Att förklara detta med att mat måste alla äta men spriten är valfri är inte ett svar för mig. 

    Sen antydde jag inte att det var ok att bjuda långväga bröllop, återigen det var ett exempel för att kunna jämföra två olika budgets och då valde jag att ta två ytterligheter för att jag trodde det skulle med min förklaring visa vad jag var ute efter. Återigen, var ute efter olikheterna i vad som är anses vara rätt eller fel inte just vad dessa personer gjorde eller inte.

    Sen kan jag ju tycka, om vi skall gå in på  personangrepp att det du anser vara skitsaker behöver ju inte vara det för andra. eller?

    Sist men inte minst, mitt inlägg VAR INTE riktat mot DIG, utan till oss alla mig inkluderat. Varför du valde att ta det personligt kan inte jag stå för.
     

  • Willowfield
    Om man inte vill ha någon alkohol utöver det som ingår så behöver man inte köpa det, om man inte betalar sin kuvertavgift får man inte komma på bröllopet alls. Ser du verkligen inte skillnaden?

    Skillnaden, nej, samma villkor, betala och kom, betala och drick......
  • Willowfield

    Principen densamma, betala  för att få ngt, och personligen skulle jag nog hellre betala för att se mina vänner syskon etc gifta sig o äta lite gott än att betala för dricka..men det kan ju bero på att jag inte är så glad i spriten..

    Känner även att, det skulle inte störa mig ett smack  om jag fick en inbjudan där de hade kuvertavgift, känner istället att kan jag bidra till och hjälpa till med att mina kära får en underbar dag, så är det värt det..

    Eftersom det varit så mycket prat om just detta på BT har jag passat på att fråga mina vänner, och släktingar vad de anser om detta. Hitills inte fått ett enda negativt svar av de ca 100 jag frågat..

  • Willowfield

    Så då menar du att genom att ta kuvert avgift så förhindrar, förbjuder man vissa att komma på bröllopet?
    Svårt val,, eller inte, fritt val anser jag... i båda fallen därav ingen skillnad.

    Kuvert avgift  ingen gåva, fritt val. Ingen kuvertavgift, men en gåva fritt val

    Att betala för att gå på brölllop, fritt val... eller anser du att bara för att man är bjuden så skall man hedras som gäst och därför inte behöva välja? 

Svar på tråden Är det DÅLIG STIL att ta kuvertavgift? Varför? Varför Inte?