• Aniara4

  Ta hans efternamn som mellannamn?

  JochH2012 skrev 2012-01-21 14:33:23 följande:

  Samma problem här! Min sambo har ett "vanligt" efternamn och jag ett "ovanligt". Tänkte ändra mitt till mellannamn och ta hans som efternamn, men har nu ringt till Skatteverket och slutligen till Polisen och fått veta att man då måste skriva under ALLT med båda namnen. ALLTID. Och vi har 2 rätt långa namn, så det känns väldigt jobbigt.
  Så nu vet jag inte hur vi ska göra! :S


  Det där upptäckte jag också, men lite försent! Skrikandes Jag hade ett ovanligt efternamn som jag redan bytt till mig (från pappas namn till mammas flicknamn), så jag har ju valt det namnet och inte bara fått det. Han har ett vanligt (men ganska fint) efternamn, och kunde inte tänka sig att byta eftersom han är forskare och det skulle ställa till det i publiceringshistoriken som är väldigt viktig för forskare.

  Jag tänkte först att jag skulle ta hans namn som mellannamn, men det blev dåligt flyt i namnet då. Aniara Mittnamn Hansnamn rullade mycket bättre! Det är högst osannolikt att vi kommer att ha några barn, så jag behöver inte bekymra mig över att inte kunna ge dem släktnamnet heller.

  Men jag hade faktiskt inte räknat med att det skulle bli så lååååååååååååångt att skriva under varje gång! Det händer att jag fuskar och bara skriver Aniara Hansnamn, då blir det t.o.m. kortare än innan. Som t.ex. när vi var på bröllopsresa, och varje grej man köpte (drinkar, snorkelhyra, vykort osv) skulle skrivas upp på rummet. Orka, liksom.
 • Aniara4

  Ja förresten, namnteckningen får man ju skriva precis hur fasen man vill, den behöver öht inte vara läslig, huvudsaken är att man skriver likadant varje gång!

 • Aniara4
  darkHorse skrev 2012-01-22 22:05:00 följande:
  Han kan inte ta ditt namn och behålla sitt som mellannamn? Det brukar vara ganska vanligt inom forskarvärlden eftersom man fortfarande kan koppla samman de artiklar han publicerat innan namnbytet med de efetr namnbytet.
  Nä, han ville inte det eftersom han  redan har ganska många namn och tycker det är jobbigt när han måste skriva ut hela namnet. Lat, är han!
 • Aniara4
  Bobbo skrev 2012-05-28 21:49:06 följande:
  Men blir det inte så att jag då får min makes efternamn, som mellannamn? För jag vill behålla mitt efternamn som mellannamn, medan jag har hans som efternamn? Han vill dock ha mitt efternamn som mellannamn...
  Då gör ni förstås tvärtom, byt bara ut alla "hans" mot "ditt" i texten ovan.
 • Aniara4

  Oavsett vem som byter är det alltså så här...
  (När ett efternamn har blivit mellannamn får man inte längre "ge" det till en make eller barn, så det gäller att tänka sig för.)

  För att slippa förvirring kring hon och han säger vi att A Bson ska gifta sig med X Yson. De vill båda heta Bson i mellannamn och Yson i efternamn när proceduren är klar. I samband med vigseln anmäler då X att hen vill ta B-son till mellannamn, i övrig vill båda behålla sina efternamn. De nygifta heter då A Bson och X Bson Yson. Därefter lämnar A in en ansökan om att byta efternamn till Y-son, och ta Bson som mellannamn. Det kommer att kosta en liten avgift, till skillnad från namnbyte i samband med vigseln. Paret heter nu A Bson Yson och X Bson Yson!

  (Fick jag ihop det där rätt, det är sjukt förvirrande? Drömmer )

Svar på tråden Ta hans efternamn som mellannamn?