• Dejli

    Det här med namn känns knepigt...

    Jag har ett väldigt namn, som dock är många hundra år gammalt i min släkt, och min sambo har ett ovanligt namn som hans pappa kom på och det är således inte så många som heter det. För mig är mitt namn en stor del av min identitet, och jag kan inte tänka mig att byta. Egentligen vill inte han heller byta, men vill gärna heta samma sak, så det lutar åt att vi tar mitt namn och han sitt gamla som mellannamn.


    nu05 skrev 2011-01-04 12:40:23 följande:
    Min blivande man vill att jag ska ta hans namn,jag är inte alls gad över då han heter Nilsson

    Jag tycker han kan byta alt att vi heter olika men det är tydligen inte nåt alternativ

    /Blivande fru NilssonGråter 
    Han kan ju inte tvinga dig att byta namn, och ett så vanligt Nilsson tycker jag inte man har någon skälig anledning att "tvinga" någon att heta. Jag tycker du ska sätta ner foten och åtminstone kräva en diskussion om varför det är så fruktansvärt viktigt för honom att ni heter just Nilsson. Snacka om översittarfasoner...
  • Dejli
    SaJo1981 skrev 2011-01-04 14:29:45 följande:
    här har båda ovanliga efternamn...tyvärr ska jag säga för vi har haft ordentliga DUSTER runt ämnet...

    Vi har tvillingpojkar som kom 2009 och då var det lååååååång diskussion vilket slutade med att jag gav med mig och de fick min sambos efternamn, nu är det så att min sambo är från Thailand och är dessutom sist i sin släkt med efternamnet speciellt som hans syster och mamma tagit namn från plastpappan som är svensk och har ett -son efternamn.
    Om man ska vara tråkig och praktisk (och eftersom tyvärr Sverige ser ut som det gör) så är det nog ingen nackdel om man har ett svenskt efternamn om man ser lite asiatisk ut (vilket jag antar om pappan är från Thailand). Vet flera "halvsvenskar", alltså där ena föräldern svensk, den andra från ett utomnordiskt land, som bytt till ett svenskklingande namn som vuxna av praktiskta skäl... de hade mycket svårare att få jobb helt enkelt.
  • Dejli

    Har släktingar i Brasilien och Portugal. Där har de flesta två efternamn, ett från mamman och ett från pappan, även om det bara är pappans namn som ärvs till nästa generation.

    Tex mamma Maria Andersson Johansson får barn med Erik Svensson Nilsson. Det första efternnamnet är från mammans sida, och det andra från pappans.

    Då blir barnets efternamn Johansson Nilsson, alltså det sista namnet från varje förälder. Då slipper man alla namnproblem med barnen... Vet inte hur vanligt det är att man tar varandras namn när man gifter sig, men mina släktingar har inte bytt namn iaf.

Svar på tråden Det här med namn känns knepigt...