• 363

    För oss med en liten mindre budjet!

    Hej har sett att det dykt upp många trådar med inlägg om att man vill ha tips till ett lite billigare bröllop. Så jag tänkte att här i den tråden kanske vi som inte har så stor budget kan träffas bolla ideer och tips.

    Jag och min M2B är 22 resp 21 år, bägge 2 är studenter och vi har en dotter på 8 månader så ekonomin är lite ansträngd just nu. Men vi har haft mycket motgångar i stortsett under hela de 4 år vi varit ett par och nu när allt börjar ordna upp sej så känns det bara så rätt.
    Vi räknar med att hamna på runt 20-25000 sammanlagt exklusive resan då vi kommer önska oss pengar till den i present.

    Så välkomna hit!:)

  • Svar på tråden För oss med en liten mindre budjet!
  • Semlorna

    Vi ska också ha ett "budgetbröllop" som kommer gå på ca 20 000 exlusive resa. Igentligen tycker jag att 20 000 är mycket att lägga på en enda dag så jag ser det inte som så budget men i jämförelse så :)

    Vi drar ner pengar genom att inte ha livemusik utan spotify, ha egengjord buffe och på våra underbara vänner och släkt som hjälper till på många vis!

  • Lumys

    Våran budget ligger också på 20-25000 kronor. Man har verkligen märkt att kostnaderna springer iväg. Vi kommer ha en kvällsvigsel och efter det lite mingel med cocktalparty-känsla. Ca 30 per5soner som dricker lite bubbel och vin, äter lite snax och tilltugg, samt bröllopscupcakes. Detta blir runt tio på kvällen då vigseln ska hållas vid nio. Dagen efter blir det brunch på en herrgård med den närmaste familjen.
    Så vi känner att vi kommer klara det på 25000 med kläder och allt. Dock inte resan efteråt, men vi tänkte också önska oss pengar till det.

    Vi kommer alltså inte ha någon mat till gästerna efter vigseln, det är ju ändå så sent utan bara frukt, godis, bubbel och cupcakes, hur tycker ni det låter? Måste vi ha nån mat eller hur kommer det uppfattas?

  • MiaAnd

    Vi kommer nog landa på runt 50 000 kr (inkl resa), men det får väl också räknas som en liten budget. Vi kommer försöka hålla kostnaderna nere så mycket som möjligt. Har efter mycket letande äntligen lyckats hitta en någorlunda billig festlokal, vilket inte är lätt i Stockholmsområdet...

    Vi kommer också att önska oss pengar till resa så räknar man bort det blir budgeten förhoppningsvis ganska mycket mindre. Sen kommer vi att ha bar till självkostnadspris, men bjuda på dryck till maten. Största kostnaden är ju maten... Vi har tänkt buffé, men känns som det blir mycket jobb att göra själv. Vi kommer nog bli runt 60 pers. Så just nu försöker vi hitta catering till överkomligt pris.

    Lite kluven hur man ska göra med tårtan. Vore lite roligt att göra själv (och/eller be t ex min moster om hjälp) men frågan är om man törs gambla med det en sån här dag. Hur mycket tjänar man egentligen på att göra den själv? Nån som vet? Har annars hittat ett ställe som gör för 40 kr biten. Det tyckte jag var ok pris. Hittade även ett som gör för 75 (!) kr/biten!! Skulle jag aldrig betala. Vi var på ett bröllop i somras där de bjöd på olika cupcakes istället, som en buffé. Flera av gästerna hade hjälpt till att baka. Det var smart tyckte jag! Fast jag vill nog ha tårta tror jag...

    Andra tips på hur man kan spara pengar?

  • MiaAnd

    Eftersom det är så sent så tycker jag att det är ok att inte bjuda på mat, bara ni är tydliga med det i inbjudan så att ingen förväntar sig det. Det är ju ett smart sätt att spara pengar. Blir ju lite annorlunda med så sen vigsel också. :) Vem har sagt att allt måste vara så traditionellt?

  • moonlightgirl

    Hej hej

    Vi har också lite ansträngd budget och hoppas att vi ska kunna komma undan billigt. Jag har börjat fundera på att laga maten själv så att vi ska ha råd att gifta oss. Vi vill gifta oss första helgen i juni 2011. Det skulle inte kännas så roligt om vi måste vänta ett år.
    Jag har tänkt att göra kycklinfileér som jag sedan ska skiva tunt, funderar på fläskfilé eller tjälknöl som också ska skivas tunt. Funderar på någon fisk också men vet inte vad. Har tänkt att vi ska ha en varm potatisgratäng till detta. Lite olika röror men vet inte vad. Lite olika sallader, bröd. Fick tips från några andra om att man kan göra västerbottenpaj och ha dem i små folieformar, dem kan man servera rumstempurerade. Frukter av olika slag har vi tänkt att ha också. Men jag vet inte om jag missat något??

    Vi har också pratat om att vi ska ha spotify, tänkte att där kan vi spara pengar också.  =)
    Jag har sett hos en annan tjej här på Bt som hade flera olika bröllopstårtor. De hade bett sina anhöriga hjälpa till och baka tårtor. Jag och sambon älskar prinsesstårta och det vil vi gärna ha men sedan vet vi flera gäster som hatar den tårtan, vi har gäster som inte tål gluten,flera som inte tål laktos och en som inte tål mjölkproteien. Vi kan inte laga all mat på sojaprotein då vi har gäster som inte tål det. Så då kände vi att flera olika tårtor skulle vara idealiskt för oss så kan alla känna att man kan äta en tårta iallafall.
    Vi vill även ha pannacotta till efterrätt och vi vet att vi kan göra den laktosfri men kan vi göra den utan mjölkprotein eller måste vi hitta på något annat då??

    Kom gärna med tips och åsikter även om inte alla tycker lika så är det alltid bra med tips.  =)

  • Semlorna

    Mina föräldrar hittade ett recept på chokladkaka som är gjord på 2 kladdkakeliknande bottnar, hallon emellan och sen mörk tryffel runtom som vi ska göra (+lite andra sorter för barnen och icke chokladälskare). Dekoreras sen med färska hallon och blir så vacker, otroligt enkel och goood!

  • MiaAnd

     


    Semlorna skrev 2010-11-24 11:54:34 följande:
    Mina föräldrar hittade ett recept på chokladkaka som är gjord på 2 kladdkakeliknande bottnar, hallon emellan och sen mörk tryffel runtom som vi ska göra (+lite andra sorter för barnen och icke chokladälskare). Dekoreras sen med färska hallon och blir så vacker, otroligt enkel och goood!

    Det lät smarrigt! Min sambo kan inte äta choklad, men jag älskar choklad, så att ha några olika tårtor vore kanske en bra idé för oss... :)

    Då kan man ju göra en sort själv och be ett par andra att göra nån annan sort. Ska allvarligt överväga det! Har ingen lust att lägga flera tusen på tårta...

    Om vi inte var så många skulle vi nog lagat maten själva, då vi är väldigt matlagningsintresserade. Men mat till 60 gäster, det är mycket mat. Sen ska det ju förvaras nånstans också... Men pajer är ju bra, för det kan man göra innan och lägga i frysen. Och tjälknul eller stek är bra för det blir mycket mat på en gång och sköter sig själv i ugnen. Apropå paj... Det kan ju också vara ett alternativ till tårta, för den som inte vill ha en traditionell tårta. Tänk er en pajbuffé... Mums! :)

  • Lumys

    Pajbuffe!! Shit vilken bra idé, jag älskar paj och skulle bli salig om jag kom till ett bröllop som serverade det :)

    Jag håller med om att bröllop inte behöver vara helt traditionellt. Att ha sittande middag i flera timmar är inte vår stil riktigt så därför kändes cocktailparty med bara lättare snacks och tilltugg som en plan. Hoppas att det går hem hos gästerna bara :p

    Familjerna bjuds ju dagen efter på e lite lyxigare brunch på en herrgård med riktig bröllopstårta som avslutning så det blir ju ändå lite mer än bara: här får ni ett glas champagne och en salt pinne, tack och goodbye!. vi ses ju dagen efter med.

  • Semlorna

    MiaAnd
    Säg till om du vill ha receptet. Vi testbakade den i helgen och mums säger jag bara!

  • Maria Rebecca

     


    MiaAnd skrev 2010-11-24 11:37:30 följande:
    Vi kommer nog landa på runt 50 000 kr (inkl resa), men det får väl också räknas som en liten budget. Vi kommer försöka hålla kostnaderna nere så mycket som möjligt. Har efter mycket letande äntligen lyckats hitta en någorlunda billig festlokal, vilket inte är lätt i Stockholmsområdet... Vi kommer också att önska oss pengar till resa så räknar man bort det blir budgeten förhoppningsvis ganska mycket mindre. Sen kommer vi att ha bar till självkostnadspris, men bjuda på dryck till maten. Största kostnaden är ju maten... Vi har tänkt buffé, men känns som det blir mycket jobb att göra själv. Vi kommer nog bli runt 60 pers. Så just nu försöker vi hitta catering till överkomligt pris. Lite kluven hur man ska göra med tårtan. Vore lite roligt att göra själv (och/eller be t ex min moster om hjälp) men frågan är om man törs gambla med det en sån här dag. Hur mycket tjänar man egentligen på att göra den själv? Nån som vet? Har annars hittat ett ställe som gör för 40 kr biten. Det tyckte jag var ok pris. Hittade även ett som gör för 75 (!) kr/biten!! Skulle jag aldrig betala. Vi var på ett bröllop i somras där de bjöd på olika cupcakes istället, som en buffé. Flera av gästerna hade hjälpt till att baka. Det var smart tyckte jag! Fast jag vill nog ha tårta tror jag...Andra tips på hur man kan spara pengar?

    Mitt tips är att inte beställa bröllopstårta. Om man kliver in på ett bageri och säger ordet bröllpstårta tänker bagaren automatiskt på all extra dekor som tyllpapper, kristyr o.dy. En konditor kostar ca. 350 :-/timmen så extra dekor sticker snabbt iväg i pris. Beställer man istället vanliga tårtor ur deras standardsortiment får man visserligen plussa ihop med 10 bitars och 12 bitars tårtor o.s.v. man du hamnar på ca 25 - 30 kronor biten. Brudpar kan du köpa på nätet och ställa på själv. (Men undvik moussetårtor då brudpar snabbt sjunker ner i tårtan.)

Svar på tråden För oss med en liten mindre budjet!