Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
 • Kjell Präst

  Fråga prästerna 14

  28 december skrev 2011-01-21 23:31:02 följande:
  Till: Fråga prästerna 14

  Jag har hört att man kan vigas borgligt och ha vigselgundtjänst i kyrkan senare.
  Stämmer detta?

  Jag är troende och vill vigas i kyrkan.
  Min bliviande är inte troende och vill vigas borgligt.

  Därför frågar jag.

  Mvh
  Man kan vigas borgerligt och sedan i kyrkan få välsignelse över borgerligt ingånget äktenskap.
 • Kjell Präst
  MAndy skrev 2011-01-30 15:27:59 följande:
  Jag har en fråga.. Kanske har den ställts tidigare, men det är över 20 sidor att gå igenom..

  Hur är det egentligen med kostnader vid kyrklig vigsel?
  Om man väljer att gifta sig i en kyrka som inte är den församlingen man hör till, kostar det något då? Hyra, kantor, präst...? 
  Det är fjorton trådar a ´minst 20 sidor att gå igenom
  Det ska inte kosta någonting att gifta sig i kyrkan, oavsett om man är församlingsbo eller ej.
 • Kjell Präst
  Aniara4 skrev 2011-01-30 18:38:16 följande:
  Så länge minst en i paret är medlem i Svenska Kyrkan förstås!
  Absolut. Jag var lite otydlig där.
 • Kjell Präst
  Arwwen skrev 2011-01-30 18:19:36 följande:
  Hej!

  Jag och min fästman planerar att gifta oss i ett kapell i fjällen hur vet vi om det finns en präst där? och hur gör man med mötet som jag förstått att man brukar ha (ca 1månade innan) vi har ingen möjlighet att åka upp för ett särskillt möte, kan man ha det mötet per telefon eller skype?
  Kolla med församlingen där kapellet ligger. Även omd et inte är någon idealsituation att ha samtalet på telefon så kan man nog i undantagsfall tänka sig en sådan lösning. När det gäller begravning har jag gjort så flera gånger, men aldrig i samband med vigsel. Men i ert fall finns det ju skäl att göra på det viset.
 • Kjell Präst
  hysterica75 skrev 2011-01-31 07:01:26 följande:
  jag undrar över brudföljet. vi tänkte ha våra barn som tärnor eller vad det nu heter. två flickor och två pojkar. dom är 13-20 år.
  har läst att dom ska gå FÖRE brudparet. men jag vill att dom ska gå efter oss. kan dom det?

  sen undrar jag om det är möjligt att byta ut en psalm mot ett stycke ur bibeln? eller ska man ha två psalmer och ett stycke ur bibeln isåfall?
  Det är näbbet som går före brudparet, tärnorna går efter brudparet enligt den traditionella ordningen. Era barn är för gamla för att kallas näbb, allra helst den/de som är 20 år. Killarna kan förstås inte kallas tärnor, men jag skulle rekommendera att de alla fyra går efter er.

  Man kan inte byta ut en psalm mot en bibeltext, det ingår två bibeltexter och två psalmer i ritualet.
 • Kjell Präst
  Sebastiána skrev 2011-01-31 07:57:55 följande:
  ...mycket att gå igenom. Jag har varit här ett tag och jag vet att det har stått tidigare i nån av prästtrådarna om bibeltexter, men jag minns såklart inte var eller vad det stod.

  Vi vill gärna ha en "fyllig" vigselgudstjänst. På min sida (släkten alltså) är man van vid att det är vigseln som är själva grejen. Efteråt tar man en bit tårta i församlingshemmet och sedan går man hem. Dessa gäster kommer med säkerhet att gå så fort middagen är över. Några solosånger kommer vi inte att ha så istället tänker vi ha tre psalmer och två bibelläsningar - helst ska dessa läsas av en från min sida och en från min BM:s. Så jag undrar dels om det skulle funka och dels vilka bibeltexter som passar bra.
  Te psalmer och två bibeltexter är precis vad som anges i ritualet, så det går alltså utmärkt
  De bibeltexter som föreslås är följande: Matt 19:4-6 (obligatorisk utom vid samkönad vigsel)Höga Visan 8:6-7
  Ef 5:1-2, Rom:9-10, 15, Gal 6:2, 1 Kor 13:4-7, 13.
  Sedan finns det en text ur Ruts bok som tydligen också ibland brukar användas; Rut 1:16(b)-17 Har du ingen Bibel tillgänglig så kan du lätt hitta dessa texter genom en sökfunktion på www.bibeln.se
 • Kjell Präst
  hysterica75 skrev 2011-01-31 08:25:08 följande:
  men får man själv välja bibeltexterna eller är det några speciella som man brukar ha?
  Se mitt svar till Sebastiana i inlägg 231
 • Kjell Präst
  JulyBrud skrev 2011-02-03 03:54:02 följande:
  Hej!

  Tack för en jättebra tråd, man får reda på så mycket som man inte tidigare visste att man behövde ta reda på :)

  Har en fråga. Jag ser hela tiden svaret "bara en av er är medlem så får ni viga er i svenska kyrkan", och det var vad dom sa när vi först bokade kyrka ett helt år i förväg. Men sedan fastnade vi för en annan kyrka som jag har mer anknytning till och avbokade vår första för att kunna viga oss i denna fantastiska domkyrka.

  Till första församlingen jag kontaktade informerade jag om att bara min fästman var medlem i svenska kyrkan, men dom svarade (som jag nu har förstått är det som gäller) att det inte var några problem utan att det räckte med en av oss. Därför nämde jag det inte ens när vi bokade vår nya vigselkyrka då jag inte trodde det var ett "issue". Nu har "den nya kyrkan" sagt att dom tagit reda på att bara min fästman tillhör svenska kyrkan och skrev "Vi vill att du ska göra det också. Vigselprästen tar med an ansökan som du ska skriva på." Har jag inget val i detta? (givetvis valet att vi gifter oss någon annanstans) men det känns lite konstigt. Jag har i of svarat att okej, att det går bra, för jag vill hemskt gärna gifta mig just där ...men jag går inte med för att jag tror, eller känner att jag egentligen vill vara medlem, utan bara av praktiska skäl, det känns lite fel. Är jag verkligen "tvungen" att gå med för att vi ska få gifta oss där? Egentligen ingen stor grej eller något egentligt problem, vill mest bara veta "vad som gäller" det kanske är olika för olika församlingar/stift och varje enskild har rätt att bestämma hur dom vill att det ska fungera?
  Detta är alltså en svenskkyrklig kyrka? För i så fall är det otroligt märkligt. Så länge en av er är medlem har ni rätt att vigas gratis i Svenska kyrkan. Du ska alltså inte vara tvungen att bli medlem för att ni ska få vigas. Inte så lite fräckt att begära det, tycker jag (utan att veta vilken kyrka det gäller och varför man har den "regeln")
 • Kjell Präst
  JulyBrud skrev 2011-02-03 03:58:16 följande:
  Oh, en fråga till. Räcker det med att en person är prästvigd även om han inte arbetar som präst för att han ska få lov att viga i svenska kyrkan (givetvis enligt svenska kyrkans ordning)? Vi hade hemskt gärna velat ha någon man har anknytning till som utför vigseln.. Kanske en dum fråga, men är man präst för att man är prästvigd (även utan församling att jobba i)?
  Man är präst när man är prästvigd, och man är det på livstid. Dock krävs egentligen att man är ansluten till en församling för att man ska få verka som präst. man har alltså egentligen inte rätt att privat "sälja" de kyrkliga handlingarna (dop, vigsel, begravning). Men det kan ju också vara så att man för tillfället står utan tjänst. Jag vet faktiskt inte riktigt hur juridiken ser ut kring detta. För att en präst ska  ha vigselrätt måste Svenska kyrkan sedan en tid tillbaka ha ansökt om detta för just den aktuella prästen (tidigare hade man vigselrätt så fort man var präst i SvK). En prästvigd som inte arbetar som präst har kanske inte heller vigselrätt. Kanske någon av de andra prästerna här på BT vet bättre om detta?
Svar på tråden Fråga prästerna 14