• Äldre 16 Jan 22:37
    416949 visningar
    1582 svar
    1582
    416949

    Fråga prästerna 14

    fluff2011 skrev 2011-01-16 18:51:39 följande:
    Hej!
    Jag har en fråga, hur ser ni präster på bröllop och gudstro? Många som gifter sig idag kanske inte ser sig själv som kristna men väljer ändå att gifta sig i kyrkan, hur hanteras det? Finns det någon diskussion kring sånna frågor när prästen träffar paret innan vigseln?
    Jag diskuterar aldrig tro med "mina" brudpar, andra präster kan göra annorlunda. Jag har inget problem med att man vill gifta sig i kyrkan även om man inte är bekännande kristen, så länge man accepterar att vigseln är en gudstjänst och därför följer ett visst ritual med böner, bibelläsning och psalmer.
  • Äldre 18 Jan 04:12
    Salat skrev 2011-01-17 22:10:38 följande:
    Hej Kjell Präst!
    Hur går vi in i kyrkan? Antingen jag och min pappa går in tillsammans (vet at många prästar inte tycker om det, hoppas ändå vi skall hitta en som godkänner det) eller vi väljer en Viktoria&Daniel variant, undrar jag var tärnorna/bästman går? Innan oss eller väntar dom där uppe?
    Går brudparet in på traditionellt sätt, dvs tillsammans, så kallas det inte best man utan marskalk. Marskalken, liksom tärnorna, går då in efter brudparet (som i sin tur går in efter det eventuella näbbet). Vid brudöverlämning eller den kompromiss som kronprinsessan använde finns inga bestämda regler (eftersom detta som sagt inte är svensk tradition), men best man brukar nog vanligen vänta vid altaret. Tärnornas entré i dessa fall har jag ärligt talat ingen minnesbild av. Hittar ni en präst som godkänner brudöverlämning så får ni fråga henne/honom hur hon/han vill ha det.
  • Äldre 18 Jan 21:44
    J och J skrev 2011-01-18 15:25:56 följande:
    Hej jag undrar lite om vigsel med präst från annat land i kombo med borgerlig vigsel.

    Jag och min fästman ska gifta oss den 9 juli 2011.
    Jag har en familjevän som är amerikan och pastor. Hemskt gärna skulle jag vilja att han vigde oss. Eller åtminstone höll i ceremonin. Han har ju inte svensk vigselrätt så därför tänkte vi kanske man kunde kombinera med en borgerlig vigsel så att man får det lagligt.

    Skulle det gå att ha en vigselceremoni som vanligt (utomhus i vårat fall) och sedan strax därefter ha en borgerlig vigselförättare? Vi kommer att fota oss efter vigseln och tänkte att man kunde göra det då. en kort version. vittnen är då fotograf och assistent.

    Alternativet är ju att ha en svensk präst/pastor som tar den lagliga biten.
    vad är egentligen den lagliga biten? är det hela löftena?
    eller att man förklarar som gifta makar?


    jagochminfina.blogg.se fråga mig om anvnamn och lösen
    Den lagliga biten är frågorna, löftena och tillkännagivandet.

    Det låter väl inte omöjligt att låta er vän hålla en gudstjänst utan de lagliga bitarna och därefter (eller före!) ha en borgerlig vigsel.
  • Äldre 19 Jan 19:38
    passionsblomman skrev 2011-01-19 19:10:04 följande:

    Här bara måste ju ni präster ta och reda ut lite begrepp:


     


    www.brollopstorget.se/Forum-1-12/m3892783-5.h...


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
    Jag var inne och kikade i tråden, men samtalsklimatet var sådant att jag suckade och bestämde mig för att inte ens FÖRSÖKA förklara...
  • Äldre 19 Jan 20:19
    363 skrev 2011-01-19 19:45:13 följande:
    Men visst måste inte en en vigsel innehålla även en gudstjänst eller är jag helt ute och cyklar.
     Utan det är mer själva den formella texten i tager du..som måste följas.
    Eller är det så att man måste ha en gudstjänt+ ett visst antal psalmer för att det ska bli giltigt eller har brudparet och prästen/pastorn möjlighet att själva utforma vigseln?
    Skiljer det sej isf mellan de olika kyrkorna?
    Mvh/363
    En kyrklig vigsel är en gudstjänst, med ett ritual som ska följas. Bland annat ingår två psalmer, bibelläsning och böner.
  • Äldre 20 Jan 15:19
    363 skrev 2011-01-20 09:07:06 följande:
    Förlåt gudtjänst kanske var fel ord visste inte att 2 psalmer, bibelläsning och böner var ett krav för att få giftemålet juridiskt bindande. Trodde det var mer fritt att komma överens om med pastor/prästen men tack för rättningen.
    Alltså, vi måste skilja på äpplen och päron! Självklart kan man ha en juridiskt giltig vigsel utan psalmer, böner och bibelläsning. Det är då en borgerlig vigsel. Vill man däremot vigas i kyrkan så är den kyrkliga vigseln alltså en gudstjänst, och då ingår allt det ovan nämnda.
  • Äldre 20 Jan 15:28
    Tittski skrev 2011-01-20 09:18:51 följande:
    Vi ska gifta oss den 4/6 på High Caparral då det är Bike Meet där då.

    Jag undrar ett par saker bara.

    Får man välja egen ingångs musik och musik man går ut till?

    Sen läste jag att man måste ha minst två psalmer, men ok 2 låtar men måste de va just psalmer? 

    Vi vill inte ha någon lång vigsel, vi vill ha den så enkel och kort som möjligt, vad måste så att säga va med i en vigsel och hur långtid tar de ca? 
    Vet inte om detta är något slags "drive in-vigsel"? Det anordnas sådana ibland på olika platser i Sverige. I de fallen tror jag att man drar ner ritualet till ett minimum, kanske ingår inte två psalmer i dessa vigslar. Men är det en vanlig vigsel så handlar det alltså om två psalmer, bibelläsning och böner. Dessutom måste ju de lagliga delarna vara med, dvs frågorna, löftena och tillkännagivandet. 
  • Äldre 20 Jan 17:41
    363 skrev 2011-01-20 16:33:12 följande:
    Så prästen/pastorn kan inte ändra på detta för då blir inte äktenskapet giltigt?
    Man kan inte ha en vigsel i kyrkan utan det jag nämnt, det har som sagt ingenting med juridiken att göra. Om prästen ändrar på det begår han/hon tjänstefel.
    Man kan laga pannkaka utan ägg och mjöl, det kanske går att äta ändå men pannkaka kan det knappast kallas...
  • Äldre 20 Jan 19:12
    363 skrev 2011-01-20 18:12:49 följande:
    TACK äntligen fick jag svaret på min fråga, de begår tjänstefel om de inte har med det du tidigare skrivit.
    Javisst, rent kyrkligt. Inte juridiskt, staten bryr sig förstås inte om huruvida det sjungs psalmer eller ej vid de vigslar Svenska kyrkan utför.
  • Äldre 21 Jan 05:13
    Jeez skrev 2011-01-20 23:24:12 följande:
    Det är iofs en sanning med modifikation. Eftersom vi har vigselrätt enkom om vi följer kyrkans vigselordning. Vi intygar ju att vigseln gått till på rätt sätt, enligt gällande regelverk där det inkluderas. Men staten skulle kanske inte lägga sig i vid en ny kyrklig vigselordning och i den bemärkelsen "bry sig"-
    Jag har svårt att tro att staten skulle säga "Nähä, det är inte obligatoriskt med två psalmer längre, då drar vi tillbaka vigselrätten" Det är ju som jag ser det främst en kyrklig angelägenhet, och där är det alldeles tydligt att man inte kan ha en vigsel i kyrkan utan de obligatoriska momenten. Kyrkan är ett trossamfund och ingen vigselfabrik, skulle man lite tillspetsat kunna uttrycka det.
Svar på tråden Fråga prästerna 14