• Äldre 10 Jan 19:33
    416962 visningar
    1582 svar
    1582
    416962

    Fråga prästerna 14

    M Berg skrev 2011-01-10 17:28:23 följande:
    hej. kan man önska låtar som de spelar när vi går ut ur kyrkan? vi har en liten speciell låt för oss som kanske inte passar i kyrkan m text men gärna på orgel.
    Javisst, det går bra att önska, sedan säger prästen och musikern ja eller nej.
  • Äldre 10 Jan 22:01
    wiicky skrev 2011-01-10 21:37:57 följande:
    Sant, men jag vill komma ifrån tanken om att ett litet bröllop är borgerligt och ett stort är i kyrkan. :)
    Där är vi helt överens!
  • Äldre 11 Jan 05:25
    Biscuit skrev 2011-01-10 23:15:40 följande:
    Här kommer ett par nybörjarfrågor;

    Kanske är detta något man ska veta men hur är en "standard" vigsel i kyrkan uppbygd? Tänker på ordningen med psalmer, böner osv och hur lång tid brukar det ta?

    Måste brudparet knäböja?

    Och till sist, såg kommentaren ang musik, vilka är troliga skäl till att prästen/kantorn nekar val av låtar/sånger? Tror inte vi ligger i riskzonen men det är ändå intressant att veta.

    Tack för bra tråd.
     
    En standardvigsel, med de obligatoriska två psalmerna men utan extrainslag som diktläsning eller solosånger, hamnar väl på runt 30 minuter. Det ingår två bibeltexter och ett par böner, se i övrigt  ritualet som BlackWingedAngel länkat till.

    Brudparet förväntas knäböja vid förbönen, såvida man inte har medicinska skäl att avstå.

    Skälen till att präst eller musiker (det må vara kantor eller organist) säger nej till viss musik är dels om det är musik som är olämplig i kyrkan, dels om det är något som musikern rent tekniskt inte anser sig kunna spela, som är svårt att hitta noter till o.s.v.
  • Äldre 11 Jan 05:26
    cityalven skrev 2011-01-10 23:56:35 följande:
    när jag tänker på borglig vigsel med välsignelseakt så tänker jag att det kan användas utav folk som inte känner att de har samma rätt och tillträde till kyrkan som andra människor, den gruppen jag framför allt tänker på då är homosexuella.
    Fast det är väl knappast aktuellt längre sedan även samkönade par är välkomna att gifta sig i kyrkan?
  • Äldre 11 Jan 12:44

    Jag vill rätta en uppgift i trådstarten som blivit inaktuell. Tidigare kunde en enskild präst som engagerades för att utföra, exempelvis, en vigsel på sin fritid, ta ut reseersättning och ersättning för förarbetet från brudparet. Det är inte längre tillåtet. Inga pengar till prästen alltså!

  • Äldre 11 Jan 16:38
    Nali skrev 2011-01-11 15:05:39 följande:
    Vet inte om det kändes så för mig, vigdes borgerligt, första gången och när vi sen ville göra det i kyrkan så var det en välsignelse och liksom inte en vigsel eftersom vi rent juridiskt redan var gifta.

    När jag gifte mig med min nuvarande man behövde vi heller inte knäböja och behövde inte sjukintyg
    Nej, självklart är inte en välsignelse en vigsel. Vid en välsignelse utelämnas ju frågor, löften och tillkännagivande.
    När det gäller knäböjande kan jag bara skriva vad som gäller, att en del präster gör undantag från detta är jag medveten om.
  • Äldre 11 Jan 16:41
    Syrinx skrev 2011-01-11 13:45:16 följande:
    Jag har en liten fundering med anledning av min systers stundande bröllop. De vill gifta sig i en svenskkyrklig kyrka, men ha en frikyrkopastor, då de båda tillhör den kyrkan.
    Är det alltid okej för Svenska Kyrkan om brudpar vill gifta sig där men ha en "egen" förrättare från ett annat samfund, må det vara frikyrkosamfund eller katolska kyrkan? 
    Alla kyrkosamfund, även Svenska kyrkan,  är ju frikyrkor nuförtiden
    Men som svar på frågan: Jag vet förstås inte vilken policy som finns i varje enskild församling, men rent generellt skulle jag gissa att de flesta säger ja till detta.
  • Äldre 13 Jan 12:24
    EhjärtaE skrev 2011-01-13 12:00:18 följande:
    Hej! Vi håller på och bokar kyrka nu och det strular lite med datum och så. Nu har vi hittat ett datum som är ledigt men då är det så att kyrkans kantor är borta. Är det så att man kan skaffa en egen kantor som tillåts att spela på kyrkans orgel? Eller får man inte det så det bara blir vanligt piano i så fall?
    Det borde inte vara något problem att ta med sig en egen musiker. Men jag blir lite förvånad över att inte församlingen ordnar en vikarierande musiker, om de nu bokar in vigslar under den ordinarie musikerns frånvaro!
  • Äldre 14 Jan 12:27
    KhiraLii skrev 2011-01-14 11:31:45 följande:
    Hej,

    Jag har en undran om det är vanligt att det hålls ortodoxa vigslar i svenska kyrkans kyrkorum? Jag har fått ett snabbt mailsvar från min församling att de inte har några problem att "låna ut" kyrkan mot en avgift men jag är mer ute efter om det verkar vara vanligt att ortodoxa präster ställer upp på detta så att säga. Jag har försökt hitta information om ortodoxa kyrkor men det finns inga lättillgängliga för oss. I vårt fall tillhör jag svenska kyrkan och mannen serbisk-ortodoxa. Det enda jag har kunnat hitta här tidigare på bröllopstorget är följande citat:

    "Jag har fått uppfattningen att ortodoxa präster inte bryr sig om att viga i annan kyrka än deras egen."

    Vilket man kan tolka åt båda hållen, dvs villiga/ovilliga att göra det.

    Jag försöker luska lite själv innan jag lovar för mycket då hans familj skulle bli överlyckliga om vi valde en ortodox ceremoni men mycket av informationen på nätet är på kyrilliska osv.

    Jag förstår om det inte är ert område men ni kanske har varit med om att kyrkan lånats ut eller aldrig hört talas om det vilket skulle gemig lite ledtrådar i alla fall.
    Tyvärr kan jag inte hjälpa till särskilt mycket. Jag har hört talas om att det förekommer men har själv inte varit med om det. Kanske någon av de övriga prästerna här på sidan vet bättre besked?
  • Äldre 16 Jan 06:57
    Krystal skrev 2011-01-16 01:44:32 följande:
    En liten konstig fråga kanske, men jag undrar om det är så att bara du är prästvigd (protestantisk, katolsk, frikyrkelig eller vad det nu finns för "sorters" präster) så har du vigselrätt? (så ingen kan komma flera år senare och säga "Nä, men han/hon ni hade var ingen riktig präst så eran vigsel för 17 år sedan var inte gilltig..... tyvärr")  
    Finns det någon typ av präst från något trossamfund som inte har det i Sverige?
    Tidigare hade man automatiskt vigselrätt om man var präst i Svenska kyrkan, nu har Svenska kyrkan vigselrätt och ansöker om vigselrätt för varje enskild präst. En formalitet, men det har kommit fram fall där man glömt att söka vigselrätt för pensionerade präster, och de vigslar de hållit har alltså varit ogiltiga. Detta rör sig dock om ett litet fåtal. Det finns också en handfull präster i Svenska kyrkan som själva har ansökt om att få slippa vigselrätten, och fått det godkänt. Dessa präster åtar sig förstås inte vigslar, så några missförstånd kommer inte att uppstå beträffande dem. Tumregeln är absolut att en präst i Svenska kyrkan har vigselrätt.
    Jag vet på rak arm inte vilka andra trossamfund som har vigselrätt i Sverige.
Svar på tråden Fråga prästerna 14