Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
  • Kjell Präst

    Fråga prästerna 14

    jimmyojennifer skrev 2012-05-22 11:48:32 följande:
    Hej,

    Både min karl och jag är lite tokiga i Disneyfilmer, framförallt Lejon kungen. Vi funderade på att gå ut ur kyrkan till en värld full av liv. Är det något som skulle vara möjligt?
    Texten är så himla härlig och det är ju egentligen inte helt opassande i sammanhanget "I en värld full av liv, allt förenas här, som en cirkel sluts av kärlekens kraft"

    Skulle det vara tillåtet att spela det i kyrkan? Glad
    Sången i sig är inga problem, inget som motsäger det kristna budskapet. Det enda som kan sätta stopp är det rent praktiska: Har ni tänkt ha den på CD? För i så fall handlar det om huruvida kyrkan tillåter CD-musik, och om det finns högtalaranläggning i kyrkan. Har ni tänkt ha den på orgel så handlar det om huruvida musikern anser sig kunna spela den och om det finns lättåtkomliga noter.
  • Kjell Präst
    JSLO skrev 2012-05-30 15:05:12 följande:
    Kan man gifta sig i vilka kläder som helst i kyrkan eller finns det en viss klädkod som gäller där?
    Det finns ingen speciell och generell klädkod för kyrkan, däremot bör man ju enligt etiketten inte vara för urringad, ha för kort kjol etc. Enligt etiketten ska man inte heller ha bara axlar. Allt det här är förstås av respekt för kyrkorummet. Personligen tycker jag att "hel och ren" är den bästa klädkoden i kyrkan De bara axlarna tror jag inte många präster bryr sig om nuförtiden.
  • Kjell Präst

    Församlingen har ingen skyldighet att byta ut musikern, kan man däremot själv ordna musiker så går det bra att byta

  • Kjell Präst
    Hipo1 skrev 2012-05-30 20:57:18 följande:
    Hur gör man med ringarna då mannen inte ska en vigselring utan bara behålla sin förlovningsring; har han den på sig då man går in i kyrkan och då prästen ber om ringen/ringarna (som det står i beskrivning av vigselakt) lämnar man bara fram brudens vigselring eller ska mannen ta av sig förlovningsringen innan man går in och den överlämnas tillsammans med brudens vigselring?
    Egentligen är väl tanken att man bara lämnar fram brudens vigselring när nu inte båda ska ha vigselringar - men ibland väljer paret att lämna fram både brudens vigselring och mannens förlovningsring.
  • Kjell Präst
    Lilique skrev 2012-05-31 15:12:05 följande:
    Är ordningen i vigselprogrammet alltid densamma (om man nu inte ska ha egna saker som solosånger och dikter utan "bara" bibeltexter och två psalmer)?
    Ja, man följer samma ordning. Det finns några alternativa moment, där brudparet själva väljer vilket alternativ man använder - men, som sagt, i stort sett blir det likadant.
  • Kjell Präst
    2 0 1 2 skrev 2012-05-31 17:03:12 följande:
    Gäller detta även i privatdrivna kapell med inhyrda "semesterpräster"? Vi betalar 3300 kronor för att få gifta oss på "vårt" ställe och det känns som att vi borde ha lite mera utrymme att säga till om saker iom att det är privat?
    Nej,det är ingen skillnad. En präst i Svenska kyrkan har att följa Svenska kyrkans ordning för vigselgudstjänst. Att man har betalat hyra för kapellet betyder inte att man kan ändra på vigselodningen. Några privata vigslar finns inte, är det en präst som viger är vigseln kyrklig och ska följa ordningen.
  • Kjell Präst

    Enligt kyrkohandboken ska det vara minst två psalmer. Den präst som ändrar på det gör alltså fel. Gifter man sig i kyrkan följer man ordningen för vigselgudstjänst och kan alltså inte göra precis som man vill. Men jag har personligen aldrig varit med om en stel och tråkig kyrklig vigsel, vare sig som präst eller gäst. Man kan få det personligt, ljust och glatt även om man följer ordningen.

  • Kjell Präst

    Jag kan egentligen bara instämma med Chicita. Ingen annan än er vigselpräst kan svara på frågan. Hade jag fått den hade jag nog velat resonera ordentligt om idén. Hade ni velat dansa in i kyrkan a´ la´ Youtube hade jag sagt nej, men din idé skulle eventuellt kunna fungera.

Svar på tråden Fråga prästerna 14