• Äldre 28 Mar 10:37
  420203 visningar
  1582 svar
  1582
  420203

  Fråga prästerna 14

  mimi00 skrev 2012-03-28 09:15:25 följande:
  Jag har en fråga till svenska kyrkan :) Min fästman är ortodox-serb. Vi väljer svenska kyrkan då ortodoxa är väldigt hårda när det gäller vissa regler. Hur är svenska kyrkan? kan man blanda lite traditioner själv som man vill?
  exempelvis läsa en värs på serbiska? överlämningen? hmm vet inte riktigt vad mer det kan vara men hur hårda är svenska kyrkan på traditioner?  
  Det finns en ordning för vigselgudstjänst i Svenska kyrkan, och den ska följas. Man får alltså inte välja bort moment som man inte tycker är bra eller trevliga. Exempelvis ingår två psalmer, böner och läsning av bibeltexter, Däremot kan man i viss utsträckning få lägga till saker, själv har jag exempelvis haft en vigsel där bruden i ceremonin ville ge brudgummen en klocka som påminnelse att han från och med den stunden skulle komma hem i tid på kvällarna Enligt bruden var detta sed i hennes kultur. Det är alltid den tjänstgörande prästen som avgör vad som är okay och vad som inte är det, och detta gäller även brudöverlämning. Eftersom det inte är en svensk tradition säger många präster nej till detta, andra kan tycka att det är okay. Så den ende/a som egentligen kan svara helt och hållet på frågan är den vigselpräst ni ska ha.
 • Äldre 28 Mar 11:23
  sabz skrev 2012-03-28 11:20:11 följande:
  Hej

  Hur är det med kyrkans musiker? Vi skulle behöva någon som spelar gitarr medans en av våra gäster ska sjunga men ingen av våra gäster spelar gitarr. Brukar det finnas någon i församlingen som ställer upp på sådant eller är det bara orgel/piano som gäller?
  Hej!
  Normalt är gitarrister ingenting som kyrkan ställer upp med, det man har är en kyrkomusiker som är kantor eller organist och som spelar orgel eller piano, som du själv skrev.
 • Äldre 29 Mar 04:37
  lovef skrev 2012-03-28 22:54:42 följande:
  Hej,

  Vi fick vår bokningsbekräftelse för vigseln i början av januari. I där stod det att det skulle skickas ett PM ang. vigsel till oss i mitten av februari men det har tyvärr inte kommit något än.. (vi gifter oss 30/6)
  Vad för pm är det som skickas? Själva upplägget av vigseln? Skickas det? Går det inte igenom tillsammans när man träffas?

  Mvh

  Hej!


  Jag vet faktiskt inte vad det är man syftar på. Har ni fått er bokningsbekräftelse, vilken normalt så vitt jag vet också brukar innehålla namnet på den präst som ska viga er, så är det väl inte så mycket mer man kan skicka. Genomgången av vigseln görs, som du själv anar, när ni träffar prästen. Ring församlingen och fråga!

 • Äldre 29 Mar 13:43
  Luna12 skrev 2012-03-29 13:36:40 följande:

  Jag undrar vad den absolut kortaste tiden man kan avklara vigseln på är? Om man tar bort allt man får ta bort och snabbar på lite. Börjar nämligen oroa mig lite då jag kommer vara höggravid vid bröllopet och jag har redan problem med yrsel och fixar inte att stå upp någon längre stund utan att vara påväg att svimma. Vill inte direkt svimma där framme i kyrkan..
  Sen den delen där brudparet ska knäböja, kan man ta bort det? För går jag ner på knä så kommer jag liksom inte upp igen med min stora mage..


  En vigsel som enbart följer handboken, och alltså inte har extramoment som solosånger eller diktläsningar, men däremot innehåller de obligatoriska delarna som det juridiska, böner, bibeltexter och två psalmer, bör i alla fall inte ta längre tid än en halvtimme, och blir förmodligen kortare än så. Det finns egentligen inget moment som tar särskilt lång tid, det ingår ju normalt ett vigseltal från prästen, men om han/hon får veta omständigheterna så kan han/hon säkert göra det mycket kort.
  När det gäller brudparets knäböjande så äger det rum under förbönen. Har man medicinska skäl - vilket du ju har - så är det säkerligen inga problem att avstå detta.
 • Äldre 29 Mar 13:56
  Bride2Be12 skrev 2012-03-29 13:52:52 följande:
  Hej,

  Jag undrar om det är möjligt att hålla vigseln på engelska?
  Ja, det är möjligt. Den kyrkohandbok som prästen använder, och där ordningen för vigsel står, finns översatt till flera andra språk, däribland engelska.
 • Äldre 29 Mar 13:58
  Legally Blonde skrev 2012-03-29 13:55:11 följande:

  Hej,


  Jag har en liknande fråga. Jag och min blivande skulle gärna vilja att en av psalmerna sjungs på engelska. Brukar detta vara okej?


  Jag säger alltid att psalmerna ska finnas i psalmboken för att vara giltiga. Där finns inga psalmer på engelska (däremot psalmer översatta från eneglskan, och pslamer på andra nordiska språk). Men jag vet att flera av mina kolleger har svarat här på sidorna att de har haft vigslar med psalmer på engelska. Så jag gissar att det kan fungera om prästen och musikern är med på det.
 • Äldre 25 Apr 07:42

  Hej hopp! Ni har väl inte glömt att den här tråden finns om ni vill fråga saker om den kyrkliga vigseln?

 • Äldre 25 Apr 08:02

  Klockorna ringer i början, och ofta också i slutet, av gudstjänsten.

 • Äldre 28 Apr 05:52
  paet skrev 2012-04-27 23:19:01 följande:
  Hej!

  Vi ska gifta oss den 28/7 och den 30/7 går hindersprövningen ut. Inte gör väl det något i med att vi blir vidga innan det datumet? Jag gjorde bara som prästen sa att skicka det som tidigast den 28/3, dvs 4 månader innan. Kom och tänka på i fall jag måste fixa ett nytt? I med att det inte kommer hinna komma in till skatteverket innan den 30e? Men det kanske inte spelar nån roll?

  Hej!


  Ingen fara, det är vigseldatumet som gäller. Och då har ni ju giltig hindersprövning.

 • Äldre 29 Apr 23:00
  Guanaca skrev 2012-04-29 22:00:40 följande:
  Ett par frågor om medlemskap: Hur snart efter att man blivit medlem i svenska kyrkan får man vigas där? För att döpa sina barn i svenska kyrkan, måste den ena eller båda föräldrarna vara medlemmar?
  Så fort man är medlem får man vigas kostnadsfritt i kyrkan. Föräldrarna behöver inte vara medlemmar i kyrkan för att barnet ska få döpas där.
Svar på tråden Fråga prästerna 14