Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
 • Kjell Präst

  Fråga prästerna 14

   


  Sarastiko skrev 2010-11-27 20:59:54 följande:
  Jag har lite frågor angående utgångsmusik. Vi vill ha walk of life som Dire Straits har gjort, men vi vill gärna att kantorn spelar den.. Vad säger kyrkan om det? får man ha en sån låt? =)

  Jag känner inte alls till den låten. Generellt kan jag säga att det absolut inte måste vara "kyrklig" musik som används (vad nu det är). Kraven är egentligen bara två:
  Musikern (må vara kantor eller organist) måste anse sig gå i land med att spela den, och den får inte innehålla texter som kan anses stötande i kyrkorummet/mot det kristna budskapet. Uppfyller låten dessa krav så går det säkert utmärkt att ha med den.

 • Kjell Präst

   


  Sarastiko skrev 2010-11-27 22:22:24 följande:
  jag tror nog du känner igen den när du hör den =)
  Jag kände i alla fall inledningsslingan. Men annars är jag mannen som en gång blev kallad "En 200 år gammal robot" i ett Internetforum och sällan lyssnar på musik som är inspelad senare än 1940...
 • Kjell Präst

   


  Sebastiána skrev 2010-11-29 08:39:46 följande:
  Den här frågan har säkert ställts innan: har alla präster vigselrätt? När min syster gifte sig fick de en präst som tydligen inte vigt någon innan utan mest sysslat med begravningar.

  I normalfallet har alla präster i Svenska kyrkan vigselrätt. I maj 2010 förändrades ordninegn något, så att Svenska kyrkan som trossamfund har vigselrätt, men sedan måste ansöka om vigselrätt för varje präst separat. Ett sådant tillstånd/vigselrätt utfärdas av Kammarkollegiet. Det har hänt under den senaste tiden att man har glömt att ansöka om vigselrätt för några pensionerade präster. Några enstaka präster har också begärt av Kammarkollegiet att bli fråntagna sin vigselrätt. Men, som sagt, i normalfallet har alla präster i SvK vigselrätt. Att man sedan inte sysslar så mycket med vigslar är en annan sak. Jag själv har också enormt många fler begravningar (och även dop) än vigslar.

 • Kjell Präst

   


  Lissie84 skrev 2010-12-04 14:22:40 följande:
  Hej prästerna!  Sen riksdagen klubbade igenom reformerna av grundlagarna har jag funderat på det här med brudöverlämning. Då det nu står i lagen att man ska bidra till ett mer mångkulturellt samhälle kan man som präst då neka till brudöverlämning men anledningen av att det inte är svenskkyrklig tradition?  Väldigt nyfiken på hur ni ser på saken.

  Ja då, man kan som präst neka till brudöverlämning. Vigseln är en kyrklig ritual som följer kyrkans egen handbok. Prästen, inte riksdagen, är den som har sista ordet när det gäller gudstjänstens utformning. Det är för övrigt tveksamt om det kan kallas att bidra till ett mångkulturellt samhälle att tillåta brudöverlämning.

 • Kjell Präst

   


  Matilda Bäcker skrev 2010-12-04 22:42:13 följande:
    Är det vanligt att präster nekar till brudöverlämning? Jag vill nämligen ha det på mitt bröllop eftersom jag tycker det är en fin tradition.

  Jag vet inte hur vanligt det är, faktiskt. Själv är jag emot, och de flesta präster i min närhet också - men sedan är det förstås så att man väljer sina strider...

 • Kjell Präst

   


  ROZENMANZ skrev 2010-12-04 22:31:05 följande:
  HEJ IGEN!   TACK FÖR DITT SVAR!   Jag har lite frågor till: Jag skulle gärna! vilja ha nattvard, men min blivande är inte inskriven i kyrkan,och inte hanns familj med. Får de delta? Eller kan de "hoppa över det" om de inte får eller vill delta? Sen skulle jag vilja hedra mina far & mor föräldrar som inte kan närvara på Bröllopet/Vigseln pga. att de är döda. Hur kan man göra det fint utan, att det blir för mycket sorg inblandad i ensådan glädjestund som vigsel ändå är. Jag är troende & Konfirmerad. Men har aldrig varit på Bröllop. Därför frågar jag så mycket. TACK IGEN!

  Nu svarar jag istället...
  Nattvard vid vigsel är väldigt ovanligt, men går utmärkt. För att man ska få delta i nattvardsgången krävs att man är döpt, kyrkotillhörighet spelar däremot ingen roll.
  Den som inte vill delta i nattvardsgången stannar helt enkelt kvar i sin bänk när de övriga går fram.
  Jag har aldrig varit med om att hedra någon avliden i en vigsel, men jag har läst om det. Exempelvis kan man tända ett ljus vid något tillfälle i gudstjänsten, kanske i början.

 • Kjell Präst

   


  Moster Stina skrev 2010-12-06 07:21:11 följande:
  Hej prästerna. Nu har det dykt upp en debattskapande tråd...igen...?-En som skriver om sitt kommande nudistbröllop.Jag är MYCKETS skeptisk till att några försmlingar överhuvudtaget skulle tillåta nakna brudpar och gäster.(det var en som påstod att olika församlingar kan välja lite som de vill)Har ni präster hört talas om KYRKLIGA nudistbröllop?

  Hej!

  Nej, jag har inte hört talas om detta. I kyrkorummet skulle jag självklart inte tillåta nakna brudpar eller gäster. Har svårt att se att någon församling skulle tillåta detta. Möjligen skulle man väl i så fall kunna tänka sig en kyrklig vigsel utomhus, om man hittar någon präst som är med på det...

 • Kjell Präst
  Bröllop201187 skrev 2010-12-08 11:32:11 följande:

  Jag behöver lite hjälp med psalm förslag för bröllop.
  Bröllopet är den 30 Juli nästa år!


  Kanske någon av sommarpsalmerna? 30 juli är det kanske lite för sent att sjunga 199 "Den blomstertid nu kommer" , men 200 "I denna ljuva sommartid" eller 201 "En vänlig grönskas rika dräkt" kan ju passa, de är ju också väldigt kända. Min favoritsommarpsalm är nr 752 "Över berg och dal". Den passar också. Och varför inte någon av vigselpsalmerna? Vana läsare av den här tråden vet att jag alltid rekommenderar nr 84 "Vi lyfter våra hjärtan" eller nr 411 "Gud har omsrog om vårt släkte".
 • Kjell Präst
  passionsblomman skrev 2010-12-09 22:28:50 följande:
  *kikar in i prästtråden så här i det lila forumets begynnelse...*

  Lila är väl lite "min" färg rent liturgiskt va? Passion alltså?
  Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  Fastan är lila/blå, liksom palmsöndagen. Passionstiden är delvis lila, delvis vit. Röd är den däremot inte.
Svar på tråden Fråga prästerna 14