Inlägg från: Soldemor |Visa alla inlägg
  • Soldemor

    Fråga prästerna 14

    Kjell Präst skrev 2011-05-12 11:02:33 följande:
    Musikval är inte alltid lätt, jag brukar ofta berätta om en av mina första begravningar som nyvigd präst, där de anhöriga ville ha "Fånt ja en körv så höppe ja i älva" på CD efter defileringen. Jag lyckades avstyra detta...
  • Soldemor
    Kjell Präst skrev 2011-05-12 12:28:57 följande:
    Hahahahahaha... nej då, riktigt så makabert var det inte En organistvän föreslog för övrigt ofta att vi skulle spela "Gubben i lådan, vad har du för dig" på begravningar...
       
  • Soldemor

    Midsommardag: Två frilufts (ha ha, rått skratt!) gudstjänster


    Söndag efter midsommar: Festmässa m anledning av att en av våra kyrkor har 250-årsjubileum. Vår förra biskop kommer och skall predika.

  • Soldemor
    Blivande präst skrev 2011-08-02 09:48:00 följande:
    En del av oss, präster som lekmän, är mindre förtjusta i friluftsgudstjänster (som en utomhusvigsel är)...
    Se www.facebook.com/group.php?gid=10000526414 ;)

    Men som sagt, så finns det präster som inte "gör" utomhusvigslar av olika skäl. Dessa brukar dessutom ligga ganska långt ifrån kyrkan och "krockar" därmed med övriga gudstjänstskemat (om det alltså finns fler gudstjänster).

    Sen är det ju värt att tänka på att vigseln i princip ser likadan ut oavsett var den firas, det ska sjungas och bes oavsett!
    Jag är säkert sent ute men kan inte låta bli att svara ändå:

    I sommar har vi haft flera st dop och viglsar utomhus, vissa hemma i trädgårdar vid dammar el liknande. Visst, det finns en tanke i, att kunna återvända till platsen där man hade sin vigsel el dop, för att minnas och kanske fira. Flyttar man från ett hus, kanske detta inte går, lättare om man har en vigsel vid en strand el liknande. Men i slutändan måste det ändå vara själva handlingen som är viktigast, att man vill lyfta fram sitt barn inför Gud, få sitt äktenskap välsignat och säga sina löften inför Gud. Och det dröjde ju ett bra tag innan de första kyrkorna byggdes, men folk vigdes ju ändå, och Jesus och Johannes döpte i Jordanfloden!
  • Soldemor
    Kjell Präst skrev 2011-08-11 14:06:54 följande:
    Hej alla! Efter mycket funderande fram och tillbaka har jag bestämt mig för att till slut tacka ja till att bli en av Bröllopstorgets nya experter. Detta trots att jag är öppet kritisk till en hel del som har med expertforumet (och även en del annat på BT) att göra. Det innebär bland annat att jag kommer att krypa fram ur min anonymitet. Min avsikt är dock att fortsätta skriva även i den här tråden. Experttrådarna är som bekant låsta för andra än frågaren och experten, och jag kommer säkerligen att få frågor som behöver diskuteras. Då kommer jag att hänvisa till den här tråden för att få andras synpunkter, inte minst mina kollegers - vi präster har ju inte precis samma syn på allting, eller samma erfarenheter. Det är min förhoppning att det här ska bli en bra lösning!
    Bra! Heja kollega Kjell!
  • Soldemor
    Kjell Präst skrev 2011-08-15 10:55:44 följande:
    Det är jag inte heller övertygad om - att Gud är en man, alltså. Snarare är jag övertygad om att Gud inte är en man. Inte en kvinna heller. Därför benämner jag aldrig Gud "Han" eller "Hon" utan "Gud" (utom när jag läser bibeltexter förstås)
    Man kan läsa Gud istället för han och Herre i bibeltexterna också...
  • Soldemor
    Kjell Präst skrev 2011-09-19 04:21:07 följande:
    Den här frågan fick jag i "Experttråden":

    Vi ska gifta oss utomlands i maj och vill välsignas i en svensk kyrka i juli. Vi hade tänkt gifta oss igen, men har förstått det inte är tillåtet. Vi kommer inte att ha ett vigselbevis vid tillfället, eftersom det kommer fram efter circa 6 månader och vigseln kommer därmed att inte vara registerad i Sverige. Kan vi få en välsignelse ändå? Vi stressar mycket över det här och vet inte hur vi ska reda ut det hela. Hjälp!

    Jag svarade så här:

    Jag ska vara ärlig och säga att jag faktiskt inte vet säkert, men resonerar så här: Välsignelsen i kyrkan är, till skillnad från vigseln, ingen juridisk handling, den "förpliktigar" så att säga inte till någonting. Jag kan därför tänka mig att det är möjligt att få en välsignelse trots att ni inte har något vigselbevis - strängt taget kan man ju alltid få Guds välsignelse i kyrkan, så varför inte över ett ingånget äktenskap trots att inget vigselbevis finns?

    Vet någon av mina kolleger - eller någon annan här på BT - säkrare besked än jag?


    Helt korrekt svarat, tycker jag!
  • Soldemor
    Kjell Präst skrev 2011-09-21 11:08:59 följande:
    Fast där går en gräns för mig - jag ändrar inte i Bibeltexten. Däremot, med viss förtjusning, då och då  i handbokstexten
    Ja där finns visst att ändra på...

    Förresten, helt ot, du som har katt: Min lilla padda blev IP i söndags!
Svar på tråden Fråga prästerna 14