Inlägg från: Aniara4 |Visa alla inlägg
  • Aniara4

    Fråga prästerna 14

    Jo, nu har jag en psalmfråga!

    Jag tycker mycket om Franciskus solsång, men inte den melodin som är i psalmboken. Räknas det fortfarande som en psalm om man sjunger den på en annan melodi?

  • Aniara4
    Kjell Präst skrev 2011-02-23 20:33:59 följande:
    Den är bara möjlig att välja bort om det gäller vigsel mellan ett par av samma kön.
    Orättvist tycker jag! Flört

    Bara för att jag råkar ha den läggningen att vad jag helst vill är att leva i en livslång, monogam, heterosexuell relation med en man som dessutom råkar vara lite äldre, lite längre, lite högre utbildad, och tjäna lite mer (ok, MYCKET mer) precis som normen vill att det ska vara, så betyder inte det att jag tycker att mitt sätt är Det Rätta Sättet och den enda acceptabla formen för relationer. Jag vill inte ha nån klapp på huvudet i vigselceremonin att vi är duktiga som älskar på rätt sätt och gör som man ska. Som jag ser det har vi bara haft tur som råkar passa in i normen, eftersom det besparar oss en massa besvär. (Eller så är vi hjärntvättade till att tro att det är vad vi vill! Förvånad)

    Det är delvis därför vi har valt en präst som jag känner, för att jag vet hur hon tänker i de här frågorna och att hon inte kommer att säga såna saker om det går att undvika. Men just den här texten verkar inte gå att undvika, så det är väl bara att tugga i sig, när vi nu har valt att ha en kyrklig vigsel.
  • Aniara4
    Binis11 skrev 2011-03-05 14:13:24 följande:
    En fråga om klädsel,
    Jag vet att man inte får ha bara axlar i kyrka men gäller det även bruden. Dom flesta brudklänningar verkar vara axelbandslösa, måste jag köpa till något att ha över axlarna då?
    Tidigare gånger när denna fråga kommit upp brukar svaret bli att präster i regel inte bryr sig så värst, men Magdalena Ribbing hävdar ändå med stor bestämdhet att det är dålig stil att inte vara ordentligt klädd i kyrkan. Så man får väl välja vem man vill lyssna på.
  • Aniara4
    TheD skrev 2011-04-01 15:51:39 följande:
    Det där vet vi alla att det inte stämmer och om det ska föreställa aprlskämt så var det dåligt.
    Jag tyckte det var roligt!

    Och tacksamt att skämta med stissiga bridezillas.
  • Aniara4
    sasssyy skrev 2011-04-14 21:40:27 följande:
    DÅ får pr'ästen sjunga själv helt enkelt...tycker det är konstigt att man håller så hårt på just detta, att man håller hårt på bibeltexter och allt som sägs - det är okej, men sånger som ingen kan känns väldigt underligt men låt gå. Inget att göra något åt Bara att se glad ut och låta sig underhållas hehe
    Igen, vill man inte ha en gudstjänst med allt som en sådan innefattar finns ju alltid alternativet med en borgerlig vigsel. I en gudstjänst ingår psalmer där församlingen sjunger med efter bästa förmåga. Så nej, det är inte bara att se glad ut och låta sig underhållas av prästen. Ber man att få en gudstjänst hållen för sig deltar man i den också.
  • Aniara4
    sasssyy skrev 2011-04-15 11:50:33 följande:
    Fast det är ju inte en gudstjänst utan en vigsel...
    Jo, det är det.

    En kyrklig vigsel (dvs en vigsel som förrättas av en präst och inte en borgerlig vigselförrättare, oavsett var den äger rum) är en vigselGUDSTJÄNST.

    Jag förstår att ni tycker om den här prästen och gärna vill bli vigda av honom, men han är en präst och inte en borgerlig vigselförrättare, och därför kan han bara utföra den sortens vigsel som är en gudstjänst, i enlighet med hans tro och övertygelse som jag tycker ni ska respektera även om ni inte delar den.

    Psalmerna är en gemensam lovsång och inte underhållning. Ingen kan tvinga er att sjunga med, men du måste förstå vad det är du väljer om du väljer att låta en präst hålla en vigselGUDSTJÄNST.
  • Aniara4
    sasssyy skrev 2011-04-15 11:53:13 följande:
    vi vill egentligen inte ha en kyrklig vigsel..
    Det har jag all förståelse för att inte alla vill ha, och då tycker jag inte man ska ha det heller!
  • Aniara4

    Det var väl rätt nyligen som det ändrades så att domare inte har vigselrätt, men däremot politiker. Vet inte riktigt hur de tänkte där... (och känner en domare som tycker det var lite tråkigt att bli fråntagen sin roligaste arbetsuppgift). Så jag vet inte hur svårt det är att få bli utsedd till vigselförrättare?

  • Aniara4
    Kjell Präst skrev 2011-05-12 11:02:33 följande:
    Musikval är inte alltid lätt, jag brukar ofta berätta om en av mina första begravningar som nyvigd präst, där de anhöriga ville ha "Fånt ja en körv så höppe ja i älva" på CD efter defileringen. Jag lyckades avstyra detta...
    Jag hoppas det inte var en person som hade drunknat?
  • Aniara4
    MrsT2011 skrev 2011-05-13 08:54:50 följande:
    Jag hade nog kallat dem bara för "värdar" eller möjligen "bröllopsvärdar" för att undvika sammanblandning med kyrkans anställda kyrkvärdar.
    Jag också. Titeln kyrkvärd är liksom upptagen, och det kan leda till förvirring om församlingen tror att ni förväntar er att det ska finnas kyrkvärdar där!
Svar på tråden Fråga prästerna 14