Inlägg från: Syrinx |Visa alla inlägg
  • Syrinx

    Fråga prästerna 14

    Melóra skrev 2011-05-13 10:12:38 följande:
    Ja, det är faktiskt så att vill man gifta sig i Svenska kyrkan så måste man ha minst två psalmer med i vigselcermonin som man väljer i samråd med sin präst; de har rätt att neka en vissa psalmer om de känner att de verkligen inte passar in på en vigsel (standard är tre psalmer, men man kan få välja bort en om man vill). Resten av musiken kan man välja själv.
    Står man inte inte ut med psalmer under vigseln, varför ska man då ens gifta sig i kyrkan? Den är inte till för att enbart vara en tjusig kuliss till någons vigsel, utan har ett budskap och är en helig, viktig plats för många, så lite respekt får man faktiskt ha för vad den står för.
    Man MÅSTE inte ha orgelmusik; hyr in en stråkkvartett eller några andra musiker istället, så kan de stå för både ingångs-och utgångsmusiken Glad
    Håller med om vartenda ord! 

    Mirjami - jag håller med flera av de andra skribenterna. Om du (och din blivande, eller?) tycker att det är så fruktansvärt med både psalmer och orgelmusik och inte ens lyckas ställa frågan på ett trevligt och respektfullt sätt, då finns det ett alternativ som heter borgerlig vigsel. 
  • Syrinx
    Aniara4 skrev 2011-05-17 11:45:35 följande:
    Praktiskt taget alla kvinnor hade då hatt, en del gräsliga och olämpliga för kyrkbruk, 
    Jag undrar just vilka hattar Ribbing tänker på då... hmmhmm...
  • Syrinx
    Aniara4 skrev 2011-05-18 12:40:41 följande:
    Mirjami gillade tydligen inte det här svaret eftersom hon ställt samma fråga till "experterna" där inte tråkiga präster och andra party poopers kan svara. Med tanke på hur usla svar "experterna" ger är det inte säkert att det blir samma svar där, men jag för min del skulle nog välja att lyssna på prästen som faktiskt VET vad som gäller, även om sanningen är bitter att tugga i sig ibland.
    Ja vad ska man säga. SUCK.
  • Syrinx
    In Wonderland skrev 2011-06-02 17:47:33 följande:
    Jag tycker det låter så hårt ändå att säga döden. Vår präst har gått med på att säga: tills hjärtat slutar slå. På något sätt tycker jag det känns mjukare.
    Tänk vad olika det kan vara! Jag tycker att det är så otroligt mycket känsla i orden "...tills döden skiljer oss åt" och skulle inte vilja byta ut dem mot något annat. För mig är det så mäktiga och starka ord, men inte hårda. 
    Huvudsaken är ju att formuleringen syftar till att man ska leva tillsammans hela livet, och det gör ju också er formulering! 
  • Syrinx
    Kjell Präst skrev 2011-06-02 22:55:56 följande:
    Jag håller inte med er präst, jag anser att det verkligen handlar om "död som i död". Man uttrycker ju en vilja att leva tillsammans så länge man lever. 
  • Syrinx
    TheD skrev 2011-06-03 14:48:03 följande:
    Runt jul? För mig hör den till begravning....... :)
    Härlig är jorden tycker jag kommer som psalm i alla sammanhang! Jag har sjungit den på påskafton, med höjning mellan varje vers, på jul, på både bröllop och begravningar, och dessutom på "fira in våren"-gudstjänster. Inte så ofta på dop däremot. 

    CiaLia -  jag tycker den passar jättefint till bröllop!
  • Syrinx

    Hej prästerna!

    Får man ha fyra psalmer? Får det plats i vigselritualen även om man har två solosånger också? Vi kan verkligen inte välja bort någon av de fyra psalmer vi gillar, så det skulle vara roligt om alla kunde komma med!

  • Syrinx
    Kjell Präst skrev 2011-06-13 16:52:32 följande:
    Ja, jag skulle säga att det går att ha fyra psalmer och två solosånger -  men där går nog gränsen.
    Hurra! Tack för hjälpen! Och jag lovar, fler sånger än så blir det inte
  • Syrinx
    Blueberry skrev 2011-08-22 09:36:57 följande:

    Det finns ett tillägg till (som dock stod inom parantes på den svenska verisionen.)


     


    Quia tuum est regnum, et potestas, et gloria i saecula. Översatt från Ty riket är ditt, och makten och härligheten, i evighet


     


    Kommer efter sed libers nos a Malo


    Ja vad bra att du hittade det, för det saknade jag när jag läste igenom Chicitas version. Fanns inte denna "slutklämmen" med från början, kanske? 
    Chicita, jag kan inte latin, men har sjungit mycket på latin och det verkar vara rätt och bra. Spännande att ni verkligen kör all in med medeltidsbröllopet! 
  • Syrinx

    Linster - Så fint och traditionellt med spelmän! Vad ska ni ha för musik? Jag tror definitivt inte att det finns en chans i världen att någon skulle uppfatta er vigsel som konsert om spelmännen går in tillsammans med er. 

    Vi gick in till orgel, men som utgångsmarsch hade min pappa, som är violinist och folkmusiker, skrivit en bröllopsmarsch till oss. (Innan någon nu ska påpeka att det minsann heter brudmarsch - ja, jag vet att det är vad det heter traditionellt, men min pappa valde att kalla den bröllopsmarsch för att den var lika mycket till oss båda. Fint tycker jag!) Hur som helst, han gick då efter brudföljet när vi gick ut och så fyllde gästerna på efter honom. Det blev väldigt fint. Men jag tror att det är lika vanligt med att spelmännen går före, på ett par meters håll förstås som du sa, så att man kan se brudparet. 

    Och som en liten parentes till Chicita - självklart blir man gift oavsett både det ena och det andra. Det behöver inte påpekas. Vi vill ju alla att våra bröllop ska bli så trevliga de kan, må de vara planerade till minsta detalj, lantliga, medeltida,  överdådiga, spontana eller enkla, vilket som passar oss, och då tycker jag inte att det är konstigt att man undrar över vad som är brukligt eller vad folk tycker är finast. 

  • Syrinx
    lmcl skrev 2014-05-27 19:46:03 följande:
    Tack! Jag har också lite svårt att förstå varför levande musik under vigseln skulle bli en konsert... Men det är olika det där. Vi kommer att ha Trollens brudmarsch in, och Brudmarsch från Delsbo när vi går ut. Det kommer att bli väldigt fint tror jag - den ena spelmannen är riksspelman, så han bör kunna få till det

    Vad fantastiskt fint med en egenskriven bröllopsmarsch - vilken enastående bröllopspresent! 
    Jättefina låtar, båda två! Med en riksspelman har ni nog garanterat snyggt och svängigt spel - härligt! Vet du förresten att Trollens brudmarsch gärna spelas för att hålla regn borta? Så har man iallafall sagt när jag har varit ute på spelmansstämmor och det har närmat sig regnmoln. Då kommer ni få sol!

    Nu blev jag bara lite förvirrad, har du två olika användarnamn eller är det din blivande som skrivit de andra inläggen ovan? 
  • Syrinx

    Chicita - Nu tycker jag det verkar som att det är du som läser in saker. Jag har varken sagt att du säger att man inte får fråga eller att du är dum och elak.

    Jag menar bara precis som jag skriver - att jag inte tycker att du behöver påpeka att man blir gift ändå. Det tror jag att de allra, allra flesta vet ändå. Man frågar väl, precis som jag skrev, för att man vill att det ska bli så bra som möjligt. Kommentarer i stil med "för oss blev det inte som vi tänkt, men vi blev minsann gifta ändå" och därmed avfärda frågan, tycker jag riskerar att förminska den som ställer en fråga. Det kanske kan vara något värt att ta med sig.

Svar på tråden Fråga prästerna 14