Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
  • Kjell Präst

    Fråga prästerna 14

    awarwen skrev 2011-05-16 14:29:34 följande:
    En liten fråga... när går prästen in i kyrkan? Går han in före mig och min blivande man eller efter?
    Har googlat och letat, men hittar inget svar. Tack på förhand! Skrattande
    Här gör vi präster olika. Jag går in sist i brudföljet, en del av min akolleger står redan framme vid altaret och så att säga "tar emot" brudföljet när det kommer. Det kanske finns de som går in först också men då tycker jag man lurar församlingen lite, det är ju inte prästen de har kommit för att se, utan brudparet
  • Kjell Präst
    saxomanix skrev 2011-05-16 14:32:02 följande:
    också en kort fråga:

    om man gifter sig i  kyrkan i Sverige, väljer man då också en "bröllopsvers" ("Trauspruch") (t.ex. Korinther 13.13)? Finns sånt ?


    Tack...


    Med risk för att jag kan ha missförstått frågan: Det ska läsas minst två bibelverser vid vigseln, den första ska vara Matt 19:4-6 (om det inte är en samkönad vigsel), den andra väljs bland flera olika, exempelvis just 1 Kor 13:4-7, 13.
  • Kjell Präst
    Binis11 skrev 2011-05-16 13:49:58 följande:
    Tack!

    Men det var inte många som räknas till vigselpsalmer, finns det verkligen inte fler som räknas till det?
    Under rubriken "Vigsel" i psalmboken hittar man psalmerna 82,83,84,85,410 och 411. Ytterligare en finns i "Psalmer i 2000-talet". Det är alltså de psalmer som uttryckligen och endast (typ) är till för vigsel. Sedan kan man förstås, som sagt, komplettera med en eller två mer "allmän/a" psalm/er.
  • Kjell Präst
    BlackWIngedAngel skrev 2011-05-16 18:27:17 följande:
    En fråga ang det där med samkönade äktenskap: 
    Vi är inte ett samkönat. Kan vi inte välja att ha den könsneutrala vigseln ändå? 
    Näpp!
  • Kjell Präst
    BlackWIngedAngel skrev 2011-05-17 00:09:38 följande:
    *hm* Okej. Där lärde man sig något nytt. Vad kommer det sig månntro?
    Tanken är väl att det i dagsläget, i den nuvarande kyrkohandboken, inte finns någon "könsneutral" version. Den handboken tillkom ju långt innan vigseln blev könsneutral. Ritualet i hadboken är anpassat för en man och en kvinna. Efter beslutet att göra vigseln könsneutral utarbetade man ett speciellt ritual för samkönade vigslar. Det skiljer sig så vitt jag minns väldigt lite från "originalet", jag vill minnas att det bland annat är inledningsordet och någon bibeltext som är annorlunda. Så nu är alltså regeln: Handbokens ritual används alltid för "tvåkönade" vigslar, för samkönade vigslar används det nya ritualet.  Man arbetar just nu med en ny version av kyrkohandboken, min gissning är att man då kommer att göra ett vigselritual som är könsneutralt, så att man alltså kan använda samma ritual för tvåkönade som samkönade vigslar. Men det dröjer några år innan den handboken är färdig.
  • Kjell Präst
    mazlin skrev 2011-05-17 06:39:17 följande:
    Vi kommer att ha dop och sedan vigsel.
    Tips på ingångsmusik som är mer åt dopet samt utgångsmusik som går mer åt vigseln.
    Det är ju jätte svårt att hitta musik man vet om det låter okej eller inte på orgel..  
    www.kyrkomusik.se
  • Kjell Präst
    Liselotte NYC skrev 2011-05-17 08:17:11 följande:
    Vi skall gifta oss i Svenska Kyrkan, New York, och jag har funderat över att ha en liten hatt, skall man ta av den under vigslen eller behåller man den på som en del av brudklädsen?
    Oj, jag har aldrig vigt en brud som haft hatt under vigseln. Det här rör ju etikettsregler och jag vet ärligt talat inte vad etiketten säger. Någon annan här som vet?
  • Kjell Präst
    Loche skrev 2011-05-17 08:29:45 följande:
    Jag, som är gammal ;), fick tidigt lära mig att herrar tar av hatten i kyrkan, damer behåller den på. Hade en arbetskamrat som gifte sig i hatt, iofs 15-20 år sen nu, men hatten satt på under hela vigseln.
    Så om inget har ändrat sig så är det helt ok för kvinnor att ha hatten på i kyrkan. :)
    Jo, att de kvinnliga gästerna får ha hatt på har jag hört talas om (vilket gör det svårt att förklara för konfirmander varför de faktiskt inte bör sitta med keps eller toppluva i kyrkan )  Men när det gäller bruden? Ja, det kanske är samma regel då.
  • Kjell Präst
    Jen11 skrev 2011-05-17 09:05:10 följande:
    Hejsan prasterna
    Jag vet att det kravs en hindersprovning for att gifta sig i svenska kyrkan. Jag bor i London men gifter mig pa en mindre ort i Sverige o ska till skatteverket om lite mindre an tva veckor (for att man maste infinna sig personligen nar man bor utomlands). De intyg som kravs (som har varit jatte svara att fa tag pa) ar dock inte klara forran nagra veckor innan. Skatteverket trodde att det skulle ga bra anda men vad skulle handa om hindersprovning inte var klar, skulle prasten inte kunna viga oss da?
    Nej, är hindersprövningen för ett brudpar inte klar får prästen absolut inte viga paret, då kan han/hon bli av med sin tjänst.
  • Kjell Präst

    Nedanstående fråga har av någon anledning ställts till BT:s "Vett och etikettexpert" och eftersom jag inte har behörighet att svara i den tråden tänkte jag svara här och hoppas att frågeställaren läser:

    Vi vill inte ha några psalmer i kyrkan utan egna sånger vi valt ut. Och då vi nyss fick veta att vår präst har semester på vårt datum och det är en vikarierande präst så vill jag veta vad som gäller, om han kan kräva att det sjungs psalmer? Och vi ska gå på några gudstjänster för att se hur han är som präst. Om vi dock inte vill ha honom på vårt bröllop för att han är stel och tråkig, kan man begära att byta? De två präster som normalt tjänstgör är båda bortresta, men jag känner dem väl och båda är glada, roliga och klämkäcka och jag tycker mycket om dem. Jag vill ha en präst som dem. Vår bröllopsplanerare har berättat om en präst som talade om död och skiljsmässa under en vigsel och vill INTE ha någon sådan. Han som vigde vår bröllopsplanerare vill vi ha annars, kan vi få det även om han inte tjänstgör just i vår kyrka?

    Ja, prästen kan absolut kräva att det sjungs psalmer. Som nämnts tidigare i den här tråden är det det som är det rätta, de präster som går med på att ta bort psalmer gör fel.
    När det gäller eventuellt byte av präst så går det utmärkt att få någon annan än den som utsetts till vigselpräst - om man kan ordna det själv. Församlingen har ingen skyldighet att byta ut vigselprästen, men om brudparet har kontakt med en präst som är beredd att viga paret på sin fritid så är det absolut möjligt, man bara meddelar vigselförsamlingen att man ordnat egen präst och inte behöver den utsedde vigselprästens tjänster i vigseln.

Svar på tråden Fråga prästerna 14