Inlägg från: woho |Visa alla inlägg
 • woho

  Fråga prästerna 14

  Hej!

  Vi kommer att gifta oss i Svenska kyrkan. Men eftersom jag kommer från en katolsk familj och känner en samhörighet till Katolska kyrkan fast jag inte är troende så funderar vi på att ha två präster. Där då prästen från Svenska kyrkan skulle vara "huvudpräst" och prästen från Katolska kyrkan skulle mer vara med för att hjälpa till. Är det något du har erfarenhet av och brukar vigseln läggas upp på ett speciellt sätt då eller är det upp till oss och prästerna att komma fram till upplägget?

  Till saken hör också att det endast är en min dop- och första kommunionpräst som jag i så fall skulle vilja ha som andrapräst från Katolska kyrkan. Men han jobbar inte längre i Uppsala utan i Stockholm men fortfarande i samma stift som jag tillhör. Jag har läst att präster inte får ta betalt för att hålla en vigsel, men gäller det bara präster i Svenska kyrkan eller är det alla präster i Sverige? Om han inte får ta betalt, får han då be om reseersättning från oss eller andra ersättningar?
  Jag vet att han var glad över att vara präst på min morfars begravning och att han inte tog något för det och gärna åkte till Uppsala för det. Men det var inom Katolska kyrkan.

  Med Vänliga Hälsningar
  Julia 

 • woho
  Kjell Präst skrev 2015-01-28 11:12:26 följande:
  Hej!
  Jag har inte haft någon vigsel tillsammans med en katolsk präst, bara en begravning. Men det förekommer, det vet jag. Som jag har förstått det så menar en del företrädare för den katolska kyrkan att en vigsel i Svenska kyrkan inte är en riktig vigsel (rent religiöst) eftersom man inte anser SvK vara en riktig kyrka - men det där kan bara den katolske prästen själv svara på.

  Det stämmer att präster i SvK inte får ta betalt för att utföra en vigsel, inte heller reseersättning alltså. Hur det är i katolska kyrkan vet jag däremot inte. 

  Ta kontakt med honom och fråga hur han ställer sig. Det här borde inte vara omöjligt att lösa. Lycka till!
  Tack för svar! Då har jag i alla fall lite mer information! Glad

  Så fort jag har hunnit prata med kyrkoherden i SvK och fått ok på två präster så ska jag ringa honom. Förhoppningsvis är det inga problem och att han bara tycker det är roligt. För jag fick för bara något år sedan fortfarande kort på min dopdag från honom och han mindes mig när vi träffades förra året på morfars begravning fast det var säkert 10 år sedan minst jag träffade honom Glad
Svar på tråden Fråga prästerna 14