Inlägg från: sommar2014 |Visa alla inlägg
  • sommar2014

    Fråga prästerna 14

    CharliesChoice skrev 2012-10-31 06:53:10 följande:
    Hej Kjell och övriga!

    Jag skulle vilja ha ett litet modetips av en präst!

    Jag kommer att bära en klänning utan axelband, den visar alltså ryggen, "urringningen", axlar och armar. Jag funderade först på en sjal men det känns liksom för naket. Nu har jag hittat en liten "jacka" som täcker det hela. Grejjen är dock att jackan är i ganska genomskinligt tyg.

    Vad tycker ni om det? Är det ok?
    Kronprinsessan Mary hade en en guldfärgad spetsöverdel på sin klänning när hon var gäst på Victoria och Daniels bröllop: www.zimbio.com/photos/Crown+Princess+Mary/Wedding+Swedish+Crown+Princess+Victoria+Daniel/y7XyG5D4cz0. Och Victoria hade ju en brudklänning med båtringning som nätt och jämt täckte axlarna.

    Inte för att man ska göra som kungligheter jämt, men dessa två damer har ju koll på stil så kan Mary ha transparent tyg över axlarna kan nog du också. Glad
  • sommar2014

    Jag och min fästman har kommit en bit in i planeringen, men det vi måste bestämma nu för att komma vidare är om vi vill vigas kyrkligt eller borgerligt. Ingen av oss är väldigt kyrklig av sig (men vi går i kyrkan då och då) men vi känner att kyrkan är en fin, stämningsfull och trygg plats (både rent känslomässigt och estetiskt) att gifta oss på, men det är inte något jättesjälvklart val. Jag känner att det hänger ganska mycket på att man trivs med prästen, men det är väl inget som man själv kan välja eller ens veta om särskilt långt i förväg?

    Problemet jag har med kyrkliga vigslar är att vigselordningen hela tiden poängterar att det är en man och en kvinna som ska gifta sig och att vissa Bibelverser känns väldigt heteronormativa, t.ex. Matt 19:4–6 (som jag förstått är obligatorisk, eller?) med en äktenskapssyn som jag inte alls delar. Jag vet att man inte kan gifta sig i kyrkan och sen be prästen tona ner det kristna utan att det finns en bestämd vigselordning som prästen måste följa med ett visst antal psalmer och att vigseln är en gudstjänst. Det är bara vissa heteronormativa bibeltexter som jag har lite svårt för. När homopar gifter sig säger väl prästen att Gud skapat människan (och inte mannen och kvinnan) till sin avbild etc. - har även heteropar den möjligheten? Kan man välja bort Matt 19:4–6 till förmån för andra bibelverser som man känner sig mer bekväm med?

    Kan man fråga prästen om hen kan tona ner det heteronormativa lite eller är det jättefel? Vad tänker ni andra brudpar här om vigselordningen, var det något ni funderade på innan ni gifte er? Är det jag som tänker för mycket? (Jag har läst en språkvetenskaplig utbildning - så det ligger liksom nära till hands för mig att gå väldigt djupt i kyrkans texter och försöka förstå vad de egentligen står för ...)

  • sommar2014
    Soldemor skrev 2013-02-01 15:14:42 följande:
    Tack för ditt svar!

    Ja, jag har läst om det nya kyrkohandboksförslaget. Vigselordningen som finns i den gillar jag! Så frågar vi om man eventuellt kan använda den vigselordningen i stället (som ju ändå Svenska kyrkan tagit fram) framstår man ju i alla fall inte som att man är helt respektlös mot kyrkans traditioner/regler. Tack för tipset! Glad
  • sommar2014
    Aniara4 skrev 2013-02-01 18:33:52 följande:
    Jag kände likadant som du kring det heteronormativa, även om jag själv råkar gifta mig med en man ville jag inte ha en klapp på axeln för att jag gjorde "rätt". Det var en av anledningarna till att vi frågade en prästkompis som jag vet delar mina/våra värderingar. Hen hade rätt mycket insyn i arbetet med den nya gudstjänstordningen och visste vilka förändringar som diskuterades.
    Det står ju i vigselordningen att "Ovanstående text (Matt 19:4–6) kan utgå och ersättas av följande alternativ:", och som jag förstår det inte uttryckligen att valfriheten bara gäller vid samkönade vigslar. Vi "slapp" den i alla fall och hade två andra texter.
    Precis så känner jag också - jag vill inte ha någon "klapp på axeln" för att jag som kvinna gifter mig med en man. Låter ju onekligen som att Matt 19:4-6 går att ersätta med andra bibelverser om man diskuterar med prästen, och kanske har tur att få en präst som förstår ens tankar. Svenska kyrkans vigselgudstjänst har ju många inslag som känns moderna och jämställda så som att brudparet går in tillsammans och bruden inte leds in av sin far som är vanligt i t.ex. USA ...
  • sommar2014
    Midsommarbrud skrev 2013-09-16 19:45:46 följande:
    Jag och min m2b ska börja leta efter en präst nu. Vårt problem är att vi väldigt gärna vill ha en präst som även viger homosexuella par då det är en fråga som är väldigt viktig för oss. Kan man få hjälp av den försmlingen man ska gifta sig i med att hitta en sådan präst? Vi undrar också ifall man som brudpar har något att säga till om när det gäller predikan? Vi vill inte ha det traditionella talet om att det ska vara en man och en kvinna som ingår äktenskap utan gärna att man talar om två människor ist för att benämna kön.. Tacksam för svar!
    Jätteintressant fråga, ser fram emot svaret. Vi valde borgerlig vigsel av den här anledningen, då kunde vi själva hitta en vigselförrättare som vi gillade och som passade oss och våra värderingar, i stället för att vi skulle bli tilldelade en präst vi inte alls trivdes med. Jag vill inte heller att det ska refereras till "mannen och kvinnan" under vår vigselceremoni... Men är man mer troende kristen än vad vi är, så vill man kanske ändå ha en kyrklig vigsel. Intressant fråga som sagt, och tror detta är den fråga vi diskuterat fram och tillbaka mest av allt i hela planeringen...
Svar på tråden Fråga prästerna 14