Inlägg från: Styrka |Visa alla inlägg
  • Styrka

    Fråga prästerna 14

    In Wonderland skrev 2011-06-02 17:47:33 följande:
    Jag tycker det låter så hårt ändå att säga döden. Vår präst har gått med på att säga: tills hjärtat slutar slå. På något sätt tycker jag det känns mjukare.
    Twilight-fan?
  • Styrka
    PimPim83 skrev 2011-06-02 18:05:25 följande:
    Säger de inte "Så länge vi båda andas" i Twilight?
    Jo, det är ju sant! Sorry, mitt minne! :-P
  • Styrka

    Hej prästerna!
    Vi vill gärna vigas utomhus, och för mig är det viktigt med kyrklig vigsel, inte borgerlig.
    Så min fråga handlar om en utomhusceremoni.

    Hur gör man med musiken och psalmerna, det finns ju ingen orgel? Sjungs psalmerna utan instrumentalt akompanjemang då? Eller behärskar kyrkomusikerna även andra instrument, som tvärflöjt eller gitarr?

    Vi tänkte ta med en bärbar spelare för utgångsmarschen, och försöka hitta någon som kan tvärflöjt till ingångsmarschen, i övrigt har vi inte tänkt så mycket, och nu undrar jag hur detaljerna kring musiken fungerar vid utomhusceremonier.

  • Styrka
    Kjell Präst skrev 2011-07-03 06:57:25 följande:
    Man kan inte räkna med att kyrkomusikerna behärskar andra instrument än orgel och piano. Jag känner en som spelar klarinett och en som spelar dragspel, men de hör nog till undantagen. När jag hade en utomhusvigsel spelade jag gitarr till psalmerna, men det ska man nog inte heller förvänta sig att alla präster gör Det går ju att sjunga psalmerna utan musik.
    Så det är så man brukar göra vid utomhusvigsel? Sjunga sångerna a capella, utan musik?

    Kan man möjligen hålla utkik efter en CD med de psalmer vi gillar, och spela upp den, och så kan vi och församlingen sjunga med till den? Det måste ju finnas CD's med psalmer tänker jag? Vet du var man kan köpa sådana i så fall? Annars får jag googla...
  • Styrka
    Kjell Präst skrev 2011-07-05 17:22:01 följande:
    Jo, det finns en hel del psalmer på CD (köps väl på samma ställen som andra skivor tror jag) men som regel är det körinspelningar/solosånger etc, sällan särskilt lämpliga att sjunga församlingssång till. Åtminstone inte de jag har hört.
    Tack för tipsen!
    Vi tänker prova att ladda ned instrumentalversioner av psalmerna och bränna ut en egen CD.
    Alternativt försöka hitta våra versioner för nedladdning, om det finns. CDn blir ju ett fint minne sen oxå!
  • Styrka
    GeneralElectric skrev 2011-08-02 12:17:48 följande:
    Vi hade tre präster, varav två katolska. Det är tydligen tradition inom katolska kyrkan att man ger en rejäl present, en dyrbar gåva (säg kanske à 1 500 till prästen. Om man inte vill köpa någon sak (vi har fått ”en kartong fina viner” som förslag) kan man donera pengar till ett välgörande ändamål med kristna förtecken.
    Vi klurar som bäst på vad vi ska ge. Men vi vill självklart ge en motsvarande present till den protestantiske, svenskkyrklige representanten (som var medcelebrant i vigseln). Han gjorde detta dessutom på sin fritid, eftersom han inte längre har någon tjänst utan är pensionerad. Är det inte OK att ge honom t ex ett riktigt fint vin?
    Är han inte anställd av kyrkan längre, utan pensionerad, så måste det ju vara okej under alla omständigheter, tänker jag. Men mina åsikter är ju inte lag... Bäst att kolla upp med församli.... men han är ju inte anställd av församlingen längre? *fnuderar*
  • Styrka
    Kjell Präst skrev 2011-08-02 21:56:30 följande:
    Anställningen har inget med detta att göra, inte heller pensionerade präster får ta emot pengar för att utföra en vigsel. Präst är man normalt på livstid, och har att följa kyrkans regler.
    Jaha, det där visste inte jag. Varje dag lär man sig nåt nytt!
  • Styrka

    Jag har en fråga om den mer könsneutrala varianten av vigselgudstjänsten som oftast används vid vigsel av samkönade par. Jag ska gifta mig med en transperson som är född kvinna  men som är under process att byta kön  till man. Han har redan manligt namn och har bett sina närstående tilltala honom som man, men än så länge är han ju juridiskt kvinna. Nu undrar jag måste prästen titulera honom med kvinnligt pronomen i kyrkan med tanke på att det är en juridisk handling?
    Att man kan säga "äkta makar" istället för hustru/äkta man är vi på det klara med, men kan vi be prästen att omnämna honom som brudgum och använda "han" och "honom" som pronomen, eller blir vigseln inte giltig juridiskt då?
    Kan prästen ha några teologiska betänkligheter kring detta önskemål? Vi vill inte trampa någon på tårna, men vill samtidigt få ett värdigt bemötande, och det upplevs nog kränkande av alla att bli tilltalad med fel pronomen.

  • Styrka
    Kjell Präst skrev 2011-09-20 22:18:59 följande:
    Oj, den frågan har jag aldrig fått förut. Och det har nog inte så många andra präster heller, tror jag.
    Det jag kan säga är att prästen måste säga det namn som personen verkligen heter - i det här fallet alltså det kvinnliga namnet - just för att detta är en del av den juridiska vigseln. Att däremot tilltala personen med "brudgum" eller "han" borde däremot inte möta några hinder rent juridiskt. Om prästen har betänkligheter beror helt på vilken präst ni träffar på. Rent teologiskt kan man väl inte säga så mycket eftersom det ju inte står om könsbyten i Bibeln. Ungefär så får mitt svar bli.
    Nej, alltså min sambo har redan ett manligt namn även juridiskt. Han bytte för ungefär ett år sedan till det namn han ändå kallas av alla sina vänner. Så hans korrekta lagliga namn är inget hinder för oss, det var mer pronomen vi undrade över. Det verkar ju hoppfullt att pronomen inte ska utgöra ett lagligt hinder i alla fall. Och vi har sådan tur att vi i den yttre bekantskapskretsen har en lesbisk präst, så vi tänkte fråga henne, men vill inte riskera att trampa på några teologiska tår, och dessutom ville vi ju då veta om pronomen utgör ett juridiskt hinder.
    Vi håller tummarna att vi kommer överens med prästen då!
    Annars får det väl bli borgerlig vigsel, men jag har alltid drömt om att få gifta mig ute i den gröna skapelsen, med just en präst som vigselförättare och guds välsignelse.
  • Styrka
    Jeez skrev 2011-09-22 00:10:32 följande:
    Tror inte att teologin är kopplad till vem man blir förälskad i och tår riskeras alltid trampas på. Men nu tycker jag att det är era som inte ska trampas på i första hand, så fråga på och lycka till!
    Tack!
  • Styrka

    Hej Kjelle!

    Vi ska ha en kyrklig vigsel, fast utomhus, och har alltså inte tillgång till kyrkomusiker och orgel etc. Vi har tänkt att ladda hem de psalmer vi valt för att bränna på CD och spela under ceremonin och liksom ha allsång till - men vi hittar inte psalmerna för nedladdning någonstans! Nu undrar vi om det finns någon psalm-samling som Svenska Kyrkan (eller nån av frikyrkorna) har släppt på CD till försäljning, och var man i så fall kan köpa dem?
    Vi vill ha vigselvarianten av Psalm 199 Den blomstertid nu kommer - och letar därför efter en instrumentalversion av Blomstertid - tror du det överhuvudtaget existerar?
    Den andra psalmen vi valt är psalm 84 - Vi lyfter våra hjärtan - men när vi söker på detta psalmnumret får vi upp engelska psalmer som inte alls verkar vara samma melodi?

    Jag vill ändå inbilla mig att de psalmer vi valt inte är helt ovanliga, och jag förutsatte helt fräckt att de måste finnas på CD nånstans, men nu börjar jag tappa hoppet. Hur löser vi psalmfrågan om det inte finns någon CD? Till råga på allt så gifter vi oss om två ynka veckor och paniken infinner sig... jag har mailat vår präst, men han har midsommarledigt tills på tisdag och jag går nu här med lite oro i magtrakten och hoppas att du kan svara lite tidigare än så.   Alla tips på vilka som ger ut kristen musik mottages tacksamt!

  • Styrka
    Kjell Präst skrev 2012-06-24 07:00:01 följande:

    Hej Styrre!


    Nej, tyvärr finns ingen sådan CD, och det går ju tyvärr inte heller att hitta psalmerna samlade på internet. Det finns förstås CD-skivor med psalmer, av typen "Våra mest älskade psalmer", men dessa skivor har ju inte ett så brett urval. Psalm 84 "Vi lyfter våra hjärtan" hittade jag nu på CD:n "Bröllopsmusiken från Storkyrkan" men då ingår en kör också... "Den blomstertid..." finns självklart på många skivor, men jag vet inte hur många verser man spelar på de olika skivorna. Det är också ibland svårt att avgöra om inspelningen innehåller sång eller ej när man tittar på exempelvis Cdon. Gillar man panflöjt så finns det dock en skiva med Dana Dragomir kallad "Älskade svenska visor", där blomstertiden ingår, garanterat sångfri.


    Jag hittade faktiskt, sent i gårkväll efter idogt letande, en sajt som säljer låtar per styck och där hittade jag Blomstertiden i instrumentalversion spelad på orgel! Skrattande Så jag tänkte tipsa, kanske rä det nån mer som letar efter den:
    musiksajten.dagen.se
    har många psalmer för nedladdning till riktigt bra priser! Skrattande
Svar på tråden Fråga prästerna 14