Inlägg från: 20110820 |Visa alla inlägg
  • 20110820

    Fråga prästerna 14

    Jag har en fråga angående vad jag tror är förbön (Fader vår). Har sett att det numera finns en version som inte är som den jag lärde mig när jag konfimerades. Vilken av dessa används idag? Jag gissar att majoriteten kan "den gamla" och jag vill helst ha den? Kan vi bestämma det eller bestämmer prästen det?

  • 20110820

    Nu har jag en ny fråga

    Jag kommer att byta efternamn innan vigseln, kungörelsen är i full gång. Min blivande tar sedan mitt nya namn efter vigseln. Min fråga är ifall prästen kommer att säga mitt nya namn eller mitt gamla namn (som jag har nu). Jag skulle nämligen föredra om han sa det gamla, men det kanske inte går?

  • 20110820
    Kjell Präst skrev 2011-06-14 08:06:49 följande:
    Om namnbytet gått igenom vid vigseln är det det nya namnet prästen säger, åtminstone i de juridiska delarna av vigselakten - där måste rätta namnen sägas för att så att säga "bevisa" att ni är de ni är, och att ni ingår äktenskapet frivilligt.
    Det kommer att gå igenom innan så då blir det nya namnet, tack för ditt svar
  • 20110820

    Idag har vi träffat vår präst för första gången och han hade först väldigt svårt att ta till sig att vi ville ha två solosånger. Han sa att det normalt är tre psalmer och att man kan byta bort max en men vår planering var att vi skulle ha två psalmer och två solosånger. Han skulle höra med sin kyrkoherde om det gick att göra på detta sätt. Jag blev superförvånad för det har för mig alltid varit självklart att man kan ha som vi tänkt. Tack och lov fattade han ett eget beslut strax innan vi avslutade och vi får nu våra två solosånger.

    Däremot verkar vår präst och skatteverket inte helt överens. Vi (jag) håller just nu på att ansöka om nybildat efternamn. Mitt nya namn hinner gå igenom innan vi gifter oss (min blivande tar mitt nya namn vid vigseln) men jag kommer förmodligen inte hinna skaffa en ny hindersprövning i nya namnet. Jag ringde och frågade skatteverket om det spelade någon roll men enligt dem gjorde det absolut inte det, det viktiga var att personnumret stämmer, namnen har ingen betydelse. Så vi ansökte om hindersprövning och fick häromdagen hem papperna.

    Nu säger prästen att han är tvingad att i kyrkan säga det namn som står på hindersprövningen vilket alltså är mitt gamla namn. Hur blir det då? Jag heter ju inte så och efternamnsansökan kommer säga att jag heter mitt nya namn. Hur ska vi göra och vem har rätt av Skatteverket och prästen (som är prästvigd för en vecka sedan och alltså ny i gemet)?

Svar på tråden Fråga prästerna 14