Inlägg från: Soldemor |Visa alla inlägg
  • Soldemor

    Fråga prästerna 14

    Krystal skrev 2011-01-20 13:55:43 följande:

    Såg en grej på ett amerikansk program som en kändis gjorde, hon hade två vigslar för ett bröllop. Så min undran är då kan man ha vigsel  "två gånger en gång"?  Alltså att man först har en vigsel exempelvis i norra sverige för släkt och vänner där, sen reser man till södra sverige och har en vigsel till där för dom som inte kunde komma till det i norrland?( Och detta gäller då två kyrkovigslar, inte en borglig följt av en i kyrkan) Skulle präst nr 2 kunna ha något emot det, om paret han viger redan är vigda av en annan präst på annan ort?


    Man kan liksom inte viga sig två gånger på rad, har man gift sig en gång så är man redan gift. Det man kan ha, om man nu exempelvis har släkt och vänner som inte kan komma på vigseln, så är det en kyrklig välsignelse, vilken kan utformas ganska likartad som vigselceremonin. Men inte två viglsar, nej! Då får de faktiskt skilja sig emellan!
  • Soldemor
    JulyBrud skrev 2011-02-03 11:59:24 följande:
    Han har vigselrätt, så det var tillräckligt svar på min fråga :D tack så mkt!
    Hej!

    Tror jag vill komplettera lite, för vi har likartade diskussioner i min församling. Om den önskade prästen inte har någon anställning i församling eller hos stiftet, har församlingen där vigseln skall ske, ingen motförsamling att cleara (kostnaden för präst) mot. Då måste församlingen tillfälligt anställa denna präst, alternativt att de anser att ni får välja en av deras präster istället. Detta för att ingen präst skall kunna få "svart" betalt av ett brudpar.
  • Soldemor
    Kjell Präst skrev 2011-02-20 06:44:43 följande:
    Hej!
    Som framgår av trådstarten så har prästen inte rätt att ta ut någon ersättning av brudparet för vigseln. Tidigare hade han eller hon möjlighet att få betalt för förarbetet samt resekostnader, däremot inte för själva vigseln. Nu ska prästen alltså inte ha några pengar alls.
    Hrm, om jag får ha en liten synpunkt här, så har jag förstått det så, att om prästen är pensionerad, så måste vigselförsamlingen temporärt anställa honom för vigseln så han får lön för den, alternativt om församlingen inte vill anställa hnoom, att ni då får ta en av församlingens präster. Så har vår kamrer förklarat det iaf.
  • Soldemor
    Kjell Präst skrev 2011-02-20 14:39:44 följande:
    Vad jag menar är förstås att brudparet inte ska ge prästen några pengar.
    Ah, då förstår jag!
  • Soldemor
    sasssyy skrev 2011-04-15 11:50:33 följande:
    Fast det är ju inte en gudstjänst utan en vigsel... så ser iaf vi det som inte är kristna. Det är inte i en kyrka eller någon lokal som tillhör kyrkan, det är inte en öppen vigsel utan hemma på vår tomt ute i skogen och orsaken till att vi vill ha denna person som vigselförrättare är INTE det faktum att han är präst utan för att han är en vän till familjen och en person som alltid har tid över och ett stort hjärta utan att försöka "Missionera sin tro" som jag tyvärr upplever att väldigt många kristna gör.
    En vigsel är en gudstjänst  och alla sådana inom svenska kyrkan, oavsett var de hålles, är offentliga. Man kan aldrig förbjuda någon att vara med på en gudstjänst. Visst, ni har den i er trädgård, men vill någon/några stå utanför och titta på, får de lov att göra det.
  • Soldemor
    S2011 skrev 2011-04-15 11:59:19 följande:
    kan inte prästen ansöka om borgerlig vigselrätt isåfall?
    såvitt jag vet så är ju egentligen inte en kyrklig vigsel giltig om man börjar kapa i ritualet? (rätta mig gärna här, kära präster).
    en kyrklig vigsel (=präst som förrättar vigseln) är ju alltid en gudstjänst, oavsett var man är. ni verkar ju inte vara intresserad av en sådan vigsel, utan endast förrättaren, och då borde ni väl snarare se över möjligheterna att han kan få borgerlig vigselrätt, tycker jag? 
    Präster i Svenska kyrkan får inte vara borgerliga vigselförrättare.
  • Soldemor
    linnis83 skrev 2011-05-08 20:42:56 följande:
    Jag sitter och knåpar på vigselprogrammet och undrar lite över hur mycket man kan påverka ordningen, mest vad gäller musiken.

    Hittade en mall till ett vigselprogram som kommer från Svenska kyrkan och där har man lagt in en solosång direkt efter vigselakten och det tycker jag blir bra.
    Sen står ev. solosång både direkt efter ingångsmusiken och direkt före utgångsmusiken. Med ordningen som är presenterad där innebär detta att man får 3 musikstycken på rad antingen i början eller slutet (vi tänkte ha 2 solosånger och 2 psalmer).

    Min fråga är alltså: Är denna ordning bestämd eller finns det möjlighet att stoppa in en solosång på någon annan plats i gudstjänsten än där det är angivet i mallen?
    När det gäller solostycken har man valfrihet att stoppa in dem där det passar, dock i samråd med prästen. Jag brukar rekommendera musik efter perioder med mycket ord, exempelvis efter förbön/Herrens bön innan vigseltalet (iaf har jag vigseltalet där) eller kanske före frågorna.
  • Soldemor
    Kjell Präst skrev 2011-05-12 08:52:12 följande:
    Hej!

    Visst kan man ha "Pärleporten" på en vigsel, en gladare psalm är det ju svårt att uppbringa! Eftersomd et är prästen som har det slutliga ansvaret för vigselgudstjänsten så stämmer det att prästen kan neka psalmönskemål. Vi är alla olika och har förstås olika tänkbara anledningar till att ett psalmönskemål skulle nekas, för mig handlar det egentligen uteslutande om årstiden. Om ett brudpar skulle vilja ha "Den blomstertid nu kommer" vid en decembervigsel så skulle jag nog försöka få dem på andra tankar (det har hänt mig, inte vid vigsel men vid dop). Möjligen kan några präster ha uppfattningen att vissa psalmer inte är "vigselmässiga" men jag har svårt att se det, är bara texten positiv och inte tung och dyster så passar väl nästan alla psalmer i vigselsammanhang!
    Som  "Det är en ros utsprungen" på begravning i juli? Fast instrumentellt funkade det när musikern gkprde lite improvisation till.
Svar på tråden Fråga prästerna 14