Inlägg från: Melóra |Visa alla inlägg
  • Melóra

    Fråga prästerna 14

    Hej Kjell!
    Jag funderar lite över det här med psalmerna under vigseln. Psalm 235, ""som en härlig Gudomskälla" (också känd som "Pärleporten") betyder mycket för mig och jag skulle väldigt gärna vilja ha den som en av de två psalmerna under min vigsel. Får man det? Är den lämplig under en vigsel? För om jag har förstått det rätt så kan prästen neka brudparet deras önskemål angående psalmer om han/hon inte tycker att den passar på en vigselcermoni. Tack på förhand! Glad

  • Melóra
    Kjell Präst skrev 2011-05-12 08:52:12 följande:
    Hej!

    Visst kan man ha "Pärleporten" på en vigsel, en gladare psalm är det ju svårt att uppbringa! Eftersomd et är prästen som har det slutliga ansvaret för vigselgudstjänsten så stämmer det att prästen kan neka psalmönskemål. Vi är alla olika och har förstås olika tänkbara anledningar till att ett psalmönskemål skulle nekas, för mig handlar det egentligen uteslutande om årstiden. Om ett brudpar skulle vilja ha "Den blomstertid nu kommer" vid en decembervigsel så skulle jag nog försöka få dem på andra tankar (det har hänt mig, inte vid vigsel men vid dop). Möjligen kan några präster ha uppfattningen att vissa psalmer inte är "vigselmässiga" men jag har svårt att se det, är bara texten positiv och inte tung och dyster så passar väl nästan alla psalmer i vigselsammanhang!
    Tack så mycket för ett snabbt och utförligt svar; vad skönt att höra! Glad
  • Melóra
    Mirjami skrev 2011-05-13 09:51:23 följande:
    Jag vill INTE ha någon psalm alls. Vill inte! Och kantorn får inte komma nära orgeln, för orgelmusik är OFF LIMIT på min bröllopsdag! Har hört för många skräckexempel när de tutar på som galningar på orgeln så det nästan blöder ur öronen!

    Måste man verkligen ha psalmer? Kan man inte välja egen musik?
    Ja, det är faktiskt så att vill man gifta sig i Svenska kyrkan så måste man ha minst två psalmer med i vigselcermonin som man väljer i samråd med sin präst; de har rätt att neka en vissa psalmer om de känner att de verkligen inte passar in på en vigsel (standard är tre psalmer, men man kan få välja bort en om man vill). Resten av musiken kan man välja själv.
    Står man inte inte ut med psalmer under vigseln, varför ska man då ens gifta sig i kyrkan? Den är inte till för att enbart vara en tjusig kuliss till någons vigsel, utan har ett budskap och är en helig, viktig plats för många, så lite respekt får man faktiskt ha för vad den står för.
    Man MÅSTE inte ha orgelmusik; hyr in en stråkkvartett eller några andra musiker istället, så kan de stå för både ingångs-och utgångsmusiken Glad
Svar på tråden Fråga prästerna 14