• Äldre 3 Feb 17:14
    416927 visningar
    1582 svar
    1582
    416927

    Fråga prästerna 14

    Kan ju passa på att fråga prästen då...

    Vår präst tycker att det ska bli jätteroligt med något annorlunda och har lovat att hålla delar av cermonin på latin (eventuellt delar av gudstjänsten också... Hur mycket är upp till prästen) 

    Men vad ska man välja för psalmer och in/utgångsmusik?
    Jag vill gärna hålla det runt 1300-talet om det går.

    Tips?

    Skulle ju kännas bra att kunna komma förberedd till mötet med prästen 

  • Äldre 5 Feb 08:18
    Kjell Präst skrev 2011-02-05 07:51:24 följande:
    Den enda psalm som direkt kommer upp i huvudet är nr 23 "Tack, gode Gud, för allt som finns". Den har text av Franciscus av Assisi från 1200-talet (musiken är från 1600-talet). Tala med er kyrkomusiker, som har mer kunskaper kring det musikaliska, inte minst in -och utgångsmusik.
    Tack, vi ska prata med den som ska spela och se vilka förslag den kommer med.
    Då har vi något att titta på till att börja med i alla fall.
    Jag får ta fram farmors gamla psalmbok, den vi har sparat med vördnad... Och bläddra försiktigt.
    Jag blev ju nyfiken nu på texten till denna.
  • Äldre 12 Feb 13:45
    Moster Stina skrev 2011-02-12 09:04:03 följande:
    Det ni ska tänka på är att det väl absolut inte spelades kyrkorgel på 1300-talet i alla fall!
    Vi är inte fullt SÅ nogräknade. Det är bara medeltidsinspirerat, inte helt autentiskt :) 
    men eventuellt så kan de som spelar på kvällen, spela i kyrkan också...
    MrsT2011 skrev 2011-02-12 12:31:54 följande:
    Oj, är kyrkorgeln en senare uppfinning? Jag måste erkänna att jag kan väldigt lite om medeltiden. Men man kanske inte tillät musik i kyrkan över huvud taget? Det var ju en tid då man skulle lida för sina synder och kyrkan erbjöd förlåtelse, inte underhållning. Men är det någon som vet när och hur kyrkomusiken kom till Sverige?
     Det var väl mer korsång, av munkar eller nunnor (tror jag) 
    Men det känns inte jätteviktigt för oss.
    Däremot hade det varit roligt att ha psalmer som är tidsenliga. Och gärna tidsenlig musik... Men det behöver inte vara helt "korrekt".
    Visst skulle vi kanske kunna be att få ha annan musik som låter mer "rätt".
    Men när vi gifter oss i kyrkan så vill jag gärna ha psalmer och inte annan musik även om den skulle passa bättre in i temat :)  
  • Äldre 12 Feb 14:32
    Sebastiána skrev 2011-02-12 14:17:22 följande:
    Var gifter ni er? Det finns körer som sjunger medeltida sånger. Jag funderade ett tag på att låta en kör sjunga t.ex Kyrie eller Dixit Maria eller något sådant vid intåget, men det gillade inte min blivande.
    Vi gifter oss i Borlänge i en liten stenkyrka...
    Men det där med kör är nog inget för mig.
    Jag vill inte ha det så där stort och svulstigt 
  • Äldre 12 Feb 17:39
    MrsT2011 skrev 2011-02-12 15:43:03 följande:
    Men även om du inte vill ha en hel kör kan du ju anlita en solist ur kören?
    Jag har solister redan... Det är inte SÅ viktigt för mig att jag lägger pengar på mer solister i kyrkan.
    Jag tycker att det är lite fint med orgelmusik, sen om det inte är helt "äkta medeltida" var strunt samma faktiskt :)  
  • Äldre 21 Feb 12:57

    Oh vad glad jag är, vi fick "vår" präst till slut... Skrattande
    Hon är helt med på noterna med vårt medeltidstema. Hon ok:ar att jag och pappa går in tillsammans, hon kommer hålla en del av vigselakten och predikan på latin och hon frågade oss om hon kunde få sjunga en hymn på latin också...

    Men det var ju inte min fråga...
    Frågan som jag glömde ställa till henne när hon ringde var:
    In och utgångs musiken...
    Är det något som man kan välja helt fritt själva och kanske spela upp via cd-skiva? Eller bör det vara något som kantorn kan spela på orgeln?
    Och ska det vara kyrkligt?

    Jag gifter mig inte i kyrkan och tror att jag kan "plocka bort gud" eller "tona ner gudspratet" osv som jag hör så många säga (inte bara här på forumet). Jag vill verkligen att prästen ska vara med på noterna och kunna få till en vacker predikan på vår dag. Det är ju faktiskt en stor del av vårt bröllop. 
    Så därför vill jag veta om jag kan välja musiken fritt, eller om det är vanhedrande på något sätt. För då kommer jag inte ens att fråga prästen och kantorn om det sen...

    Min kära bortgångna farmor sa en gång att Gud har humor. Och hennes förklaring var "varför skulle han annars ha skapat näbbdjuret?". Och ett av de musikstycken vi funderar på är lite humoristiskt. Det är romantiskt men med glimten i ögat och det kan locka fram en del skratt... Och att skratta i kyrkan brukar kännas fel. Även om min konfirmationspräst sa att skrattet var en gåva till gud och ett sätt för oss att komma närmare honom.
    Men jag vill som sagt inte propsa för något som kan anses respektlöst.

    Nu blev det en hel roman, men jag ville försöka få in så många anledningar och synsätt som möjligt i detta.
    Även lite av prästens inställning... 

  • Äldre 21 Feb 15:00
    Kjell Präst skrev 2011-02-21 14:04:45 följande:
    För att ta det sista först: Jag försöker väldigt ofta locka till skratt i kyrkan eftersom glädjen är en av Guds största gåvor till människan. Det är absolut inte fel att skratta i kyrkan, tvärtom är det väl toppen om man som präst och kyrkobesökare är glad i och efter gudstjänsten! 
    Det finns inga generella regler om musiken i vigselakten, annat än att den inte ska vara rent olämplig ( Highway to hell är inte lämplig...). Musiken behöver alltså inte vara "kyrklig" - vad nu det är Vissa kyrkor tillåter, och har möjlighet till, CD-musik, andra inte. Då är kriteriet helt enkelt om musikern (må vara kantor eller organist) anser sig kunna spela stycket/styckena.
    Tack. Då har jag lite mer på fötterna så att säga när det börjar lbli dags att samtala med kantorn och prästen lite närmare själva bröllopet Glad
  • Äldre 5 Mar 13:15
    JulyBrud skrev 2011-03-05 13:08:31 följande:
    ps. en fråga till :)

    hur är det med applåder under en vigselakt, vill ha en fin cermoni givetvis, men ändå att den är avslappnad och glädjefylld, för mej skulle det kännas konstigt att inte applådera när någon framfört en låt, kommer ha solosånger och även när man blivit man och fru vore det trevligt med applåder, det är ju ett glädjefyllt ögonblick om något! Vet inte riktigt vad som gäller med att applådera under en gudtjänst, anses kanske världsligt? Hur brukar det se ut, finns det regler, eller är det beroende på hur prästen i fråga ställer sig till det? Om det är ok, kan prästen säga något innan vigseln börjar (då när de brukar säga vad som gäller om fotografering osv) hur man önskar ha det?

    tack på förhand!
    Det här är ett klipp från ett svar på förra sidan:

    "Man brukar inte applådera efter solosångerna i vigseln, som ju är en gudstjänst. Jag brukar däremot uppmana församlingen att applådera brudparet när vigseln är slut och de ska gå ut. Det finns alltså inget generellt förbud mot applåder i kyrkan."
  • Äldre 9 May 09:36

    Har en väldigt udda fråga...
    Vi var på en liten "inför-sommarbröllopssäsången-musik-grej" i kyrkan i går. Präster och kyrkomusiker presenterade lite psalmer och andra musikstycken och sånger som är vanliga på ett sommarbröllop.
    Och efteråt stod vi och pratade med vår präst lite... När jag kom på att "oj vad gör vi med svärden?"

    Det är ju ett medeltidsbröllop, och förutom min blivande och hans marskalker så kan det tänkas att några till vill ha svärd. Det är många kilar som verkar vilja ta chansen att få vara riddare för en dag och leva ut lite Robin Hood-drömmar liksom...
    Så - hur är det?
    Ska dom plocka av sig svärden och lägga dom i vapenhuset? Är det vanhelgande att bära vapen i kyrkan (det var väl i alla fall så tidigare)...
    "min" präst visste inte och skulle höra runt. Det är ju inte en fråga som kommer upp varje dag liksom så det är klart att hon inte vet på stående fot...

  • Äldre 9 May 10:27
    Kjell Präst skrev 2011-05-09 09:45:20 följande:
    Oj, ja, det var en udda fråga. Har inte behövt ta ställning till den IRL Att det kan anses fel att bära vapen i kyrkan är inte för att det skulle kunna vara vanhelgande, utan för den gamla ordningen att det i kyrkan råder kyrkofrid - militärer och andra vapenbärare som firade gudstjänst gick in i kyrkan vapenlösa (efter gudstjänsten, på kyrkbacken, var det dock fritt fram att slå ihjäl varandra ). Om frågan hamnade hos mig så skulle jag nog faktiskt rekommendera att svärden lämnas i vapenhuset. Det känns fredligare så...
    Vi funderade på att ge alla män (de som inte har svärd då alltså) en liten bit järnskrot som dom kan slänga i en hink i vapenhuset på vägen in... Så man får den där känslan av att alla "tar av sig sina vapen"...
    Eller tja alla som är inne i kyrkan när det börjar slamra kanske får den känslan i alla fall Tungan ute...

    Vi får se vad prästen säger också. Men jag tror att killarna nog får ställa av sig svärden där.
Svar på tråden Fråga prästerna 14