Inlägg från: jenx |Visa alla inlägg
  • jenx

    Fråga prästerna 14

    Har just börjat fundera på om jag har tänkt fel. Kan bönen efter tillkännagivandet läsas av någon annan än prästen eller blir det konstigt? Vi hade tänkt att vår vän skulle vara vår vigselpräst och att vår vän som är blivande präst skulle läsa (och skriva) bönen. Men nu börjar jag bli osäker och tänker att det kanske är "taskigt" att ta bort bönen från prästen.

  • jenx
    Kjell Präst skrev 2011-03-24 21:27:28 följande:
    Förbönen kan enligt instruktionerna i handboken bes  "av prästen eller någon av brudparets vänner"
    Det går alltså bra att någon annan gör det. Själv brukar jag däremot alltid ta bönen själv, och göra det i sjungen form. Men "taskigt" är det ju inte om någon annan gör det, eftersom den möjligheten finns i handboken.
    Tack så mycket. Då har jag inte gjort någon blunder i detta. Ska kolla vad som gäller INNAN jag bestämmer något nästa gång
  • jenx

    Under vigseln säger men brudparets nya efternamn någon gång? Jag håller på att byta till ett släktnamn som min sambo sedan ska ta när vi gifter oss. Allt drar ut på tiden med alla intyg som ska fixas. Få människor vet om att vilket namn vi kommer att ta så det vore roligt att annonsera det vid vigseln men gör man så? Behöver prästen i så fall något papper om att namnbytet gått igenom?

  • jenx
    Kjell Präst skrev 2011-04-27 12:20:42 följande:
    Det finns inget betsämt ställe där det enligt handboken ska göras, men jag brukar alltid göra det mot slutet, precis innan brudparet ska gå ut. Jag säger "Mina damer och herrar, jag presenterar nu för er herr och fru Nygiftsson" och uppmanar till applåd innan organisten drar igång utgångsmarschen. Så det går alltså att göra.
    Behövs det då något papper på att namnädnringen gått igenom eller förutsätter man bara att det går om man gått igenom hindersprövningen?
  • jenx
    Kjell Präst skrev 2011-04-27 14:50:05 följande:
    Man förutsätter att det går igenom
    Tack för svaret. Min farmor sa alltid "det är mycket med det jordiska". Inte förens jag började planera bröllop har jag förstått vad hon verkligen menade
  • jenx
    tågjäntan skrev 2011-05-03 22:44:57 följande:
    När vi skulle gifta oss så antog min man ett släktnamn som jag antog i samband med vigseln. hans namn gick igenom ca en månad innan vigseln. När vi kom vigselsamtalet frågade vi hur vi skulle göra med det. Då sa han att de efternamn man heter måste vara det man säger på vigseln. Kompromissen var att han sa Kalle Svensson,  numer Nyttnamngren, tager du... osv. På videon från bröllopet ser vi att han andra gången direkt säger/sa min mans nya efternamn.
    Det jag var ute efter var om man presenterar herr och fru xxx någon gång i vigseln. Men det du säger får mig att inse att jag "glömt" att jag faktiskt byter namn redan innan vigseln. I min värld så är det ju bara formalia. Jag tänker ju mentalt att jag byter namn när jag gifter mig men jag gör det ju faktiskt redan innan. Det var lite tråkigt. Känns konstigt att jag ska gifta mig som xx nyttnamn när jag mentalt är xx gammaltnamn. Bra att du skrev om det så jag "kom-i-håg" hur det är på riktigt igen.
Svar på tråden Fråga prästerna 14