Inlägg från: cattitzi |Visa alla inlägg
  • cattitzi

    Fråga prästerna 14

    Hej Kjell Präst!

    Jag har lite frågor,

    - I ex USA brukar brudparen öva med prästen innan bröllopsdagen i kyrkan etc, är detta något som är brukligt i Sverige?

    - Vi ska träffa vår präst ca en månad innan (efter önskemål från oss) för att dels träffas rent generellt så han får en bild av oss och dels gå igenom psalmer mm. Men dock inte som vigselsamtal ed, det tyckte prästen var onödigt, han tyckte att det räckte att vi träffades dagen innan bröllopet, men det tyckte vi var lite väl sent inpå.
    Men just hur själva vigseln går till och vad som "ingår" i ceremonin vet vi inte. Detta vill vi gärna veta för att kunna göra vigselprogram etc. Han har gett oss en kortfattad version om vad som "ingår" i ceremonin, men vi vet ju inte hur vi ska stå eller vad han kommer att säga etc bara att det kommer att finnas med 2-3 psamler, vigseltal samt en bön. Psalmer har vi fått läsa oss till via nätet vilka som är vanligast vid bröllop.

    - En del brudpar har ju även valt att ha med bibeltexter (bla från Matteus) men något sånt har vi inte fått veta. Brukar man ha med det och i så fall vilka texter brukar man ha? Är det något som prästen läser, eller ska vi be en vän/tärna läsa dem?

    - Då vår präst verkar lite disträ/glömsk av sig så är jag rädd att han kan ha missat att berätta nån del i själva ceremonin, finns det någon "punktlista" eller liknande som berättar hur ceremonin går till steg för steg?

    Ursäkta för det lite långa inlägget, men hoppas du kan hjälpa mig lite på traven!
    Tack!

  • cattitzi
    Kjell Präst skrev 2011-04-15 10:56:04 följande:
    Hej!
    Vigselritualet hittar du här www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=647808
    Det förekommer även i Sverige att man övar i kyrkan med brudpar och följe, men det varierar mellan olika präster. Jag själv gör det exempelvis aldrig.

    Jag håller med om att vigselsamtal dagen före bröllopet låter i senaste laget. Jag brukar ha vigselsamtal ungefär en månad före vigseln. Det kan förstås finnas skäl att ha sent samtal,men så tycks det ju inte vara i ert fall.

    En eller flera bibeltexter är obligatoriskt i en vigselgudstjänst. Texten ur Matteus (Matt 19:4-6)är obligatorisk vid "tvåkönad" vigsel, den/de andra brukar brudparet själva välja.
    Hej! Tack för ditt svar, det jag undrar är vem som läser texten ur Matteus? Är det prästen? Är det vanligt att man har fler texter?
    Tack för länken, jag ska ta och läsa igenom det som står där!
Svar på tråden Fråga prästerna 14