Inlägg från: S2011 |Visa alla inlägg
  • S2011

    Fråga prästerna 14

    sasssyy skrev 2011-04-14 21:40:27 följande:
    DÅ får pr'ästen sjunga själv helt enkelt...tycker det är konstigt att man håller så hårt på just detta, att man håller hårt på bibeltexter och allt som sägs - det är okej, men sånger som ingen kan känns väldigt underligt men låt gå. Inget att göra något åt Bara att se glad ut och låta sig underhållas hehe
    varför skulle man inte hålla hårt på formerna för ett ritual?
    det är väl snarare konstigt att ni håller så hårt i att ha "familjeprästen" som viger er, eftersom ni verkar så ovilliga till det kyrkliga vigselritualets innehåll? jag tycker snarare att ni borde ta er en funderare över vilken typ av vigsel det är ni vill ha, men kyrklig verkar det ju inte vara om man läser det du framför här. 
  • S2011
    sasssyy skrev 2011-04-15 11:53:13 följande:
    vi vill egentligen inte ha en kyrklig vigsel.. vi har vigsel hemma, enkelt men sobert med en god vän som vigselförrättare, denne gode vän råkar vara präst.... vilket förorsakar problem för oss. Vi kommer dessutom ha en mer amerikaniserad form av vigsel vilket jag vet att svenska präster har gått med på och mycket kommer att vara annorlunda pga vi gifter oss hemma samt att min blivande sitter i rullstol. ... inget skridande fram längs gången, ingen ingångsmusik eller annat kringarrangemang- tyvärr får vi väl välja en partikamrat som vigselförrättare om prästen inte går med på våra alternativ men vi löser det.
    kan inte prästen ansöka om borgerlig vigselrätt isåfall?
    såvitt jag vet så är ju egentligen inte en kyrklig vigsel giltig om man börjar kapa i ritualet? (rätta mig gärna här, kära präster).
    en kyrklig vigsel (=präst som förrättar vigseln) är ju alltid en gudstjänst, oavsett var man är. ni verkar ju inte vara intresserad av en sådan vigsel, utan endast förrättaren, och då borde ni väl snarare se över möjligheterna att han kan få borgerlig vigselrätt, tycker jag? 
  • S2011
    sasssyy skrev 2011-04-15 12:04:11 följande:
    kan han göra det alltså??? Jag menar i USA verkar det ju bara vara att klicka in på nån sida på nätet så får man förrätta vigslar men jag har uppfattat det så att är man präst så är man det alltid i Sverige även efter pensionering och därmed kan man inte/får man inte utföra borgerliga vigslar.. men det är bara vad jag lyckats skrapa ihop från mina vänner som är präster och de är rätt unga och nya i sammanhanget.
    Det kan ju vara värt att kolla på eftersom han ändå blir pensionär ganska snart för en präst kan väl inte både vara präst och borgerlig vigselförrättare samtidigt iaf?
    jag vet faktiskt inte, men för er del kan det väl vara värt att kolla upp om det är möjligt, om det nu är jätteviktigt för er med just denna förrättare. det gör ni isåfall via länsstyrelsen, Sverige och USA bör ni dock inte jämföra vad gäller att "fixa" saker..
  • S2011
    Mirjami skrev 2011-05-13 09:51:23 följande:
    Jag vill INTE ha någon psalm alls. Vill inte! Och kantorn får inte komma nära orgeln, för orgelmusik är OFF LIMIT på min bröllopsdag! Har hört för många skräckexempel när de tutar på som galningar på orgeln så det nästan blöder ur öronen!

    Måste man verkligen ha psalmer? Kan man inte välja egen musik?
    Ja, psalmerna ingår i ritualet.
    Men om du har såna aversioner mot flera delar av den kyrkliga vigseln - varför har ni inte en borgerlig vigsel? 
Svar på tråden Fråga prästerna 14